ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιλλήκας-Περδίκης: Συμμαχία και Οικολόγοι αποτελούν την αλλαγή στις Ευρωεκλογές

Στοχεύουν στην ανάδειξη ενός ευρωβουλευτή που θα δώσει στην Κύπρο εκπροσώπηση είτε στην ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών είτε των Πρασίνων

ΚΥΠΕ

Η σημερινή Ευρώπη, παρά τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει, εντούτοις δεν ανταποκρίνεται στο όραμα των κινημάτων της Συμμαχίας Πολιτών και των Οικολόγων, που μέσα από τη συνεργασία τους στις επικείμενες Ευρωεκλογές στοχεύουν στην ανάδειξη ενός ευρωβουλευτή που θα δώσει στην Κύπρο εκπροσώπηση είτε στην ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών είτε των Πρασίνων.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέλυσε στο ΚΥΠΕ το όραμά του για μια Ευρώπη πρότυπο κράτους πρόνοιας και Κράτους Δικαίου, με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, που θα εξυπηρετεί τον ίδιο τον πολίτη, μέσα από ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και κάλεσε τους εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες για να φέρουν την αλλαγή.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στο στόχο για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη, που δεν θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων και των τραπεζών, αλλά θα χαρακτηρίζεται από εκδημοκρατικοποίηση των θεσμών της και περισσότερη άμεση δημοκρατία. Εξήγησε γιατί οι κατεστημένες συντηρητικές πολιτικές της δεξιάς, αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας φέρουν ένα μεγάλος μέρος της ευθύνης για τη στροφή πολιτών στις ακραίες λαϊκίστικες ιδεολογίες, δηλώνοντας πως Συμμαχία και Οικολόγοι αποτελούν την «ξεκάθαρη αλλαγή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης των δύο πολιτικών αρχηγών στο ΚΥΠΕ:

ΕΡ.1 Με ποιες φιλοδοξίες και ποια πολιτική πρόταση διεκδικείτε τη ψήφο του λαού στις Ευρωεκλογές 2019;

Γ. Λιλλήκας: Η Ευρώπη των πολιτών! Αυτό το σύνθημα συνοψίζει την όλη φιλοσοφία των προτάσεων και θέσεων μας που έχουν ενσωματωθεί στην κοινή Πολιτική Διακήρυξη της Συνεργασίας Συμμαχία-Οικολόγοι. Το Μανιφέστο μας δίνει το στίγμα της πολιτικής μας προσέγγισης για μιαν Ευρώπη των πολιτών και όχι των μονοπωλίων. Μιαν Ευρώπη πρότυπο του κράτους πρόνοιας και του Κράτους Δικαίου. Μιαν Ευρώπη που θα στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην καθημερινότητα τους με ένα εναλλακτικό μοντέλο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Μιαν Ευρώπη αλληλέγγυη και δημοκρατική μακριά από νεοναζιστικές ξενοφοβικές πολιτικές. Αυτή είναι η πυξίδα των θέσεων και προτάσεων που θα προωθήσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα με την προβολή του αντικατοχικού μας αγώνα με στόχο την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Στόχος μας είναι η εκλογή ενός Ευρωβουλευτή. Φιλοδοξία μας είναι να είμαστε η φωνή των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με την εκλογή ενός υποψηφίου από το ψηφοδέλτιο της συνεργασίας Συμμαχία-Οικολόγοι, η Κύπρος θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπείται σε ακόμα μια ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα, είτε αυτή των Ευρωπαίων Δημοκρατών είτε αυτή των Πρασίνων. Στις Ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών θα έχει εκπροσώπηση από τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ αντίστοιχα.

Γ. Περδίκης: Στις Ευρωεκλογές του 2019 το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών διεκδικεί την ψήφο των Κυπρίων πολιτών στην βάση του προγράμματος των Ευρωπαίων Πρασίνων και με στόχο την εκλογή του πρώτου Κύπριου Οικολόγου Ευρωβουλευτή. Έχουμε εκλογική συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών στη βάση μιας πολιτικής διακήρυξης που αποτελεί τη συνισταμένη των πολιτικών θέσεων των δύο κινημάτων. Από την πλευρά των Οικολόγων συμμετέχουν στο κοινό ψηφοδέλτιο ο νυν βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και τα στελέχη του Κινήματος Έφη Ξάνθου και Αλεξία Σακαδάκη. Η πρόταση μας είναι δημοκρατική, εναλλακτική και οικολογική.

ΕΡ.2 Πόσο απέχει η Ευρώπη του σήμερα από την Ευρώπη που προσδοκάτε και σε ποιους βασικούς τομείς πιστεύετε ότι χρειάζονται να γίνουν βήματα προόδου;

Γ. Λιλλήκας: Η Ευρώπη δυστυχώς έχει παρεκκλίνει από τις βασικές αρχικές τις αρχές και αξίες διολισθαίνοντας σε πολιτικές των μονοπωλίων και της λιτότητας. Έχει κάνει σημαντικά βήματα στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος παρότι μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για να πετύχει την κυκλική ανάπτυξη.

Κάποτε η Ευρώπη ήταν το διεθνές πρότυπο ως κράτος πρόνοιας. Θέλουμε να γίνει ξανά με πολιτικές και υπηρεσίες που στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και διασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση και ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα σε όλους τους πολίτες.

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην έρευνα και καινοτομία δημιουργώντας προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων με υψηλούς μισθούς. Τέλος η Ευρώπη πρέπει να γίνει αλληλέγγυη σε κοινοτικό και κοινωνικό επίπεδο. Μόνο έτσι θα σμικρυνθεί το χάσμα ανάπτυξης μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και οι κοινωνικές ανισότητες σε κάθε κράτος μέλος. Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία, πιο κοντά στους πολίτες.

Έτσι θα ανοικοδομηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη στο κοινό όραμα. Με μια αλληλέγγυα κοινωνικά ευαίσθητη, πρωταγωνιστή στη διεθνή σκηνή με τις δικές της αρχές και αξίες ως αξιόπιστη δύναμη ειρήνης και ασφάλειας, η Ευρώπη μπορεί να πείσει και να κερδίσει το στοίχημα.

Γ. Περδίκης: Η Ευρώπη του σήμερα απέχει πολύ από τις δικές μας προσδοκίες. Μπορεί στα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής να πρωτοπορεί έναντι των άλλων μεγάλων οικονομιών του κόσμου (Κίνα, Ρωσία, Η.Π.Α.) αλλά σε πολλές περιπτώσεις, στην πράξη κυριαρχούν τα λόμπι των συμφερόντων και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Στις διακηρύξεις μπορεί να μιλάμε για την Ευρώπη των πολιτών, αλλά στην πράξη αυτό που καθορίζει τις Ευρωπαϊκές πολιτικές εν πολλοίς είναι τα εθνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών. Χρειάζεται εκδημοκρατικοποίηση των Ευρωπαϊκών θεσμών, περισσότερη εξουσία στα όργανα της ΕΕ που είναι εκλεγμένα από τους Ευρωπαίους πολίτες π.χ. το Ευρωκοινοβούλιο, περισσότερη άμεση δημοκρατία (δημοψηφίσματα) κ.λ.π. Επίσης πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική και οι θεσμοί της ενιαίας Τραπεζικής ένωσης πρέπει να εκδημοκρατικοποιηθούν και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο. Τέλος – αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Κύπρο – πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει ενιαία πολιτική για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Έτσι θα μπορεί να αντιμετωπίζει και τις προκλήσεις σαν αυτή των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, με τρόπο που να εξασφαλίζει τα δίκαια των ευρωπαϊκών λαών και κρατών, όπως πχ της Κύπρου.

Για τα κρίσιμα αυτά ευρωπαϊκά ζητήματα θα εργαστούμε με τον/την Ευρωβουλευτή μας, σε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Οι πολίτες πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα σ’ αυτούς που έχουν προσφέρει θετικό έργο στην Κύπρο και μπορούν αν προσφέρουν ανάλογο έργο στο Ευρωκοινοβούλιο, ή αυτούς που έχουν ήδη δείξει τι μπορούν να κάνουν (και δεν μας ικανοποιεί) ή αυτούς που απλά θέλουν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κυριαρχήσει στον κόσμο το δίπολο Η.Π.Α.-Ρωσία με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

ΕΡ.3 Η αποχή αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων στην Κύπρο και συνακόλουθα, των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Πώς εκτιμάτε ότι μπορεί να αντιστραφεί αυτό το φαινόμενο και ποιο μήνυμα απευθύνετε στους ψηφοφόρους ώστε να προσέλθουν στις κάλπες;

Γ. Λιλλήκας: Ελπίζω ότι οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις αποφάσεις του μας επηρεάζει ως χώρα, επηρεάζει τη ζωή μας. Κατά συνέπεια μόνο με τη συμμετοχή όλων των πολιτών μπορούμε να πετύχουμε να έχουμε μια διεκδικητική ομάδα άξιων ευρωβουλευτών για προάσπιση των συμφερόντων μας κι ως χώρα κι ως κοινωνία. Την αλλαγή την φέρνει η συμμετοχή. Η αποχή είναι συνώνυμο της ανοχής. Θα παραθέσω την απάντηση του Μπάρακ Ομπάμα σ’ ένα νεαρό που τον ρώτησε για ποιο λόγο να ψηφίσει. Ο Ομπάμα απάντησε ως εξής: «Αφήνεις τον παππού σου να αποφασίσει πως θα ντύνεσαι; Αφήνεις τον παππού σου να αποφασίσει για το ποια μουσική θα ακούσεις; Γιατί τον αφήνεις να αποφασίσει σε ποιο κόσμο θα ζήσεις;»

Γ. Περδίκης: Η αποχή είναι ένα σύμπτωμα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η απογοήτευση των πολιτών από τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η σύγχρονη δημοκρατία δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες, τους πόθους και τις ανάγκες των πολιτών σε Κύπρο και Ευρώπη. Γι’ αυτό και ένα μέρος της κοινωνίας στρέφεται προς ακραίες λαϊκίστικες ιδεολογίες, χωρίς να έχει πραγματικά σχέση μ’ αυτούς που προβάλουν τον ακραίο εθνικισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία και μισαλλοδοξία. Μεγάλη ευθύνη γι΄αυτό φέρουν οι κατεστημένες συντηρητικές πολιτικές της δεξιάς, αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας. Δυστυχώς ζούμε αυτή την κατάσταση τα τελευταία χρόνια και στην Κύπρο. Πρόσφατο παράδειγμα η άρνηση των κομμάτων ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, να αποδεχτούν την υιοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις προσεχείς Ευρωεκλογές, γεγονός που αναμένεται ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα βαθμό της τάσης για αποχή. Θυμίζω ότι το 70% όσων απέχουν από τις εκλογές, δηλώνουν σε πολλές έρευνες της κοινής γνώμης, ότι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν στάση εάν είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν οριζόντια. Κι όμως τα δημοκρατικά κόμματα του κέντρου και της αριστεράς, ταυτίζονται με το ΕΛΑΜ και εμποδίζουν αυτή τη θεσμική αλλαγή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει – σε κάποιο βαθμό – την αποχή. Δεν αρκούν τα κροκοδείλια δάκρυα και αναθεματισμοί για την αποχή. Οφείλουμε όσοι λέμε ότι υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία να στηρίξουμε τον εκσυγχρονισμό της και ένας τέτοιος εκσυγχρονισμός είναι η οριζόντια ψηφοφορία.

Πρέπει επίσης τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ξύλινη γλώσσα και θεωρητικές προσεγγίσεις και να αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Να γίνουν κύτταρα υγιή της κοινωνίας και όχι παρασιτικοί οργανισμοί που εξουσιάζουν την κοινωνία. Να ασχοληθούν με το περιβάλλον, τις κλιματικές αλλαγές, τα δικαιώματα των ζώων, τα προβλήματα της οικογένειας, των νέων, της τρίτης ηλικίας, έμπρακτα και όχι μόνο στα λόγια. Να συγχρονιστούν με την κοινωνία και να σταματήσουν απλά να την κυβερνούν. Για εμάς, δηλαδή τη Συνεργασία ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ αυτή είναι η πολιτική μας θέση και πρακτική. Για αυτό αποτελούμε την ξεκάθαρη αλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X