ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας, μελετάται το ΕΔΑΔ

Μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για παραβίαση των ψηφισμάτων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε διπλωματικό μαραθώνιο βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Λευκωσία με στόχο την αποτροπή νέων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας, μετά και τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου για άνοιγμα του 3,5% της περίκλειστης περιοχής στο Βαρώσι.
Με βάση πληροφορίες της «Κ» στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατατέθηκε ένα βρετανικό προσχέδιο, το οποίο δεν αντανακλά τις απαιτήσεις της Λευκωσίας και την κρισιμότητα της κατάστασης. Στο πλευρό της Λευκωσίας φαίνεται να είναι οι ΗΠΑ κυρίως και δευτερευόντως η Κίνα, ενώ Ρωσία και Γαλλία κρατούν επιφυλακτικότερη στάση. Σημειώνεται ότι Γαλλία και Γερμανία είχαν εκφράσει την εκτίμηση πως δεν υπάρχει λόγος έκτακτης σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου παρουσιάστηκαν ιδέες για αντίδραση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» και επιβεβαιώθηκε η πρώτη από αυτές ήταν η άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δράση η οποία έχει ήδη υλοποιηθεί. Στόχος μία ισχυρή δήλωση από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για παραβίαση των ψηφισμάτων που αφορούν στο Βαρώσι. Το επόμενο βήμα που μελετάται, μετά το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι η Πέμπτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας με άξονα την αλλοίωση του status quo στα Βαρώσια. Ένα τέτοιο βήμα θα πραγματοποιηθεί όταν εξασφαλιστούν τα εχέγγυα για επιτυχία. Υπάρχει χρονικό περιθώριο μερικών μηνών μέχρι την καταχώρηση της προσφυγής.

Όπως είχε αναφέρει η «Κ» στο τραπέζι του Εθνικού Συμβουλίου τέθηκε και το ενδεχόμενο αφαίρεσης διαβατηρίων των εμπλεκομένων όπως για παράδειγμα του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και κλείσιμο κάποιων ή όλων των οδοφραγμάτων για πολίτες τρίτων χωρών. Ο γενικός εισαγγελέας ήγειρε ζήτημα νομικής ορθότητας τέτοιων αποφάσεων, το οποίο και αποδέχτηκε η πλειοψηφία του σώματος.

Ξεκάθαρη θέση υπήρξε, όπως άλλωστε προϊδεάσε η «Κ» και για το πώς θα πρέπει να κινηθούν οι Βαρωσιώτες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χαρακτηρίσει εν πολλοίς συνεργούς όσους αποδεχτούν τις εκκλήσεις της Τουρκίας, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ήδη με το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου βγήκε κοινό ανακοινωθέν που καλεί τους Βαρωσιώτες να μην υποκύψουν στα κελεύσματα της Τουρκίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση