ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παμπορίδης προς Νικόλα: Ποινικό αδίκημα η ηχογράφηση

Ο Υπουργός Υγείας καλεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο να βγάλει στη δημοσιότητα το ηχογραφημένο κείμενο όπου μιλούσε περί πολυασφαλιστικού συστήματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ευθείες βολές και επικρίσεις στον υπουργό υγείας Γιώργο Παμπορίδη για το σύστημα υγείας εξαπέλυσε το πρωί της Δευτέρας από το κρατικό κανάλι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος καταγγέλλοντάς τον για αποπροσανατολισμό και πως δεν έκανε οτιδήποτε για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείο. Προκαλώντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Γιώργο Παμπορίδη να βγουν από τα γραφεία τους και να πάνε στα νοσοκομεία να δουν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια, γιατί προφανώς δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλούν σημείωσε πως έχει ηχογραφημένο τον Γιώργο Παμπορίδη να μιλά αρχικά για πολυασφαλιστικό σύστημα και του άλλαξαν άποψη. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως ο ίδιος δεν απάντησε ξεκάθαρα για το αν θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις του Γενικού Συστήματος υγείας στο ενδεχόμενο που εκλεγεί.

Παμπορίδης: Ας δημοσιοποιήσει το ηχογραφημένο κείμενο

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σήκωσε το γάντι του Νικόλα Παπαδόπουλου προκαλώντας τον και προσκαλώντας τον να δημοσιοποιήσει την ηχογραφημένη τοποθέτηση του κ. Παμπορίδη υπογραμμίζοντας προς τον ίδιο πως η δήλωση "τον έχουμε ηχογραφημένο" μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα. Διαψεύδοντας τα περί πολυασφαλιστικού υπογράμμισε πως ανέκαθεν στήριζε το μονοασφαλιστικό σύστημα και επεσήμανε πως ίσως κάποιοι να μην τον έχουν πληροφορήσει επαρκώς για τις θέσεις του. Δεν παρέλειψε να προκαλέσει τον κ. Παπαδόπουλο να πει αν είναι υπέρ του μονοασφαλιστικού ή πολυασφαλιστικού συστήματος. Στην πρόσκληση του κ. Παπαδόπουλου να επισκεφθεί τα νοσοκομεία, απάντησε δηκτικά, πως ο ίδιος δεν ζητά απο κάμερες να τον ακολουθούν κατά τις επισκέψεις του στα νοσοκομεία. 

"Είχα την ευκαιρία λίγο πριν το μεσημέρι να δω ολόκληρη την αναφορά του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, Προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, στα θέματα υγείας στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ. Δυστυχώς είμαι αναγκασμένος να παρέμβω σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία για να στηλιτεύσω το γεγονός ότι ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος έχει επιλέξει και πάλι την πρακτική της λάσπης, του μηδενισμού και να βγάζει μια πίκρα και μια χολή για οτιδήποτε έχει επιχειρήσει να κάνει αυτό το Υπουργείο για τα θέματα υγείας. Από τηλεοράσεως αναφέρθηκε μάλιστα, αποκαλύπτοντας ότι έχει ηχογραφημένη την φωνή μου να υπόσχομαι πολυασφαλιστικό. «Τον έχουμε ηχογραφημένο», είπε συγκεκριμένα. Αφού με έχει ηχογραφημένο, τον προσκαλώ και τον προκαλώ να δημοσιοποιήσει το ηχογραφημένο κείμενο, καθώς και τον τόπο και τρόπο παραγωγής του, ώστε να φανεί αν είναι γνήσιο αφενός και αν είναι πλήρες ή αποσπασματικό αφετέρου" σημείωσε ο Γιώργος Παμπορίδης.

Ο Νικόλας τι στηρίζει;

"Από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, σε όλες μου τις τοποθετήσεις δημόσιες, αλλά και στις διακομματικές συνεδρίες, τις οποίες εγώ θεσμοθέτησα και στις οποίες μετείχε και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι και η Αλληλεγγύη, μπορείτε να ανατρέξετε, ή αν ο κ. Παπαδόπουλος επιθυμεί πράγματι να πληροφορηθεί, για να βρει κατατεθειμένες τις θέσεις μου περί μονοασφαλιστικού. Αντιλαμβάνομαι ότι οι φίλοι του που ενδεχομένως τον βοήθησαν τάχα να βρει αυτό το ντοκουμέντο, να μην τον έχουν πληροφορήσει επαρκώς περί των θέσεών μου. Ας ανατρέξει λοιπόν ο κ. Παπαδόπουλος στις δηλώσεις μου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στην οποία μετείχε και ο ίδιο ή στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στην οποία μετέχει φυσικά το ΔΗΚΟ και τα υπόλοιπα κόμματα που τον υποστηρίζουν ή και στις Επιτροπές Υγείας. Πολλάκις και ευθαρσώς κατέθεσα την άποψή μου, παρότι δεν συνάδει με αυτά που επιθυμούσαν οι συνεργάτες του κ. Παπαδόπουλου" ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο να απαντήσει αν ο ίδιος είναι υπέρ του μονοασφαλιστικού ή του πολυασφαλιστικού. 

Εγώ δεν ζητώ από κάμερες να με ακολουθούν στα νοσοκομεία

Όσον αφορά στο ποιος έχει αντίληψη του τι συμβαίνει στον τομέα της υγείας και στα δημόσια νοσηλευτήρια, και την πρόσκληση του κ. Παπαδόπουλου προς εμένα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να φύγουμε από τα γραφεία μας για να επισκεφθούμε νοσοκομεία, θέλω να πω στον κ. Παπαδόπουλο ότι εγώ δεν ζητώ από τις κάμερες να με ακολουθήσουν ποτέ όταν επισκέπτομαι το νοσοκομείο. Ποτέ δεν επισκέφθηκα το νοσοκομείο με κάμερες και δεν θα λογοδοτήσω στον κ. Παπαδόπουλο πόσες φορές επισκέφθηκα τα νοσοκομεία γιατί απλώς ευτελίζει το όλο θέμα. Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος για να μην είμαι άδικος επισκέφθηκε σύνολο 9 φορές τα δημόσια νοσηλευτήρια τα δύο τελευταία χρόνια. Και είμαι βέβαιος ότι επειδή τον χαρακτηρίζει η εμπειρία του από δημόσια νοσηλευτήρια, έχει αντιληφθεί πλήρως όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, δεν είχε αισθανθεί προηγουμένως την ανάγκη να καυτηριάσει αυτά τα πολύ έντονα προβλήματα. Άρχισε να το πράττει μόνο μετά που αποφάσισε να διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας" ανέφερε.

"Γιατί ο κ. Παπαδόπουλος θα έπρεπε να ξέρει ότι ανέκαθεν υπήρχαν λίστες αναμονής και ότι το υφιστάμενο σύστημα έχει ολοκληρώσει προ πολλού τον κύκλο του και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ασθενών. Αυτά τα έλεγα εγώ κ. Παπαδόπουλε που λέτε εσείς σήμερα, για να σας πείσω να ψηφίσετε τη μεταρρύθμιση. Ποια μεταρρύθμιση; Αυτή που το Υπουργικό Συμβούλιο του αείμνηστου Τασσου Παπαδόπουλου ενέκρινε. Γιατί έμεινε στα χαρτιά κ. Παπαδόπουλε από το 2004 η αυτονόμηση; Μετείχατε σε 2,5 Κυβερνήσεις από τότε. Μια του Τάσσου Παπαδόπουλου, μια του Δημήτρη Χριστόφια και μια της παρούσας Διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Επί των ημερών σας δεν είδα να κόπτεστε ούτε για την αυτονόμηση ούτε για το ΓεΣΥ".

Υποβιβάζει το ΓεΣΥ σε απλή φορολογία

"Και για να τελειώνουμε με το «το ΓεΣΥ είναι απλώς μια φορολογία» -είναι αυτή η δήλωση που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος, προσπαθώντας να υποβιβάσει το ΓεΣΥ-, σας πληροφορώ κ. Παπαδόπουλε ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στον τόπο για κοινωνικά ζητήματα, μετά την εισαγωγή του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στην δεκαετία του 1960. Και εάν προσπαθείτε να εξυπηρετήσετε τις ασφαλιστικές εταιρείες, στις οποίες αναφερθήκατε και τους άλλους υποστηρικτές σας, επιχειρώντας να εμφανίσετε το ΓεΣΥ ως ένα μηδαμινό επίτευγμα, σας πληροφορώ ότι ο κόσμος έχει πάρει χαπάρι τι σημαίνει ΓεΣΥ και τι σημαίνει να του στερείτε τόσα χρόνια και ότι το ΓεΣΥ θα γίνει.

Είναι απόλυτα παραδεκτό ότι κάποιοι άφησαν τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργούν με το απαρχαιομένο σύστημα που λειτουργούσαν από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαχρονικά ποτέ δεν λήφθηκαν τόσα μέτρα όσο λήφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια κ. Παπαδόπουλε, μόλις δηλαδή το επέτρεψε η οικονομική κατάσταση της χώρας και εξήλθαμε από το Μνημόνιο. Θα γίνω βαρετός και θα σας επαναλάβω για ακόμα μια φορά, γιατί με εγκαλείτε ότι δεν έλαβα κανένα μέτρο στο μεσοδιάστημα, τα μέτρα που ελήφθησαν πέραν της αυτονόμησης των εργασιακών και του ΓεΣΥ, τα οποία προσπαθείτε και πάλι να μηδενίσετε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας τα όσα έγιναν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη κατέληξε προς τον κ. Παπαδόπουλο "αφού είναι και συνάδελφος νομικός, ας διαβάσει τον Νόμο 92 1 του 1996 και το άρθρο 3 για να μας πει αν το «τον έχουμε ηχογραφημένο», μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα κ. Παπαδόπουλε. Και λυπούμαι που το λέω. Επικαλείται κάποιος το νέο και την αλλαγή, επιστρέφοντας σε εποχές σκότους. Αισχύνομαι" κατέληξε ο υπουργός υγείας.

Σύστημα σε κατάρρευση

Για τρομερά προβλήματα στον τομέα της υγείας έκανε λόγο ο Νικόλας Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι. Όπως επεσήμανε λόγω των κακών συνθηκών εργοδότησης υπάρχει υποστελέχωση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση ασθενών και ουρών. «Δεν ξέρω αν υπάρχει χώρα που στην υγεία ο ασθενής, έχει ραντεβού με τον γιατρό του μετά από ένα χρόνο» σημείωσε προσθέτοντας ότι υπάρχουν νοσοκομεία που κυκλοφορούν ποντίκια και ασθενείς που περιμένουν έξω, είτε στον ήλιο, είτε στη βροχή.

«Έχω επισκεφθεί όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και σας λέω ότι παντού διαπιστώνουμε την ίδια κατάρρευση του συστήματος» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Γιώργο Παμπορίδη να επισκεφθούν αυτούς τους χώρους για να ξέρουν για τι πράγμα μιλούν «γιατί φαίνεται πως δεν ξέρουν για τι πράγμα μιλούν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων, αναβαθμίζονται περαιτέρω οι υπηρεσίες με τη συμπλεγματοποίηση της Πρωτοβάθμιας όπως την έχουμε εξαγγείλει. Αγρός, Πεδουλάς, Πλάτρες και Ευρύχου συμπλεγματοποιούνται για να παρέχουμε σοβαρές υπηρεσίες στους πολίτες μας.

Παραχωρούμε κίνητρα στους ιατρικούς λειτουργούς που υπηρετούν στα ΤΑΕΠ. Βρήκαμε τρόπο να δώσουμε κάτι σε αυτούς τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ταλαιπωρούνται από το σαθρό σύστημα το οποίο δεν οικοδομήσαμε εμείς. Εμάς μας το κληροδότησαν οι προηγούμενοι.

Παραχωρούμε κίνητρα στους ιατρικούς λειτουργούς που Υπηρετούν στις Ακριτικές Περιοχές, όπως η Πόλη Χρυσοχούς και η Κυπερούντα.

Επεκτείνουμε το πρόγραμμα για παροχή κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας εκτός ωρών εργασίας στα Δημόσια Νοσηλευτήρια με συμπερίληψή νέων ιατρικών πράξεων σε μη χειρουργικές ειδικότητες, για να μπορούν να αυξήσουν το εισόδημά τους οι επαγγελματίες υγείας και να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Επεκτείνουμε το ωράριο λειτουργίας και τις απογευματινές ώρες σε αριθμό αστικών κέντρων υγείας κυρίως στην Λευκωσία για αποφόρτιση των ΤΑΕΠ.

Εάν όλα τα πιο πάνω κ. Παπαδόπουλε τα ερμηνεύετε ότι δεν έχει γίνει τίποτα στον τομέα της Υγείας μάλλον είναι αδιάβαστοι ή λαϊκίζουν για σκοπούς αποπροσανατολισμού του κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση εάν κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, ενώ εφαρμόζουμε τη μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, να βελτιωθούν περαιτέρω η καθημερινότητα του ασθενή και των επαγγελματιών υγείας, ας μας πουν ποιους θεωρούν ως τέτοιους τρόπους. Λυπούμαι που θα σας το πω, αλλά η εξαγγελία ενός νοσοκομείου Παίδων-Εφήβων που θα πάρει τουλάχιστον 5 χρόνια για να υλοποιηθεί και 150 εκ. ευρώ, τα οποία δεν ξέρω που θα τα βρείτε, το 1/3 του προϋπολογισμού του Υπουργείου δηλαδή, δεν λύνει τα προβλήματα, τα οποία εσείς επικαλείστε για να στηλιτεύσετε τάχα μου την αδράνεια της Κυβέρνησης.

Θέλω λοιπόν να πω πριν κλείσω, στον κ. Παπαδόπουλο, αφού είναι και συνάδελφος νομικός, ας διαβάσει τον Νόμο 92 1 του 1996 και το άρθρο 3 για να μας πει αν το «τον έχουμε ηχογραφημένο», μπορεί να θεωρηθεί ποινικό αδίκημα κ. Παπαδόπουλε. Και λυπούμαι που το λέω. Επικαλείται κάποιος το νέο και την αλλαγή, επιστρέφοντας σε εποχές σκότους. Αισχύνομαι.

Δεν έκαναν τίποτα για την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας δεν έκανε τίποτα σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση των νοσοκομείων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση.

«Το πρόβλημα μας είναι η ποιότητα των υπηρεσιών το γεγονός ότι τα νοσοκομεία μας έχουν καταρρεύσει από άποψη εξοπλισμού στελέχωσης» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με κανένα νοσοκομείο και τις διοικήσεις τους για το πώς θα γίνει η αυτονόμηση των νοσοκομείων.

«Ο υπουργός δικαιούται να λέει στους γιατρούς να παν στο καλό οι ασθενείς που στο καλό θα πάνε;» διερωτήθηκε ο Νικόλας Παπαδόπουλος συμπληρώνοντας πως οι ασθενείς δε μπορούν να πάνε κάπου αλλού. «Όταν το κράτος δε μπορεί να τους παρέχει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας τότε είναι καθήκον μας ως αντιπολίτευση να μιλάμε για ένα υπουργείο υγείας που κωφεύει στο ζήτημα των ασθενών» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αντικατάσταση Μακάριου Νοσοκομείου

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός σύγχρονου νοσοκομείου και την αντικατάσταση του Μακάριου Νοσοκομείου καθώς οι υποδομές του είναι ξεπερασμένες. «Οφείλω τη ζωή των παιδιών μου στους γιατρούς του Μακάριου Νοσοκομείου» επεσήμανε όταν ρωτήθηκε αν έχει λάβει υπηρεσίες των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ξεκαθαρίζοντας πως οι εκεί γιατροί βοήθησαν την σύζυγό του να ξεπεράσει προβλήματα εγκυμοσύνης.

«Δεν έχει κανένας το μονοπώλιο της υγείας στη χώρα μας» σημείωσε προσθέτοντας χρειάζεται απαραίτητος σχεδιασμός και πως με ένα σωστό σχεδιασμό μπορεί να μειωθεί το κόστος με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Όπως εξήγησε αν έχουμε τις σύγχρονες υπηρεσίες θα μπορέσουμε να έχουμε προσέλκυση των νέων επιστημόνων των γιατρών μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό, καθιστώντας την Κύπρο σε ένα περιφερειακό κέντρο υγείας. «Όταν υπάρχει ο κατάλληλος και σωστός σχεδιασμός ξεπερνάς τα όποια δημοσιονομικά κωλύματα και να έχεις επιπρόσθετα οφέλη για την οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει αν θα προχωρήσει με τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ στο ενδεχόμενο εκλογής του επεσήμανε ότι θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και ξεκαθάρισε ότι είναι το 10% του τι πρέπει να γίνει το ΓεΣΥ. Το ζήτημα είναι το με ποιες υπηρεσίες θα προσφέρεται στους πολίτες το ΓεΣΥ. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει αν θα αναστείλει το ΓεΣΥ λέγοντας πως πρόκειται για μια φορολογία και θα πρέπει πρώτα να λυθούν προβλήματα στην ποιότητα των υπηρεσιών.

«Αν εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και το κρεβάτι στο δημόσιο κοστίζει 7 φορές περισσότερο από ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν πρόκειται να επιβιώσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια. Δεν είναι μόνο να ψηφίζουμε αλλά να εφαρμόζουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον έχουμε ηχογραφημένο

Στο σχόλιο του δημοσιογράφου ότι ο Γιώργος Παμπορίδης είναι ο πρώτος υπουργός Υγείας που κατάφερε να πείσει όλες τις δυνάμεις για την ψήφιση του ΓεΣΥ επεσήμανε πως οι πολιτικές δυνάμεις ήταν πεπεισμένες πριν τον υπουργό, καθώς έχουν τον ίδιο να μιλά για πολυασφαλιστικό σύστημα και του άλλαξαν γνώμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X