ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταρρύθμιση για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης

«Είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι και είναι κάτι το οποίο αποδέχονται και οι ίδιοι οι Δικαστές», δήλωσε ο Υπ. Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύριος σκοπός της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων είναι η σοβαρή συντόμευση του χρόνου στη λήψη των δικαστικών αποφάσεων, ιδίως στις αστικές υποθέσεις, αλλά και η ευελιξία και ο εκμοντερνισμός, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, τον οποίο ενημέρωσε για την πορεία μεταρρύθμισης των Δικαστηρίων, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων για το θέμα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ανέλυσε στον κ. Λιλλήκα τη δομική αλλαγή που θα γίνει στα Δικαστήρια με τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής και πρόσθεσε πως πρόθεσή του «ήταν και είναι να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση με όλα τα κόμματα, εάν είναι δυνατόν, επί των νομοσχεδίων» του Υπουργείου του, τα οποία θεωρεί, όπως είπε, ότι «έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της κοινωνίας μας και δεν έχουν οποιαδήποτε κομματική ή πολιτική σκοπιμότητα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ερωτηθείς κατά πόσον η μεταρρύθμιση θα βοηθήσει στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, ο κ. Σαββίδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «το κύριο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στην Κύπρο ότι είναι αυτό της καθυστέρησης στη λήψη των δικαστικών αποφάσεων, ιδίως στις αστικές υποθέσεις».

«Είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι και είναι κάτι το οποίο αποδέχονται και οι ίδιοι οι Δικαστές», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως «κύριος σκοπός της μεταρρύθμισης αυτής είναι η σοβαρή συντόμευση του χρόνου αυτού» και πρόσθεσε ότι «επειδή η μεταρρύθμιση αυτή είναι πολυεπίπεδη και καλύπτει πάρα πολλούς τομείς, σίγουρα θα υπάρξουν και αλλαγές και εκσυγχρονισμός».

«Πιστεύω ότι πέρα από την επιτάχυνση, θα επιτύχουμε και ευελιξία και εκμοντερνισμό, καθώς κάποια απαρχαιωμένα κατάλοιπα τα οποία είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι διαχρονικά έχει παραμεληθεί η επένδυση στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πολλά να γίνουν αυτή τη στιγμή για τον εκσυγχρονισμό της, θα διορθωθούν, ώστε να είμαστε πλέον σύμφωνοι με το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη συνάντηση, ο κ. Σαββίδης είπε πως τον χαροποιούν οι διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον κ. Λιλλήκα ότι η Συμμαχία Πολιτών θα αξιολογεί τα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως «όχι με αρνητικό πνεύμα ένεκα αντιπολιτευτικών λόγων, αλλά στη βάση των πιστεύω του κόμματος και ότι πολλές φορές θα αποφασίσουν - και ήδη ξέρω ότι το κάνουν - να στηρίζουν τα νομοσχέδια τα οποία προέρχονται από την Κυβέρνηση».

Από πλευράς του, ο κ. Λιλλήκας, ευχαρίστησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την ενημέρωση, την οποία χαρακτήρισε ως λεπτομερή και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα χρονοδιαγράμματα τηρούνται.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθησή πως οι αλλαγές που γίνονται θα επιλύσουν το πρόβλημα των καθυστερήσεων, θα αναβαθμίσουν το επίπεδο της δικαιοσύνης και θα ικανοποιήσουν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα. Και όντως, η μεταρρύθμιση και οι τομές που θα γίνουν στον τομέα της Δικαιοσύνης, πιστεύω ακράδαντα ότι θα επιλύσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων που οδήγησε και ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας να αμφιβάλει για την ποιότητα της δικαιοσύνης μας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε πως με τη μεταρρύθμιση, όταν αυτή ολοκληρωθεί σε όλες της τις φάσεις, θα αναβαθμίσει όχι μόνο το επίπεδο αλλά και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει και το περί δικαίου αίσθημα των Κυπρίων πολιτών παρέχοντας τους πρακτικά και ουσιαστικά, όπως είπε, «το δικαίωμα να εμπιστευτούν και να προσφεύγουν ξανά στη δικαιοσύνη, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης επαγγέλλεται η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης!!

Καλοδεχούμενη η προσπάθεια!! Αλλά να μου επιτραπεί να έχω κάποιες επιφυλάξεις, ως προς το αποτέλεσμα!!!
Καθότι υποψιάζομαι πως οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται μόνο σε υπερβολικό φόρτο εργασίας των Δικαστών μας!

Έχω κάποια υποψία, πως και οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι συμβάλλουν, με τον δικό τους τρόπο, στο να χρονίζουν οι Δικαστικές διαδικασίες!

Και, πιθανόν, με το αζημίωτό τους!!!

YIANNOULIS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X