ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Καμία ευθύνη σε κανέναν για την πορεία των κυνηγών

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας παρουσίασε τα γεγονότα της 23ης Μαρτίου, με τους βουλευτές να κάνουν λόγο για εκβιασμούς από τον πρόεδρο του κόμματος των κυνηγών

Του Χρίστου Μπουρή

Του Χρίστου Μπουρή

Το ζήτημα της διαμαρτυρίας των κυνηγών στις 23 Μαρτίου και τα όσα συνέβησαν και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού επανήλθε σήμερα στην επιτροπή Νομικών, αυτή τη φορά με την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μάριου Χαρτσιώτη. Η ουσία του θέματος ήταν να παρουσιαστεί το αποτέλεσμα την ποινικής και της διοικητικής έρευνας που διεξήγαγαν οι αρχές.

Ωστόσο, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης παίρνοντας τον λόγο ανέφερε ότι για την ποινική έρευνα, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν όπως να μη γίνει περαιτέρω διερεύνηση, ενώ για τη διοικητική έρευνα λέχθηκε πως με βάση τα γεγονότα δεν στοιχειοθετήθηκαν πειθαρχικά αδικήματα.

Εκβιασμοί από το κόμμα των Κυνηγών

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ακούστηκαν εντός της επιτροπής διά στόματος του Αρχηγού της Αστυνομίας, η Αστυνομία ενημερώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επίσημα στις 22 Απριλίου όπου και πληροφορήθηκε ο βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας με την πρόθεση του προέδρου του κόμματος των κυνηγών να μείνουν στον αυτοκινητόδρομο μέχρι να επικοινωνήσει μαζί τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην επικοινωνία που είχε η Αστυνομία με τον πρόεδρο του κόμματος των Κυνηγών, ο ίδιος φέρεται να είπε πως ήταν αδύνατο να ακυρωθεί η διαμαρτυρία και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ίδιοι θα προχωρούσε σε πιο έντονα μέτρα, όπως και σε άλλα μέτωπα, δηλαδή άλλες επαρχίες.

Στα σχόλια των βουλευτών υπήρξε έντονη αντίδραση για το γεγονός ότι ένας πρόεδρος κόμματος έμμεσα εκβίαζε την Αστυνομία σε περίπτωση που ματαιωνόταν η διαμαρτυρία. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου έκανε λόγο για «αφοπλιστική ειλικρίνεια από την Αστυνομία», προσθέτοντας ότι «γιατί γνώριζαν από πριν πως αν τους τηλεφωνήσει ο Πρόεδρος η πορεία θα σταματούσε. Έπρεπε να πιάσει ο Πρόεδρος να τους πει να κάτσει φρόνιμα». Μάλιστα, ο κ. Γεωργίου έθεσε και το ζήτημα της κοστολόγησης για την επιχείρηση και σε ερώτησή του για το εάν το κόστος ήταν πέρα των 30 χιλιάδων ευρώ, ο Αρχηγός δεν μπορούσε να απαντήσει με ακρίβεια για το ποσό.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο κ. Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι όλοι χειρισμοί του κόμματος των κυνηγών εκ των προτέρων, είχε παρακαμφθεί ο υπουργός και το πήρε πάνω του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκ του αποτελέσματος ο υπουργός ήταν αμέτοχος γιατί οι πολιτικοί χειρισμοί έγιναν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο κ. Πασιουρτίδης δήλωσε πως «ότι έγινε, έγινε με την κάλυψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι απίστευτο να ξέρουμε τρεις μέρες ότι μπορεί να αποτραπεί η παράλυση της χώρας. Ότι αν τους πιάσει ο Πρόεδρος δεν θα κλείσουν τους δρόμους. Γιατί επιτρέψαμε να γίνει αυτό τη στιγμή που είχαμε την πληροφόρηση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας για το ποιες ενέργειες έκανε και που βρισκόταν εκείνη την ημέρα, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν παρεμβαίνει σε κανένα επιχειρησιακό πλάνο, συμπληρώνοντας ότι εκείνη την ημέρα ενημερωνόταν για το τι συνέβαινε.

Στην παρουσίαση των γεγονότων, αλλά και στα συμπεράσματα της Αστυνομίας από τη διαμαρτυρία, ο Αρχηγός της Δύναμης ανέφερε πως έγινε προετοιμασία για την επιχείρηση με βάση τις πληροφορίες που είχε, η οποία μάλιστα κρίθηκε υψηλού κινδύνου. «Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για ακύρωση, ο πρόεδρος των κυνηγών δεν αποδεχόταν και έλεγε για πιο έντονα μέτρα», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε επίσης ότι στην πορεία ήταν 700 οχήματα με 2,000 άτομα και δεν επέδειξαν καμία επιθετική συμπεριφορά, εκτός μεμονωμένου περιστατικού με το άναμμα δύο φουκούδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Χρίστου Μπουρή

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση