ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ευθυμίου για πόρισμα Κούμα: 3 πρόσωπα δεν κατάθεσαν – Θα ζητηθεί ποινική δίωξη

Ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ποινική δίωξη δύο προσώπων που αρνήθηκαν να καταθέσουν για άλλες υποθέσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θόρυβος στη Βουλή

Του Παύλου Νεοφύτου

Την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ενημέρωσε σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις και την εξέταση της ανάγκης για εκσυγχρονισμό της οικείας νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της εν λόγω επιτροπής. Στη συζήτηση δημιουργήθηκε ένταση, με βροχή ερωτημάτων μερίδας βουλευτών για διευκρινίσεις, όταν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Ευθυμίου, ανάφερε ότι πριν από 10 μήνες προχώρησαν σε συστάσεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική δίωξη δύο προσώπων, που κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες και αρνήθηκαν, αφού σύμφωνα με τον Νόμο η άρνησή τους αποτελεί ποινικό αδίκημα, με τον Γενικό Εισαγγελέα να απαντά ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ποινική δίωξη. Ο κ. Ευθυμίου διαβεβαίωσε τους βουλευτές και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους ότι κατά την κρίση της Επιτροπής τα στοιχεία ήταν επαρκή, ενώ ενημέρωσε ότι η Επιτροπή προτίθεται να στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική δίωξη άλλων τριών μαρτύρων της υπόθεσης Κούμα, οι οποίοι μετά από προτροπή δικηγόρου αρνήθηκαν να καταθέσουν στην Επιτροπή. «Πληροφορηθήκαμε προχθές, ότι ενώ βρίσκεται προς το τέλος το μεγάλο πόρισμα για τη σκοποβολή, ο ίδιος δικηγόρος που έδωσε οδηγίες να μην έρθουν να δώσουν μαρτυρίες για τον Κούμα, έδωσε οδηγίες και σε μάρτυρες για τη σκοποβολή να μην έρθουν», ανάφερε εξάλλου ο κ. Ευθυμίου.

Σύμφωνα με το μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργο Πασιουρτίδη, το γεγονός ότι, ενώ καταγγέλλεται η διάπραξη ενός ποινικού αδικήματος και η Νομική Υπηρεσία έρχεται και λέει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία συνιστά «100% αποτυχία» και «αυτο πρέπει να το δούμε». Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, διερωτήθηκε «πώς γίνεται να έρχεται ο Γενικός Εισαγγελέας και να λέει ότι δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα, αφού ο Νόμος λέει ότι είναι ποινικό αδίκημα», ενώ τόνισε ότι «πάλι θα έρθει το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα να κραυγάζει για θέματα διαφάνειας», με την ίδια να εκφράζει πρόθεση να χρησιμοποιήσει τις δύο περιπτώσεις ως επιχείρημα για την κατάργηση του ανέλεγκτου του Γενικού Εισαγγελέα. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, ρώτησε τον κ. Ευθυμίου σε ποια βάση στηρίχθηκε η αιτιολόγηση της Γενικής Εισαγγελίας για τις δύο περιπτώσεις, με τον κ. Ευθυμίου να αναφέρει ότι η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ποινική δίωξη. Όπως ειπώθηκε στη Συνεδρίαση, με βάση τη νομοθεσία, σε περίπτωση καταδίκης κάποιου ενόχου για το συγκεκριμένο αδίκημα, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 10,000 ευρώ, ή και οι δύο ποινές μαζί.

Παράπονα για δικηγόρους

Τα πιο πάνω προέκυψαν όταν ο κ. Ευθυμίου, που είχε κληθεί να αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Επιτροπή, εξέφρασε παράπονο για το γεγονός ότι «κάποιοι δικηγόροι χτυπούν την Επιτροπή με τρόπο που δεν έχει λογική, και η συμβουλή τους προς τους πελάτες τους είναι να μην καταθέτουν στην Επιτροπή». Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε σε τρία περιστατικά που αφορούν την υπόθεση Κούμα και άλλα τέσσερα τη μεγάλη υπόθεση για τη σκοποβολή, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η άρνηση των μαρτύρων να παραστούν δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα των ερευνών, διότι υπάρχει μεγάλος όγκος μαρτυρίας.

«Μεθοδευμένη προσπάθεια να χτυπηθεί η Επιτροπή»

Το άλλο το οποίο απασχολεί την Επιτροπή και τα μέλη της προσπαθούν να το επιλύσουν, είναι οι αναφορές, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, από σοβαρούς, κατά την έκφρασή του, δικηγόρους, που θεωρούν ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να κάνει καμία έρευνα, διότι δεν υπάρχουν κανονισμοί. «Πρέπει να πω ότι η δική μας θέση είναι ότι για να εργαστούμε νόμιμα δεν είναι αναγκαίοι οι κανονισμοί. Ο Νόμος, με τον τρόπο τον οποίο είναι καταγεγραμμένος και ψηφισμένος, έχει κάποιες αδυναμίες, αλλά δεν είναι σε αυτό το σημείο, είναι σε άλλα σημεία», είπε, τονίζοντας ότι «βλέπω μια μεθοδευμένη προσπάθεια να χτυπηθεί η Επιτροπή, διότι φαίνεται ότι με τις έρευνές της έχει επηρεάσει και μεγάλα συμφέροντα».

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άντρος Καπαρδής, για να τονίσει ότι η άρνηση ενός μάρτυρα να παραστεί στην Επιτροπή για να καταθέσει, είναι ποινικό αδίκημα. Τότε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρης Δημητρίου, ρώτησε αν η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού έχει προχωρήσει σε συστάσεις για δίωξή τους. Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου η Επιτροπή πριν από 10 μήνες κατήγγειλε δύο περιπτώσεις στον Γενικό Εισαγγελέα και πριν από τρεις μέρες ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ποινική δίωξη, με τον κ. Ευθυμίου να διαβεβαιώνει τους βουλευτές ότι, κατά την κρίση της Επιτροπής, τα στοιχεία είναι επαρκή. Σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, η Επιτροπή προτίθεται να «δοκιμάσει ξανά την τύχη της» με το να στείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για άλλες τρεις περιπτώσεις που αφορούν το πόρισμα Κούμα, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει παρδοθεί στη Νομική Υπηρεσία.

18 έρευνες σε τελικό στάδιο - Ανακοινώσεις μέχρι τις 10 Νοεμβρίου

Όπως ανάφερε ο κ. Ευθυμίου, βρίσκονται σε εξέλιξη 18 έρευνες, με τις εννέα από τις δέκα να βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ώστε να μπορούν να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2023. Για τους ερευνητές της Επιτροπής, είπε ότι ο αριθμός τους είναι 27, με την Επιτροπή, τόνισε, να εκφράζει ικανοποίηση για το έργο που παράγουν, κάτι που φαίνεται, σημείωσε, από τον αριθμό των ερευνών. «Σήμερα στα γραφεία μας κατατέθηκε έρευνα ερευνητή που αφορά ένα μέρος της υπόθεσης για τη σκοποβολή και απομένουν άλλες 18 έρευνες», είπε εξάλλου ο κ. Ευθυμίου.

Το επόμενο 15ήμερο το κείμενο για εκσυγχρονισμό νομοθεσίας

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της οικείας νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι ολοκληρώθηκαν οι επαφές της Επιτροπής με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και την υπουργό Δικαιοσύνης. Διαβεβαίωσε ότι, αφού έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών, το επόμενο 15ήμερο θα είναι έτοιμοι να δώσουν στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο, ώστε, είτε διά του Υπουργείο Δικαιοσύνης είτε διά της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής (αυτό θα το καθορίσει το ενδεχόμενο χρονικής καθυστέρησης με την πρώτη επιλογή), να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση