ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:17
 

Φως στο τούνελ της τριμερούς

Ξεκαθαρίζει το τοπίο και οι όροι αναφοράς μετά και τη συνάντηση Γκουτέρες-Ακιντζί

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Για κάποιους δεδομένο για άλλους σχεδόν βέβαιο θεωρείται το κλείδωμα τριμερούς συνάντηση του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες. Αυτό διαφάνηκε και μετά τη συνάντηση που είχε ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδης.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ορατό το ενδεχόμενο σύγκλησης τριμερούς συνάντησης από το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εντός Οκτωβρίου, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα δημιουργική τη συνάντηση ενώ παράλληλα εξέφρασε και την ετοιμότητά του για μία συμφωνία στους όρους αναφοράς «προκειμένου να επιτραπεί η επανέναρξη του διαλόγου με τα τρία συστατικά, όπως είναι η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κραν Μοντανά και το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, όπως έχει παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου 2017». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε το μήνυμα προς τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί πως θα πρέπει να επαναληφθεί η συναντίληψη που επικράτησε στις 9 Αυγούστου αλλά και τις πρώτες μέρες της άφιξης της κας Λουτ στο νησί. Και λέμε τις πρώτες μέρες καθώς σύμφωνα με την ε/κ πλευρά υπήρξε συμφωνία στους όρους αναφοράς αλλά σκάλωσε μετά και την εμπλοκή της Άγκυρας.

Προετοιμασμένος ο Γκουτέρες

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση Αναστασιάδη Γκουτέρες κινήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών να χαρακτηρίζεται πολύ καλά προετοιμασμένος, με τη συνάντηση να διαρκεί 25 λεπτά αντί δέκα λεπτών όπως αρχικά υπολογιζόταν.

Πρώτα τριμερής, μετά πενταμερής

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου η τριμερής αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Οκτωβρίου είτε στη Νέα Υόρκη είτε σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στον Τ/κ ηγέτη και το πώς θα κινηθεί κατά τη συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως λέγεται θα αποτελέσει κλειδί κατά πόσο θα λειτουργήσει αυτόβουλα και θα τοποθετηθεί θετικά κλειδώνοντας όσο συμφωνήθηκαν την 9η Αυγούστου. Κάτι τέτοιο όπως εκτιμάται από την κυβέρνηση θα ανοίξει τον δρόμο για να γίνει στη συνέχεια μια άτυπη διαδικαστική πενταμερής ή πενταμερής με την επιπρόσθετη συμμετοχή της Ε.Ε. Δεδομένου και του ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες θα πρέπει να παραδώσει έκθεση με την πρόοδο στο κυπριακό, μέχρι και την 15η Νοεμβρίου, θεωρείται πολύ πιθανόν η πενταμερής να πραγματοποιηθεί πριν από την εν λόγω ημερομηνία.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές. αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε στους αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου και του Διαπραγματευτή και Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στήριξη Αθήνας

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο ίδιο πλαίσιο της ομιλίας του Νίκου Αναστασιάδη για το κυπριακό, κινήθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου, αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960 και των μονομερών «δικαιωμάτων» παρέμβασης και για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί».

Αναφερόμενος στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, τόνισε ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύουν κατάφωρα τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και κλιμακώνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, αλλά στο 19ο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη ΓΣ του ΟΗΕ.
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαιτούν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Είμαι ιδιωτικός δανειστής. Χρειάζεστε ένα νόμιμο, ειλικρινές, σοβαρό και γρήγορο δάνειο; Μπορώ να σας ...»
mr scott  |  12:29

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Καλημέρα Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό πρόβλημα; Χρειάζεστε ένα δάνειο για την εκκαθάριση των χρεών ...»
mr scott  |  12:28

Σε άθλια κατάσταση το σχολικό που επιβιβάστηκε ο Καρούσος

«Είμαι περίεργος στο κατά πόσο το Υπουργείο Παιδείας, ή κάποιος άλλος «αρμόδιος» Κυβερνητικός φορέας, ...»
YIANNOULIS  |  11:42

Πρόεδρος: Δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις για τα μέτρα της ΕΕ

«Από τη μια ο Πρόεδρος να μιλά με ρεαλισμό και από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών να μας μιλά περί ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  16:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X