ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κ. Μαυρίδης: Θετική συγκυρία για ευρωπαϊκή έδρα διαχείρισης κρίσεων στη Μεσόγειο

«Το θετικό κλίμα για την πρωτοβουλία αυτή της Κύπρου αντανακλάται και στην Επιτροπή που προεδρεύω, αποτελούμενη από κράτη της ΕΕ και τρίτες χώρες της περιοχής της Μεσογείου», σημείωσε ο Ευρωβουλευτής

ΚΥΠΕ

Είναι σημαντικό η Κύπρος να αξιοποιήσει την συγκυρία που δημιουργείται με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, για συγκρότηση μόνιμης ευρωπαϊκής έδρας στην περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου για διαχείριση πολιτικών κρίσεων κι ασφάλειας. Αυτό ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το κλίμα που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της ΕΕ στην περιοχή.

«Το θετικό κλίμα για την πρωτοβουλία αυτή της Κύπρου αντανακλάται και στην Επιτροπή που προεδρεύω, αποτελούμενη από κράτη της ΕΕ και τρίτες χώρες της περιοχής της Μεσογείου», σημείωσε ο κ. Μαυρίδης. «Ο ρόλος μάλιστα της Κύπρου ως πηγή σταθερότητας στην περιοχή είναι κάτι στο οποίο πιστεύω σθεναρά και μεθοδικά αναδεικνύω μέσα από τον ρόλο μου ως Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμα, ότι με πρωτοβουλία του ιδίου διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο η συνεδρίαση της συγκεκριμένης Επιτροπής, με θέμα τον ρόλο της Κύπρου ως ενεργειακού κόμβου συνεργασίας στην περιοχή.

Αναφερθείς, εξάλλου, στη σημασία της υλοποίησης του σχεδιασμού για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι πρωταρχικό είναι να φτάσει η βοήθεια έγκαιρα για να διασωθεί ο πληθυσμός που λιμοκτονεί στη Γάζα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία, που ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, λόγω της οποίας «η Κύπρος βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος», όπως είπε. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, συνέχισε ο Ευρωβουλευτής, η Κυπριακή Δημοκρατία «αναδεικνύεται ως πηγή σταθερότητας με γεωπολιτική σημασία για την ευρύτερη περιοχή, παρά το βάρος της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής για πενήντα χρόνια.

«Τα εμπλεκόμενα μέρη στην πρωτοβουλία αυτή, ΕΕ, ΗΠΑ, ΗΑΕ κ.ά. αντιμετωπίζουν θετικά το υπό εξέλιξη εγχείρημα, δεδομένης της πολιτικής εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της ΕΕ. Μοναδική παραφωνία εκείνη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, ο οποίος ενοχλημένος, φαντασιώνεται ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος για βοήθεια στη Γάζα γίνεται για να αποστέλλεται οπλισμός στο Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Μαυρίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση