

Της Οριάνας Παπαντωνίου
Έκλεισε οριστικά η συζήτηση για πιθανότητα δημιουργίας ενός κοινού ψηφοδελτίου ενόψει βουλευτικών εκλογών από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.
Την ίδια ώρα, στην ΕΔΕΚ ξεκαθαρίζουν πως οι ίδιοι προχωρούν με τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων τους, με απώτερο στόχο να ενώσουν τον κόσμο του Κινήματος και να φέρουν κοντά ανθρώπους που απομακρύνθηκαν, δυσαρεστήθηκαν ή ακόμη και που θέλησαν να φύγουν από το κόμμα.
Στόχος είναι μεν το άνοιγμα στην κοινωνία, ωστόσο αυτή την ώρα για την ΕΔΕΚ η συσπείρωση είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση, δίνοντας το μήνυμα πως θέληση όλων είναι να κλείσουν οι πληγές των τελευταίων χρόνων.
Σε αυτή την προσπάθεια φαίνεται να συμβάλλει και το γεγονός πως οι βουλευτικές έδρες ανά επαρχία –πλην της Λάρνακας όπου ο Ανδρέας Αποστόλου είναι αδιαμφισβήτητο φαβορί– είναι ανοιχτές και θα μπορούν οι υποψήφιοι να παλέψουν επί ίσοις όροις.
Μάλιστα, φαίνεται πως τα ψηφοδέλτια άρχισαν να συμπληρώνονται, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Πολύ κοντά σε συμφωνία ώστε να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ φέρεται να είναι ο Λύσανδρος Λυσάνδρου, πρόεδρος του σωματείου Άρη Λεμεσού, ο διατροφολόγος Πάνος Πλατρίτης και ο δρ Βασίλης Μαύρος, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν ηγετικά στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, ο κος Πλατρίτης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, διαψεύδει ότι συζήτησε το θέμα με οποιοδήποτε στέλεχος της ΕΔΕΚ.
Οριστική ταφόπλακα στη συνένωση του Κέντρου
Μπορεί το ΔΗΚΟ να θέλησε το θέμα να παραμείνει στην επικαιρότητα, ίσως και για να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι στην πιθανότητα ενός κακού αποτελέσματος στις εκλογές του Μαΐου, λέγοντας ότι αυτοί προσπάθησαν, ωστόσο τα μηνύματα που λάμβανε από ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ ήταν αρνητικά από την πρώτη στιγμή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, καταθέτοντας αυτή την πρόταση στο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Μάρτιο, θέλησε να στείλει και ένα πολιτικό μήνυμα προς τις ηγεσίες, καλώντας τες να αναλάβουν ευθύνες έναντι της απαξίωσης που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα, κυρίως όμως και της πτωτικής πορείας που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα κόμματα, αν συμπεριλάβει κανείς και το κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών του περασμένου Ιουνίου.
Μάλιστα, αυτό που επισημαίνεται είναι ο ορατός κίνδυνος κανένα από τα τρία κόμματα να μην έχει πλέον ρυθμιστικό ρόλο, ενώ πιθανώς κάποια εξ αυτών να μην καταφέρουν να μπουν στη Βουλή, βάσει και των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τα ίδια ωστόσο να μην φαίνεται έστω και την υστάτη να προχωρούν στο εγχείρημα της συνεργασίας, ίσως τη μόνη λύση για την επιβίωσή τους.
Βέβαια, μετά τις συναντήσεις που ο Νικόλας Παπαδόπουλος ζήτησε με τις ηγεσίες ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, αναμενόταν πως το ΔΗΚΟ θα ήταν σε θέση να καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με πιθανή συνεργασία, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη θέληση να προχωρήσει από τα λόγια στη πράξη και πιθανώς, όπως αναφέρουν και στελέχη των άλλων δύο κομμάτων, να τους έβαζε στη διαδικασία να μελετήσουν σοβαρά το θέμα παρά τις αρχικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, φαίνεται να μην έγινε οποιαδήποτε προεργασία, ούτε και τα αρμόδια σώματα του ΔΗΚΟ να εργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, με την ηγεσία του κόμματος να επαναλαμβάνει στη συνάντηση με την ΕΔΕΚ πως ήθελαν να εξετάσουν την πρόθεση συνεργασίας, χωρίς όμως να μπορούν να μπουν σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Νίκος Αναστασίου ξεκαθάρισε πως υπάρχουν ήδη ειλημμένες αποφάσεις σε σχέση με την αυτόνομη κάθοδο, ωστόσο κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι ανέμεναν πως θα λάβουν μία ολοκληρωμένη πρόταση, με πολιτική χροιά και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη, ώστε να τη μελετήσουν και να την παρουσιάσουν ενώπιον των συλλογικών οργάνων του κόμματος που λαμβάνουν και τις τελικές αποφάσεις.
Άλλωστε, αυτό που ειπώθηκε είναι πως τους χωρίζουν περισσότερα από ό,τι τους ενώνουν και ένα τέτοιο εγχείρημα θα σκόνταφτε τόσο στις πολιτικές θέσεις που θα πρέσβευε το κόμμα που θα προέκυπτε από τη συνεργασία, όπως και πολλά διαδικαστικά θέματα από την ονοματολογία μέχρι και τον διαμοιρασμό της κρατικής χορηγίας, αλλά και το μεγάλο ζήτημα ποιος θα ηγείτο αυτής της προσπάθειας.
Μάλιστα, υπήρχαν και στελέχη που στη συνάντηση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι η συζήτηση για κοινό ψηφοδέλτιο την παρούσα στιγμή είναι άνευ ουσίας, μιας και ένα τέτοιο εγχείρημα αν ποτέ επιδιωχθεί θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί. Παράλληλα, τονίζουν πως πιθανώς να προκαλεί στα κόμματα και περισσότερη ζημιά αφού και ο κόσμος λαμβάνει μία εικόνα προχειρότητας και σπασμωδικών κινήσεων, σημειώνοντας ωστόσο πως τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου θα πρέπει να έχουν συχνές συναντήσεις, ώστε να συζητούν θέματα που απασχολούν τον τόπο.
ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ
Μετά το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ηγεσίας του ΔΗΚΟ και με τη ΔΗΠΑ, χωρίς να αναμένονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα όσα θα συζητηθούν, μιας και ο Μάριος Καρογιάν ήταν ξεκάθαρος πως το κόμμα του θα προχωρήσει με αυτόνομη κάθοδο στις βουλευτικές του 2026. Αν και εντός της Παράταξης υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για τα θετικά που πιθανώς να φέρει ένα κοινό ψηφοδέλτιο, σημειωνόμουν ωστόσο πως ο δρόμος είναι μακρύς και θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των δύο. Άλλωστε δεν παραλείπεται να σημειωθεί πως ορισμένοι θεωρούν ότι η πρόταση Πανίκου Λεωνίδου ήθελε να αφήσει ανοιχτή μία δίοδο για όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στο ΔΗΚΟ.
Πάντως, ο Μάριος Καρογιάν στη συνάντηση της Δευτέρας θα θελήσει να ζητήσει τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου στην πρόταση που απηύθυνε προς τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, για σύγκληση ειδικών εξειδικευμένων συναντήσεων των πολιτικών δυνάμεων και των αρμόδιων κοινωνικών φορέων, για αποφάσεις σε ό,τι αφορά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Μία πρόταση που ο κ. Καρογιάν ανέλυσε και στον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος επί της αρχής ανταποκρίθηκε θετικά.
Την ίδια ώρα σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με πιθανούς υποψηφίους για τις βουλευτικές του 2026. Στόχος ένα δυνατό ψηφοδέλτιο που θα επιτρέψει στο κόμμα την είσοδό του στη Βουλή και μάλιστα με το αντίστοιχο ποσοστό του 2021, με συμπερίληψη ατόμων, πέρα από τον κομματικό πυρήνα, της ευρύτερης κοινωνίας. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τελικώς ο Μάριος Καρογιάν θα είναι υποψήφιος. Ενώ εξέφρασε δημόσια την πρόθεσή του να μην είναι, φαίνεται πως κάνει δεύτερες σκέψεις αναμένοντας να ξεκαθαρίσει τη θέση του το φθινόπωρο, όταν δηλαδή προχωρήσει στην παρουσίαση των ψηφοδελτίων.
Σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, τα περιθώρια στενεύουν μετά και τα διαδοχικά όχι που έλαβε για το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας. Θα πρέπει, όπως σημειώνεται, να οριστούν τα επόμενα βήματα και οι διεργασίες με την εμπλοκή και των τοπικών οργανώσεων του κόμματος, ώστε να επιλεχθούν τα πρόσωπα που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια.
Μία διαδικασία που δεν φαίνεται να προχωρά πριν το φθινόπωρο, μιας και στο ΔΗΚΟ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος κρατά μέχρι αυτή την ώρα κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με τις επιλογές που έχει ενώπιόν του και τα πρόσωπα με τα οποία διαβουλεύεται πέραν του κομματικού μηχανισμού.