ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επ. Προσφύγων: Μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτημάτων αναπήρων πολέμου

Τα μέλη ζήτησαν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων

ΚΥΠΕ

Μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση αιτημάτων των αναπήρων πολέμου του 1974 από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων, διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε λόγος από τον εκπρόσωπο των αναπήρων για «αναποτελεσματικότητα» της συγκεκριμένης Επιτροπής.

Τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων ζήτησαν την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι πολέμου, τονίζοντας ότι η Επιτροπή ανακουφίσεως παθόντων πρέπει να συνεδριάζει πιο συχνά.

Επίσης, τόνισαν ότι η συγκρότηση του ιατροσυμβουλίου για τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Παθόντων και Αναπήρων Γιώργος Γρουτίδης, κατάγγειλε ότι η Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων «δεν είναι αποτελεσματική και ως εκ τούτου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», ενώ ήγειρε ως κύριο θέμα την έλλειψη σεβασμού από το κράτος.

Αναφέρθηκε σε περίπτωση ανάπηρου πολέμου με προσθετικό μέρος της γνάθου, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια περιμένει από τον γιατρό του να του πει, πού πρέπει να πάει για θεραπεία.

Ανάπηροι περιμένουν δύο χρόνια να τους δει ο γιατρός

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάπηρος με προσθετικό μέρος της γνάθου, που περιμένει δύο χρόνια για να τον δει γιατρός και να τους πει πού να πάει για θεραπεία. Του έκλεισε ραντεβού κάποια στιγμή μέσα στο 2020. Ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να φάει ή να πιει», είπε ο κ. Γρουτίδης.

Είπε ακόμα ότι «είναι κρίμα να έρχεται η ώρα να επισκεφτείς τους γιατρούς σου στο εξωτερικό και να σου λένε ότι δεν μπορείς να κλείσεις ραντεβού, γιατί είμαστε απλήρωτοι από την προηγούμενη φορά που ήρθες», για να προσθέσει ότι «γιατρός που άλλαξε τεχνητό οφθαλμό σε ανάπηρο πολέμου τηλεφώνησε πριν λίγες μέρες και ζητούσε τα λεφτά του, λέγοντας του ότι δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού γιατί είναι απλήρωτος από την προηγούμενη φορά».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη συχνότητα των συνεδριάσεων της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων και ίσως ακόμα και στελέχωσης.

Όπως είπε τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν απαραίτητο να υπάρχουν τακτικές συνεδρίες, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να συνεδριάζουν πιο συχνά για να μπορούν να εξετάζουν και τις περιπτώσεις πιο αποτελεσματικά και με την κατανόηση που απαιτείται γι΄ αυτούς τους ανθρώπους.

Από την άλλη, είπε, «παρουσιάζεται και καθυστέρηση τη συγκρότηση των ιατροσυμβουλίων, όπου παραπέμπονται οι παθόντες για να αξιολογηθούν τα προβλήματα υγείας τους».

Για την κατ΄ οίκον φροντίδα, η κ. Κουκουμά είπε ότι δεν μπορεί να είναι δικαιούχοι άλλες ομάδες συνανθρώπων μας και οι ανάπηροι πολέμου να μην είναι, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να μελετηθεί το θέμα, όπως επίσης, και τα θέματα που αφορούν ωφελήματα, κυρίως συνταξιοδοτικά.

Επιπλέον, ανέφερε πως έγιναν εισηγήσεις όπως συγκροτηθεί μια Υπηρεσία, η οποία θα έχει επαφή με τους παθόντες, όπως και με τους συγγενείς των αγνοουμένων που εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία, για να μπορεί να στηρίξει ψυχολογικά και ψυχοκοινωνικά τις οικογένειες των αναπήρων και των αγνοουμένων.

Επίσης, είπε πως η αρμόδια Επιτροπής της Βουλής έχει απαιτήσει ότι θα πρέπει να εξετάζονται με περισσότερη προσοχή νέες περιπτώσεις παθόντων που υποβάλλονται στην Επιτροπή Ανακουφίσεως παθόντων.

Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι σήμερα υπάρχουν 757 ανάπηροι και 811 εξαρτώμενοι τους, ενώ σημείωσε πως το κονδύλι που βρίσκεται στον προϋπολογισμό για την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αρειστίδου, είπε ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτημάτων για ιατρικούς λόγους, σημειώνοντας ότι όπως τους διευκρίνισε το Υπουργείο Εργασίας θα γίνουν προσπάθειες σε συνεννόηση με μέλη του ιατροσυμβουλίου να επισπεύδονται οι συνεδριάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα έγκαιρα.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις αυτών των ανθρώπων. Γίνεται προσπάθεια από το κράτος, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, δήλωσε ότι το κόμμα του καταδικάζει το γεγονός ότι «αυτή η πολιτεία, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά και με αξιοπρέπεια τα προβλήματα των αναπήρων πολέμου».

«Θα πρέπει αυτό το κράτος», συνέχισε, «να συμπεριφέρεται πιο ανθρώπινα και ευέλικτα σε αυτούς τους ανάπηρους πολέμου, οι οποίοι έχουν αφήσει την αρτιμέλεια τους στα πεδία των μαχών, αγωνιζόμενοι για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X