ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:58
 

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

Για νεοφιλελεύθερες πολιτικές μίλησε ο Συλικιώτης, για προσήλωση στην ΔΔΟ ο Χατζηγεωργίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με το γάντι τα είπαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου. Ο κ. Συλικιώτης μιλώντας στον κύκλο τοποθετήσεων των αρχηγών των πολιτικών ομάδων, έκανε λόγο για τήρηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών επί διακυβέρνησής του που πλήττουν μία μεγάλη μερίδα των Κύπριων πολιτών, ενώ ο Τάκης Χατζηγεωργίου στην παρέμβασή του έκανε με νόημα λόγο στην προσήλωση υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας καλώντας την κυβέρνηση να δείξει ανάστημα στην επίλυση του κυπριακού.

Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Νεοκλής Συλικιώτης μίλησε για νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνται στην Ε.Ε αλλά και στην Κύπρο και δεν παρέλειψε να επικρίνει τον Νίκο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς στον Συνεργατισμό.

«Αν συζητούμε σήμερα –με ανησυχία και φόβο- για το μέλλον της Ευρώπης, είναι γιατί κάτι έχει πάει λάθος με το παρελθόν και τον παρόν της ΕΕ. Με την πορεία που έχει πάρει. Με τις πολιτικές που κυριαρχούν. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια, οι αγωνίες των λαών και τα αιτήματα των εργαζομένων δεν εισακούστηκαν. Μόλις πριν δύο χρόνια σε αυτήν εδώ την αίθουσα ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η ΕΕ «χάνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα» και «κινδυνεύει να γίνει η Άγρια Δύση του κοινωνικού ντάμπινγκ». Δεν παραδέχθηκε όμως ποιες πολιτικές οδήγησαν εδώ» ανέφερε ο κ. Συλικιώτης, επισημαίνοντας πως είναι αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού «με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να θερίζουν ανεργία, φτώχεια, περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, ενώ ταυτόχρονα λειαίνουν το έδαφος για το ρατσισμό, τη ξενοφοβία και το φασισμό».

«Η Κύπρος» όπως είπε «δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Γιατί τα μνημόνια λήγουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν φεύγουν. Οι δραματικές συνέπειες τους, όχι μόνο έμειναν στην κοινωνία και στις εργασιακές σχέσεις μιας σειράς κρατών, αλλά πλέον έγιναν πανευρωπαϊκοί νόμοι μέσα από το Πλαίσιο Οικονομικής Διακυβέρνησης».

Πιο νεοφιλελεύθερος και από τους νεοφιλελεύθερους

Ο Νεοκλής Συλικιώτης κατήγγειλε τον Πρόεδρο ότι επί διακυβέρνησής του «όχι μόνο εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές αλλά αποδεικνύεται πιο νεοφιλελεύθερη και από τους νεοφιλελεύθερους. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η ανάπτυξη που προβάλλεται είναι μόνο προς όφελος των λίγων. Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων και στην αύξηση της φτώχειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι τα δύο μεγάλα οικονομικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο -το κούρεμα καταθέσεων του 2013 και το κλείσιμο του Συνεργατισμού δεν έχουν μόνο τη σφραγίδα της ΕΕ. Είναι και δικά σας κατορθώματα, κύριε Αναστασιάδη» κατέληξε ο κ. Συλικιώτης.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου με τη σειρά του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κυπριακό αλλά και στην ανάγκη προσήλωσης στη Διζωνική Δικοινοτική ομοσπονδία.

«Θέλουμε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Γιατί; Διότι απέναντι σε αυτή τη λύση δεν είναι το δυστυχώς σε κάποιους ανεκτό στάτους κβο. Απέναντι σε αυτή τη λύση είναι η μετεξέλιξη και το βάθεμα της κατοχής. Γιατί η κατοχή είναι ένα τέρας που μεγεθύνεται με τον χρόνο» ανέφερε ο κ. Χατζηγεωργίου αφήνοντας αιχμές πως ο Νίκος Αναστασιάδης φοβάται.

Να ισορροπήσετε ανάμεσα στην πρωτοβουλία και τις ανησυχίες

«Ο φόβος, κ. Πρόεδρε, είναι κάποτε χρήσιμός όταν χρειάζεται κανείς να σκύψει. Εμείς όμως τώρα χρειαζόμαστε ανάστημα. Κατανοώ βέβαια ότι το υπέρμετρο θάρρος δεν είναι πάντα καλός οδηγός, από σας αναμένουμε αν ισορροπήσετε ανάμεσα στις ανησυχίες και την πρωτοβουλία» σημείωσε προσθέτοντας πως «δεν είναι με την λύση που θα φέρουμε αυτό που δικαιούνται όλοι οι Κύπριοι, είναι δια της λύσης». «Εννοώ» εξήγησε «ότι ο χρόνος που θα ακολουθήσει μετά την λύση θα αποδείξει εάν μπορούν, και μπορούν, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να χτίσουμε κοινό σπίτι, για κοινή πατρίδα με κοινή εξουσία».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αυτοί οι δρόμοι κλείνουν σήμερα στη Λευκωσία

«Ποια η σκοπιμότητα ; Στην ανάρτηση της ‘Καθημερινής’ στο διαδίκτυο, σήμερα, Δευτέρα 17 /2 / 2020, ...»
YIANNOULIS  |  10:21

Ν. Νουρής: Στοπ σε εικονικούς φοιτητές και γάμους για άσυλο

«Κύριε Υπουργέ, θα σου βγάλω το καπέλο αν καταφέρεις αυτό που οι προηγούμενοι υπουργοί δεν κατόρθωσαν ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πρώην και νυν ΥΠΟΙΚ αντιδρούν κατά Άντρου

«ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ… Οπωσδήποτε, με τις εμπειρίες, που ελπίζω να αποκτήσατε, στη διαχείριση των οικονομικών ...»
YIANNOULIS  |  13:22

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X