ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Να εγκαταλείψουμε τις ψευδαισθήσεις οριστικά και αμετάκλητα

Τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να αντιληφθεί τους μεγάλους κινδύνους της διχοτόμησης

ΚΥΠΕ

Πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να εγκαταλείψουμε τις ψευδαισθήσεις, να εγκαταλείψουμε τον λαϊκισμό και με μεγάλη αίσθηση ευθύνης να αναλογιστούμε σε ποια αχαρτογράφητα νερά μπαίνουμε με τη διχοτόμηση να παγιώνεται, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία πρέπει να αντιληφθεί τους μεγάλους κινδύνους της διχοτόμησης.

Σε ομιλία του, στην επετειακή συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τις Μαύρες Επετείους, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στο φόντο των οδυνηρών και επικίνδυνων εξελίξεων, που επισυμβαίνουν στη χώρα μας οπωσδήποτε πρέπει να κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία μας, για να αποφασίσουμε πώς θα πάμε μπροστά», σημειώνοντας ότι «πρώτα απ’ όλα πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να εγκαταλείψουμε τις ψευδαισθήσεις, να εγκαταλείψουμε τον λαϊκισμό και με μεγάλη αίσθηση ευθύνης να αναλογιστούμε σε ποια αχαρτογράφητα νερά μπαίνουμε με τη διχοτόμηση να παγιώνεται».

Όπως είπε «συνήθως ερίζουμε για το ποιος έχει τις περισσότερες ευθύνες και ποιος τις λιγότερες για να φτάσουμε μέχρι εδώ», για να σημειώσει πως ο ίδιος έχει σαφή άποψη, ωστόσο, δεν θα ασχοληθεί με τον καταμερισμό ευθυνών.

Πρόσθεσε ότι δεν θα το κάνει αυτό, γιατί θέλει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο τι πρέπει να κάνουν απ’ εδώ και μπρος, ώστε να προλάβουν τις αρνητικές και καταστροφικές εξελίξεις, για να σημειώσει πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να αντιληφθεί τους μεγάλους κινδύνους της διχοτόμησης, τους κινδύνους από τη συνέχιση της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, από τη μετατροπή τη γραμμής κατάπαυσης του πυρός σε σκληρά σύνορα με την Τουρκία και από την τουρκοποίηση των κατεχομένων και την εξαφάνιση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που είναι ο φυσικός σύμμαχος της Κύπρου στην προσπάθεια για απελευθέρωση και επανένωση.

Σημείωσε πως «η κρισιμότητα των στιγμών δεν καθορίζεται μόνο από την επιθετικότητα της Τουρκίας και την πρόκληση νέων τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο, αλλά καθορίζεται από το γεγονός ότι η συνέχιση της εκκρεμότητας στο Κυπριακό μας εμποδίζει να ασκήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα και από το γεγονός ότι ο διεθνής παράγοντας, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο τηρεί ίσες αποστάσεις ενώπιον της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, αλλά δεν αναφέρεται πλέον στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο λύσης».

«Αν δεν αλλάξει», τόνισε, «η αδιέξοδη κατάσταση ακόμα και ο διεθνής παράγοντας θα συμβιβαστεί με την ιδέα για συζήτηση της διχοτόμησης. Και ακριβώς αυτό είναι που επιδιώκει η Τουρκία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συμπλήρωσε ότι «αν σε κάποιων τα μυαλά διχοτόμηση σημαίνει μόνοι μας ως Ελληνοκύπριοι να διαχειριζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία -έστω με τα μισά εδάφη της- θα πω ότι αυτό είναι ακόμα μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση», αφού όπως είπε «η διχοτόμηση θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς τουρκικό κράτος στο βορρά και σε ένα μικτό κράτος στις ελεύθερες περιοχές».

Τόνισε πως «έχουμε υποχρέωση να εγκαταλείψουμε την παθητική στάση και να δράσουμε τώρα», για να σημειώσει πως «το τι πρέπει να κάνουμε», για το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρο.

Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου «ενώπιον της προσπάθειας της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, για προώθηση λύσης δύο κρατών, πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη», για να σημειώσει πως «το δίλημμα δεν είναι ομοσπονδία ή κάτι άλλο», αφού «το κάτι άλλο είναι η διχοτόμηση».

Επίσης, είπε ότι «μόνο με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις, μπορεί να αποτραπούν οι σχεδιασμοί της Τουρκίας για εκτροπή από τη συμφωνημένη βάση», προσθέτοντας πως «ο,τιδήποτε άλλο θα μας πάρει στην οριστική διχοτόμηση».

Επιπλέον, ανέφερε πως «επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τη δραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα και τη δημιουργία δυναμικής για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων», για να συμπληρώσει πως «το ΑΚΕΛ, κόμμα πάντοτε υπεύθυνο και πατριωτικό με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Δεκέμβρη του 2020 για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον παράγοντα της ενέργειας για να απελευθερωθούν δυναμικές, όπως κατ’ επανάληψη μας ζητούσε ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά».

Συνεχίζοντας ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το ερώτημα που τον βασανίζει, ως πολίτη αυτής της χώρας, που μεγάλωσε με το τραύμα εκείνου του καλοκαιριού του 1974, είναι «αν γίναμε κατά το ελάχιστο σοφότεροι και αν μάθαμε από τα παθήματά μας», για να σημειώσει καταληκτικά ότι «έχουμε υποχρέωση, όχι μόνο να διασώσουμε τη μνήμη, αλλά να διασφαλίσουμε μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια στις επόμενες γενιές, να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτή την υπέροχη πατρίδα να κερδίσει τη μάχη με το μέλλον»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X