ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έστησαν τον Χριστοδουλίδη στον τοίχο

Είτε θα είναι υποψήφιος εντός των εσωκομματικών διαδικασιών είτε μόνος αποφάσισε ομόφωνα το Πολιτικό Γραφείο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης γιόρταζε το Χάνουκα στην ισραηλινή πρεσβεία, στο διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, του έκλειναν στην ουσία την πόρτα της υποψηφιότητας για την προεδρία της δημοκρατίας, αν αυτή δεν περάσει μέσω του ανώτατου συμβουλίου. Το όλο σκηνικό βεβαίως του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου στήθηκε ακριβώς για να πιέσει τον υπουργό Εξωτερικών να πάρει μία ξεκάθαρη θέση αν θέλει να είναι υποψήφιος ή όχι. Ήταν βεβαίως και απόφαση απόρροια μίας σοβαρής εσωστρέφειας που έχει ξεκινήσει εντός ΔΗΣΥ, με την βάση να διχάζεται μεταξύ Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου. Τα όσα ακούστηκαν από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης περί φιλοδοξιών, περί υποκρισίας και προσβλητικής διαδικασίας που φωτογραφίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη κατέδειξαν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι στην κυβερνώσα παράταξη αλλά και για τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών.

Μία ηχηρή απουσία

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλειπε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων όπως είπε στην ισραηλινή πρεσβεία, ωστόσο είχε την τιμητική του στο Πολιτικό Γραφείου.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Νίκος Χριστοδουλίδης κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του γύρω από το αν θα παρευρισκόταν ή όχι στην συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου. Ήταν άλλωστε εμφανές πως ο λόγος που έγινε ήταν για να τοποθετηθεί και ο ίδιος για το αν θα είναι υποψήφιος, αν θα είναι ανεξάρτητος ή αν θα ακολουθήσει τις εσωτερικές διαδικασίες. Ο ίδιος απέφυγε να το κάνει λόγω ειλημμένων όπως είπε υποχρεώσεων την εκδήλωση στην ισραηλινή πρεσβεία και την παρουσίαση ενός βιβλίου. Φρόντισε ωστόσο να αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και να υπογραμμίσει πως τα περί εκλογών είναι πρόωρα τα οποία και θα κάνουν ζημιά στο κόμμα. Η κίνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη να μην παρευρεθεί διευκόλυνε βεβαίως στελέχη να μιλήσουν σκληρά, αλλά και να ενισχύσουν τις φωνές που τον θέλουν να φοβάται την σύγκρουση αλλά και να ενεργεί στο παρασκήνιο.

Υποψήφιος ο Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε επίκληση στην κομματική συνείδηση, χαρακτηρίζοντας κουτσομπολιά τα περί διφωνίας ΔΗΣΥ-Προεδρικού. 

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην εισαγωγική του ομιλία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση πως Δημοκρατικός Συναγερμός και κυβέρνηση είναι στην ίδια βάρκα. Από την ομιλία του εξάγεται το συμπέρασμα πως σε αντίθεση δηλαδή με τα όσα διαρρέονταν όλο αυτό το διάστημα πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε άλλη θέση από τον Νίκο Αναστασιάδη για παράδειγμα στο κυπριακό κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Τα χαρακτήρισε με λίγα λόγια κουτσομπολιά με τα οποία έμαθε να ζει. Ο ίδιος φρόντισε στην ομιλία του να μιλήσει στην κομματική συνείδηση στέλνοντας το μήνυμα προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη πως δεν θα επιτρέψει να επικρατήσει η τοξικότητα στον ΔΗΣΥ, ούτε να γίνει κέντρο προσωπικών φιλοδοξιών. «Δεν θα επιτρέψω ο ΔΗΣΥ να γίνει σημαία ευκαιρίας για οποιονδήποτε» τόνισε.

«Αφήνουν αιχμές ότι είστε χειραγωγούμενοι» ανέφερε προς το Πολιτικό Γραφείο ο Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας στη φημολογία που επικρατεί και επικρατούσε ανέκαθεν, ότι ο Πρόεδρος του εκάστοτε κόμματος ελέγχει τα συλλογικά όργανα και τον κομματικό μηχανισμό. Ο ίδιος έκλεισε με το σύνθημα «ενωμένοι ενωμένοι ποτέ νικημένοι» στέλνοντας σε όποιον είχε αμφιβολία πως θα διεκδικήσει την προεδρία για τις προεδρικές του 2023.

Ένας μαινόμενος Πετρίδης

Εντονότερος από όλα τα στελέχη υπήρξε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης καθώς ο ίδιος χαρακτήρισε τις κινήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη υποκρισία και έψεξε το γεγονός ότι έμαθε για την απουσία και την επιστολή του προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου μέσω των ΜΜΕ. Είναι βεβαίως γνωστό εδώ και καιρό πως ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει επιλέξει το στρατόπεδο του Αβέρωφ Νεοφύτου. Εκτός από τα εγκωμιαστικά λόγια προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου κατά το πολιτικό γραφείο, φρόντισε να βγει πρώτος μπροστά και να ξεκαθαρίσει πως τον πρώτο λόγο έχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, που είναι όπως είπε και ικανότατος.

Περί φιλοδοξιών και ανταρτοπόλεμου…

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα των φιλοδοξιών από τα στελέχη που παρευρέθηκαν. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου είπε πως η φιλοδοξία του καθενός είναι καλοδεχούμενη, ο καθένας μπορεί να είναι υποψήφιος σε κάθε θέση που επιθυμεί φτάνει να το κάνει με ειλικρίνεια και σεβασμό στις διαδικασίες του κόμματος. «Τέρμα ο ανταρτοπόλεμος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Δημητρίου καλώντας τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν εντός των διαδικασιών. Χαρακτήρισε και προσβλητικό για τα μέλη του ανώτατου συμβουλίου να λέγεται πως είναι ελεγχόμενοι.

Το πιο ανήθικο πράγμα με το πιο ηθικό προσωπείο

Δηκτικός ήταν και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους, ο οποίος σημειώνοντας πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει δίκαιο όταν αναφέρεται στην επιστολής του περί πρόωρης προεδρολογίας, υπογράμμισε πως αυτό δημιουργήθηκε από την απειλή της ανεξάρτητης υποψηφιόητητας, που αν και δεν είναι δημοσίως εκφρασθείσα δεν ξεκαθαρίζεται ούτε σήμερα με την επιστολή του. Όπως είπε «είναι το πιο ανήθικο πολιτικό πράγμα που έχω ζήσει και δυστυχώς πλασάρεται με το πιο ηθικό προσωπείο». Σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ είναι κόμμα με ιστορία και ήρεμα και συντεταγμένα θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πλην των Καδή, Περδίου, Κόκκινο, τοποθετήθηκαν υπογραμμίζοντας άλλοι την ανάγκη ενότητας και απουσίας της εσωστρέφειας και άλλοι όπως ο Γιάννης Καρούσος προειδοποίησαν να μην οδηγηθεί το κόμμα στην εσωστρέφεια λόγω προσωπικών φιλοδοξιών.

Η αναβίωση Μαρκίδη

Πρώτοι τον λόγο βεβαίως πήραν ο Ιωάννης Κασουλίδης και ο Παναγιώτης Δημητρίου οι οποίοι προειδοποίησαν να μην οδηγηθεί το κόμμα σε αναβίωση του 2003 όταν υποψήφιος ήταν και ο Αλέκος Μαρκίδης. Όπως είπε ο κ. Κασουλίδης ο κόσμος του ΔΗΣΥ έφτασε στο σημείο να παρατάσσεται ο ένας έναντι του άλλου και κάλεσε να επικρατήσει η ενότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση