ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιώργος Λιλλήκας: Ανάσα στην Ε.Ε έδωσε η επανεκλογή Μακρόν

Επεσήμανε πως το όραμα του Μακρόν είναι μια αυτόνομη και ανεξάρτητη ΕΕ, με κοινή αμυντική πολιτική και ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό

ΚΥΠΕ

Η επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας έδωσε μιαν ανάσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατήρησε ζωντανή την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, κληθείς να αξιολογήσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία και τη σημασία του τόσο για την ΕΕ, όσο και ειδικότερα για την Κύπρο.

Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως το όραμα του Μακρόν είναι μια αυτόνομη και ανεξάρτητη ΕΕ, με κοινή αμυντική πολιτική και ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό. «Ένα όραμα που φρέναρε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά δεν το ακύρωσε. Αυτή η προοπτική θα ακυρωνόταν στην περίπτωση που στην γαλλική προεδρία ανερχόταν η Λε Πεν», πρόσθεσε.

Σημείωσε, περαιτέρω, πως «λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που διαδραματίζει η Γαλλία, οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα επηρεάζουν κι όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες και κράτη αλλά και τη βιωσιμότητα του ίδιου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, «ο Μακρόν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, στην αρχή, για αποτροπή του πολέμου στην Ουκρανία και αργότερα για τον τερματισμό του. Αυτές οι πρωτοβουλίες διατήρησαν την ΕΕ στη διεθνή σκηνή με ρόλο και λόγο», πρόσθεσε.

Παρατήρησε πως «αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί είναι καθοριστικής σημασίας όταν η ειρήνη επιτευχθεί η ΕΕ να είναι συμβαλλόμενο μέρος και να έχει λόγο για την κατάσταση που θα επικράτηση την επόμενη μέρα μετά τον πόλεμο».

«Θα είναι τραγικό στη διαπραγμάτευση να μετέχουν άλλοι μεγάλοι δρώντες και να απουσιάζει η ΕΕ για ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», σημείωσε ο πρώην ΥΠΕΞ.

Ανέφερε, ακόμη, πως η Γαλλία είναι παραδοσιακά φίλη χώρα της Κύπρου που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να αποτρέψει αρνητικό για την Κύπρο ψήφισμα.

«Χώρα που δεν δίστασε να μας πωλήσει στρατιωτικά οπλικά συστήματα μετά την τουρκική εισβολή για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας μας», πρόσθεσε.

Είπε πως οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας είναι εξαιρετικές, όμως, μπορούν να εμπλουτιστούν περισσότερο.

«Το 2007 υπογράψαμε μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας η οποία ως συμφωνία πλαίσιο πρέπει να εμβαθύνει περαιτέρω. Πιστεύω ήρθε η ώρα να κινηθούμε στη λογική της ανάπτυξης μιας στρατηγικής συνεργασίας στη λογική της πρόσφατης συμφωνίας που η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Πρόσθεσε πως «είναι όμως και τομείς στους οποίους η συνεργασία μας είναι υποτυπώδης, όπως ο τομέας της εκπαίδευσης κυρίως σε πανεπιστημιακό και ερευνητικό επίπεδο».

«Ο τομέας της υγείας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας κλπ όπου η Γαλλία έχει πολλά να μας προσφέρει», επεσήμανε ο πρώην ΥΠΕΞ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση