ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Ευρωβουλή βλέπει «συνέπειες» για το ταξίδι Φειδία στη Μόσχα

Επικρίσεις του Κύπριου ευρωβουλευτή κατά Ε.Ε. – Πυρά Aδωνι Γεωργιάδη και αιχμές για τον ρόλο Φειδία

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

«Συνέπειες» ενδέχεται να προκύψουν για τον ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου και για μικρή ομάδα ευρωβουλευτών, οι οποίοι πήγαν στη Μόσχα για να γιορτάσουν την Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας, «παρέα» με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε στην «Κ» άριστα ενημερωμένη πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «δεν έχει δρομολογηθεί επίσημη έρευνα κατά της ομάδας των ευρωβουλευτών, περιλαμβανομένου του Φειδία Παναγιώτου». Αλλά, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, «δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνέπειες», υπό το φως της πολιτικά αλλοπρόσαλλης στάσης που υιοθέτησε η μικρή ομάδα ευρωβουλευτών, περιλαμβανομένου του Φειδία Παναγιώτου, που επισκέφθηκε τη Μόσχα, έχοντας μάλιστα και συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δούμας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν ήταν τυχαία η προειδοποίηση που απηύθυνε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα προς την εν λόγω ομάδα ευρωβουλευτών. Η κα Μέτσολα, μιλώντας στην ολομέλεια της Ευρωβουλής πριν από το ταξίδι της ολιγομελούς ομάδας ευρωβουλευτών στη Μόσχα, υπέδειξε την ανάγκη όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους φροντίζοντας να υπενθυμίσει ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αγωνίζονται για την ελευθερία τους.

Την ίδια ώρα, ο Κύπριος ευρωβουλευτής, παραγνωρίζοντας τους εύλογους συνειρμούς που προκαλούν οι περιπτώσεις Ουκρανίας και Κύπρου, καθώς και οι δύο χώρες είναι θύματα εισβολής και κατοχής, ανήρτησε βίντεο στο Instagram, από τη Μόσχα, με επικριτικές δηλώσεις κατά της Ε.Ε. για τη στήριξη του Κιέβου με όπλα και χρήματα, «για να πολεμήσει τους Ρώσους». Αδυνατώντας να αντιληφθεί ή προσπερνώντας το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ουκρανία, παρέχεται για το νόμιμο δικαίωμά της να αμυνθεί, έναντι στη ρωσική εισβολή, προκειμένου να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα.

Οι τοποθετήσεις του Φειδία Παναγιώτου, όχι μόνο δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά προκάλεσαν και την εντονότατη αντίδραση του υπουργού Υγείας της Ελλάδας Άδωνι Γεωργιάδη. Ο οποίος, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, αναδημοσίευσε το βίντεο του Φειδία Παναγιώτου, υποβάλλοντάς του το εξής ερώτημα: «Αφού πιστεύετε αυτά για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή των εδαφών της έχετε την ίδια θέση»; Πέραν τούτου, ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε αιχμές για τον ρόλο του Κύπριου ευρωβουλευτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καλά τα τικ τοκ και οι πλάκες, αλλά στην πολιτική υπάρχουν και πολύ σοβαρά θέματα. Θα ήθελα μία ειλικρινή απάντηση για το τι ακριβώς εκπροσωπείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά και με νόημα, ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι μετά το πρόσφατο πολιτικό ατόπημα του ΕΛΑΜ στην Ευρωβουλή που οδήγησε σε πολιτική ήττα την προσπάθεια εξασφάλισης αυτούσιου καταδικαστικού ψηφίσματος κατά της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο, η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ακόμη ενός πολιτικού ολισθήματος από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου. Αν και τα δύο ζητήματα είναι διαφορετικά, δεν παύουν, εκ του αποτελέσματός τους, να εκθέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος.

Τα «αδέλφια μας»

Ο ίδιος ο Φειδίας Παναγιώτου, ανέφερε στο πλαίσιο βίντεο που ανήρτησε στο Instagram, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον του και της ομάδας ευρωβουλευτών που επισκέφθηκε τη Μόσχα. Κάτι πάντως που, όπως ανέφερε στην «Κ» πηγή της Ευρωβουλής, «δεν είναι ακριβές», αφήνοντας όμως «ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπτώσεις» για τον Φειδία Παναγιώτου και τη μικρή ομάδα των ευρωβουλευτών (από τη Σλοβακία και τη Γερμανία), προφανώς λόγω της πολιτικής στάσης που υιοθέτησε.

Στο βίντεο που ανήρτησε από τη Μόσχα ο Κύπριος ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, των Μη Εγγεγραμμένων, διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι «το μόνο που κάνει η Ε.Ε. για να ‘λύσει’ αυτό τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα τελευταία τρία χρόνια, είναι να στέλνει όπλα και λεφτά στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τους Ρώσους». Από την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτου, προκύπτει ότι είτε δεν αντιλαμβάνεται είτε προσπερνά το αναντίλεκτο γεγονός ότι η Ουκρανία είναι θύμα εισβολής και κατοχής από τη Ρωσία, όπως ακριβώς είναι και η Κύπρος από το 1974, συνεπεία της εισβολής της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε, ανέφερε ότι «οι Ρώσοι είναι αδέλφια μας, έχουμε κοινή θρησκεία και κοινές ηθικές αξίες. Κανένας πολιτικός, ούτε από την Κύπρο ούτε από την Ελλάδα, ήρθε στη Ρωσία μετά τον πόλεμο», είπε ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος είπε ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας και πολλούς άλλους πολιτικούς, «με σκοπό να ξεκινήσουμε συνομιλίες για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Όχι με όπλα, αλλά με συνομιλίες για ειρήνη». Ανέφερε ότι η επίσκεψή του στη Ρωσία «δεν άρεσε καθόλου στο Ευρωκοινοβούλιο».

Σημειώνεται ότι οι ευρωβουλευτές που ταξίδεψαν στη Μόσχα, οφείλουν πέραν της γνωστοποίησης της συμμετοχής τους στο εν λόγω ταξίδι, να στοιχειοθετήσουν και την κάλυψη των εξόδων τους.

Τα παιδιά της Ουκρανίας

Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από το ταξίδι στη Μόσχα, ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου δεν δίστασε να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς το καθεστώς Πούτιν και στο πλαίσιο ψηφοφορίας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Παναγιώτου ήταν ένας από τους 3 μόλις ευρωβουλευτές που τοποθετήθηκαν αρνητικά σε ψήφισμα της Ευρωβουλής για την επιστροφή 20 χιλιάδων παιδιών που απήγαγε η Ρωσία από την Ουκρανία, κάτι που για ευνόητους λόγους, όφειλαν να καταδικάσουν όλοι. Στην ψηφοφορία που έγινε την περασμένη Πέμπτη, μεσημέρι, παρίσταντο συνολικά 553 ευρωβουλευτές, εκ των οποίων 516 ψήφισαν υπέρ της επιστροφής στην Ουκρανία των παιδιών που απήχθησαν από τη Ρωσία, 34 τήρησαν αποχή και τρεις καταψήφισαν, μεταξύ των οποίων και ο κ. Φειδίας Παναγιώτου. Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτου φαίνεται να προέβη σε διόρθωση ψήφου, δηλώνοντας αποχή. Σημειώνεται ότι ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα του ΔΗΣΥ ψήφισε υπέρ της επιστροφής των παιδιών στην Ουκρανία, ενώ οι υπόλοιποι 4 Κύπριοι ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν (προφανώς βρίσκονταν σε διαδικασία επιστροφής από το Στρασβούργο στην Κύπρο). Σημειώνεται ότι η πολιτική στάση που τήρησε ο κ. Φειδίας Παναγιώτου βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τη θέση του ΟΗΕ, που θεωρεί ότι η «αναγκαστική απέλαση» (forced deportation) παιδιών από το έδαφος της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, συνιστά έγκλημα πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Ρωσία  |  Ukraine  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X