ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάει σε ειδική συνεδρία ο παραγοντισμός στο ΑΚΕΛ

Μίλησαν αόριστα για τον παραγοντισμό αλλά δεν κατονόμασαν τους υπαίτιους στην Κεντρική Επιτροπή

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παραγοντισμό και μονοσταυρία έβγαλε η κάλπη του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αλλά και τις συζητήσεις που προηγήθηκαν στους διαδρόμους της Εζεκίας Παπαϊωάννου. Φαινόμενα, που, όπως λένε στελέχη, θεωρούνται ξένα ως προς την ιδεολογία και τη νοοτροπία του ΑΚΕΛ. Αν και στο παρασκήνιο συζητήθηκε λεπτομερώς το ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έρεπαν καθόλη τη διάρκεια του προεκλογικού στον παραγοντισμό και ποιοι είχαν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό μονοσταυρίας, στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ το περασμένο Σάββατο αρκέστηκε να γίνει μία αόριστη συζήτηση γύρω από το φαινόμενο του παραγοντισμού χωρίς να κατονομαστούν οι «συντελεστές» του. Κατά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να γίνει μεταγενέστερα ειδική συζήτηση για το όλο ζήτημα. Το αν συμφέρει την Εζεκία Παπαϊωάννου να ανοίξει το θέμα του παραγοντισμού και της προώθησης συγκεκριμένων στελεχών είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι υπό συζήτηση καθώς και ο κομματικός μηχανισμός καταγγέλλεται από κάποιους για ανοικτή προώθηση υποψηφίων.

Πονοκέφαλος προεκλογικός

Η αλήθεια είναι πως κατά την διάρκεια του προεκλογικού υπήρξαν αρκετές καταγγελίες στελεχών για προώθηση συγκεκριμένων υποψηφίων. Αποκορύφωμα ίσως ήταν το ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού στην βουλευτή Λευκωσίας Ειρήνη Χαραλαμπίδου, για να της επιστήσει την προσοχή αλλά και να την ενημερώσει πως έχει δεχτεί παράπονα πως η βουλευτής εργάζεται ανοικτά για την υποψηφιότητα του Γιώργου Γεωργίου. Αυτό φρόντισε να επισημάνει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ στην βουλευτή με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης με την κα Χαραλαμπίδου να ζητά απ’ όσους της καταγγέλλουν αποδείξεις της αντικομματικής συμπεριφοράς της.

Το σίγουρο είναι πως για προώθηση του Γιώργου Γεωργίου καταγγέλθηκαν κι άλλα στελέχη –άλλα επίσημα άλλα ανεπίσημα- όπως ο γ.γ. της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας, ο οποίος αναρτούσε φωτογραφίες μαζί του, αλλά και βουλευτές του ΑΚΕΛ όπως οι Αδάμος Αδάμου, Κώστας Κώστα, Νίκος Κέττηρος, Χριστάκης Τζιοβάννης. Βουλευτές οι οποίοι έχουν σημαντικό έρεισμα στη βάση του κόμματος. Όπως λέγεται κάποιοι εκ των βουλευτών συμπεριλαμβανομένου του κ. Γεωργίου είχαν κληθεί σε συνάντηση με την ηγεσία του κόμματος όπου και ενημερώθηκαν για τις καταγγελίες που δέχτηκαν και έστειλαν με τη σειρά τους το μήνυμα πως όσοι τους καταγγέλλουν θα πρέπει να έχουν στοιχεία. Θέμα τέθηκε στο παρασκήνιο για τον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό μονοσταυρίας που έτυχε η υποψήφια του κόμματος Μαρίνα Νικολάου, που, όπως εξηγήθηκε, η κα Νικολάου προέρχεται από το Πελένδρι το οποίο έχει παράδοση στο να προωθεί τα δικά του πρόσωπα. Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε κινήθηκε και η περίπτωση του πρώην βουλευτή Γιαννάκη Θωμά.

Και ο κομματικός μηχανισμός

Θέμα υπήρξε βεβαίως και με στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Όπως λέγεται στο παρασκήνιο, η Εζεκία Παπαϊωάννου ευνοούσε την υποψηφιότητα του Νεοκλή Συλικιώτη για μία σειρά λόγων. Όχι μόνο εξαιτίας της πείρας και της δράσης του στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και εξαιτίας των στενών δεσμών που δημιούργησε με την ομάδα της Αριστεράς. Δεσμοί που ενδεχομένως να τον αναδείκνυαν στην συνπροεδρία της GUE. Καθόλου τυχαίο ότι στελέχη της ηγετικής πυραμίδας είχαν ήδη στείλει σήμα σε στελέχη για προώθηση του Νεοκλή Συλικιώτη, ενώ για πολλούς η δράση του η οποία υπογραμμιζόταν δημοσίως από την ηγεσία του κόμματος θεωρήθηκε από άλλους υποψήφιους ως ξεκάθαρο μήνυμα προς τη βάση για στήριξη του τέως ευρωβουλευτή. Ήδη δύο εκ των υποψηφίων είχαν καταγγείλει την Τούλα Αντωνίου, έμμισθο στέλεχος της επαρχιακής Λευκωσίας, για ανοικτή προώθηση του Νεοκλή Συλικιώτη ενώ παράπονα έγιναν και για τον βουλευτή Λεμεσού Γιώργο Γεωργίου που όπως λέγεται στήριζε ανοικτά τον κ. Συλικιώτη.

Όλη αυτή η παρασκηνιακή συζήτηση δεν άνοιξε βεβαίως στην Κεντρική Επιτροπή, με μέλη του σώματος να υπογραμμίζουν ότι στο κόμμα παρεισέφρησε το φαινόμενο του παραγοντισμού και άλλα μέλη όπως ο Λάμπρος Πιερή να εκφράζει την έκπληξή του από το γεγονός ότι κάποιοι εκπλήσσονται σήμερα για το φαινόμενο του παραγοντισμού εντός του ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε πως το θέμα θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρία χωρίς ωστόσο να γίνει η όποια κατονομασία στελεχών. Ο νεοκλεγείς ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος κατηγορήθηκε από ανθυποψήφιούς του στο παρασκήνιο για παραγοντισμό, περιορίστηκε στο να ευχαριστήσει στελέχη και δη τον Νεοκλή Συλικιώτη για την προσφορά του στο ευρωκοινοβούλιο και την ομάδα της Αριστεράς.

Σχεδιασμός για βουλευτικές και προεδρικές

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έθεσε θέμα για το πώς θα κινηθεί το ΑΚΕΛ στις επόμενες εκλογικές μάχες. Όπως ενημέρωσε την Κεντρική Επιτροπή, το κόμμα θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη τον σχεδιασμό για τις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα που τέθηκε είναι με ποιους θα συνεργαστούν με τον Άντρο Κυπριανού να υποστηρίζει την ανάγκη συνεργασίας με κοινωνικές ομάδες και τη δημιουργία πλατφόρμας, όσων είναι υπέρ της λύσης. Κίνηση, που μειώνει τις πιθανότητες αναβίωσης μίας συμμαχίας με τον ενδιάμεσο χώρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση