ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Greco απέρριψε τον κώδικα δεοντολογίας του Ανωτάτου

Δεν είναι προαιρετικές οι συστάσεις διεμήνυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά της διαφθοράς

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με μια σημαντική διαπίστωση που αφορά το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO) στη Λευκωσία. Στον απόηχο των καταγγελιών στο χώρο της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος της Επιτροπής Μαρίν Μαρσέλα ουσιαστικά επέστρεψε τον Κώδικα Δεοντολογίας στο Ανώτατο τον οποίο εμμέσως χαρακτήρισε μια γενική δήλωση αρχών. Τι είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος που εντείνει τα τεράστια ερωτηματικά που συνεχίζουν να υπάρχουν για την ανώτερη δικαστική βαθμίδα.

Ο κ. Μασρέλα έκανε γνωστό πως στην αντιπροσωπεία της GRECO παραδόθηκε ο Οδηγός Δικαστικής Συμπεριφοράς που ετοίμασαν οι Δικαστές του Ανωτάτου. Η αντιπροσωπεία, συμπλήρωσε, δεν είχε το χρόνο να δουν τον Οδηγό λεπτομερώς πλην όμως υπενθύμισε με νόημα πως η σύσταση της Επιτροπής αφορά έναν λεπτομερή και εφαρμόσιμο κώδικα «και όχι μια γενική δήλωση αρχών».

Αυστηρές συστάσεις

Κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης στη Λευκωσία ο πρόεδρος της CRECO εμφανίστηκε ιδιαίτερα δύσπιστος με το δικαστικό σύστημα και τη συμμόρφωσή του στις συστάσεις που έχουν γίνει από πλευράς Επιτροπής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε τέσσερις συστάσεις που έχουν γίνει λέγοντας πως «Δυστυχώς μέχρι τώρα αυτές δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως αλλά μερικώς». Με τον ίδιο τρόπο αντέδρασε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσεις τα νομοσχέδια που έχουν ετοιμασθεί για μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης. Όπως σαφώς ξεκαθάρισε αυτό που ενδιαφέρει την GRECO δεν είναι τα προσχέδια των νομοσχεδίων αλλά η επικύρωση και η εφαρμογή τους.

Υποχρεωτικές οι συστάσεις

Από πλευράς GRECO διεμηνύθηκε προς πάσα κατεύθυνση πως οι συστάσεις που έχουν γίνει δεν έχουν προαιρετικό χαρακτήρα. Υπενθύμισε δε πως το δικαστικό σύστημα θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με τις τέσσερις συστάσεις που αφορούν:

-Τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Σώματος, ώστε αυτή να μην είναι η ίδια με τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά να υπάρχει μια πιο διευρυμένη εκπροσώπηση.

-Την ύπαρξη συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων που να γνωστοποιούνται στο κοινό σε ό,τι αφορά τους διορισμούς και τις προαγωγές δικαστών, επισημαίνοντας πως η λέξη κλειδί στο θέμα αυτό είναι η διαφάνεια.

-Τη θέσπιση ενός λεπτομερούς και εφαρμόσιμου Κώδικα Δεοντολογίας των δικαστικών στη βάση μιας ευρείας εμπλοκής διαφόρων μελών του δικαστικού σώματος προκειμένου να αναπτυχθούν πρότυπα τα οποία να συμφωνηθούν από το σύνολο του δικαστικού σώματος.

-Την εκπαίδευση των δικαστών. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της CRECO στην αντιπροσωπεία παρουσιάστηκα εκθέσεις για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα. Φαίνεται πως πάει προς τη σωστή κατεύθυνση και προσβλέπουμε να δούμε τα αποτελέσματα από αυτό, σημείωσε.

Οι νουθεσίες

Παράλληλα με τις συστάσεις ο κ. Μαρσέλα προχώρησε και σε νουθεσίες με αποδέκτες το δικαστικό σώμα.

-Το δικαστικό σώμα δεν πρέπει μόνο να είναι ανεξάρτητο και αμερόληπτο αλλά και να αντικρίζεται ως τέτοιο.

-Τα πρότυπα της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των δικαστών δεν υφίστανται λόγω των δικαστών αλλά λόγω των πολιτών.

-Οι δικαστές βρίσκονται εκεί για να απονέμουν δικαιοσύνη και να προστατεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

-Στα μάτια των πολιτών οι δικαστές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και αμερόληπτοι. Είναι θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς αναφορικά με δικαστικές υποθέσεις στις οποίες υπήρχαν συγγενικές σχέσεις δικαστών με άτομα που εργάζονταν σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε τον κατηγορούμενο, ο κ. Μαρσέλα είπε πως γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς αλλά δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε την υπόθεση αυτή.

Πρέπει να σεβαστούμε το πρότυπο ότι δηλαδή ένας δικαστής θα πρέπει να είναι αμερόληπτος. Αν υπάρχουν ισχυρισμοί στα ΜΜΕ ότι κάτι είναι διαφορετικό από το πρότυπο που ψάχνουμε, σε αυτή την περίπτωση ανησυχούμε, και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή των δικών μας συστάσεων που δημοσιεύσαμε το 2016, πολύ πριν από αυτή την υπόθεση είτε άλλη υπόθεση, σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X