ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι αναγνώσεις των «εκλογών» στα Κατεχόμενα

Η μάχη για τους δήμους στη τουρκοκυπριακή κοινότητα ανέδειξε πως οι προοδευτικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη ηττηθεί

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Αισιοδοξία φέρνει, αναπάντεχα, η ανάγνωση των αποτελεσμάτων στις «δημοτικές εκλογές» των Κατεχομένων σε σχέση με την διάθεση των προοδευτικών στρωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας να μην παραδώσουν γη και ύδωρ στον πολιτικό και κοινωνικό μετασχηματισμό που προωθεί η Άγκυρα και ενορχηστρώνει η ηγεσία του Ερσίν Τατάρ. Σε μια διαδικασία για την ανάδειξη «δημάρχων» στην οποία συμμετείχε το 68% των Τουρκοκυπρίων, η τουρκοκυπριακή Δεξιά (UBP, «Κόμμα Εθνικής Ενότητας») απώλεσε τους τρεις μεγάλους δήμους (Λευκωσία, Αμμόχωστο, Κερύνεια) ενώ η πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, από έμπειρους παρατηρητές των εξελίξεων στα Κατεχόμενα, δεικνύει πως το 2023 μπορεί να είναι, το καλοκαίρι, χρονιά «εκλογών» για την υπό το UBP συγκυβέρνηση.

Στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Μεχμέτ Χαρμαντζί εκλέγεται για τρίτη φορά δήμαρχος με συντριπτικό ποσοστό έναντι των συνυποψηφίων του

Σάρωσε ο Χαρμαντζί

Ο πολύ δημοφιλής «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί σάρωσε στην διαδικασία καταφέρνοντας να ισοφαρίσει το ρεκόρ του ιστορικού ηγέτη και -για πολλούς- πολιτικού του πατέρα, Μουσταφά Ακιντζί εκλεγόμενος για τρίτη φορά . Ο Χαρμαντζί όχι μόνο έσπασε το φράγμα των 10.000 ψήφων αλλά εξασφάλισε την επανεκλογή του έναντι των υποψηφίων των υπόλοιπων κομμάτων με ευρύ ποσοστό εγγύς του 50%. Η εν λόγω εξέλιξη δεν καθιστά μόνο τον Χαρμαντζί έναν υποσχόμενο πολιτικό -δυνητικά- για την ανάδειξή του κάποτε ακόμη και στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ως ενός «νέου Ακιντζί» αλλά στέλνει μηνύματα και στην τουρκοκυπριακή Αριστερά (CTP) που είδε τον υποψήφιό της να μην κάνει την διαφορά για ένα δήμο με σημασία στα Κατεχόμενα όπως αυτόν της Λευκωσίας. Το UBP ήρθε τρίτο στην κατεχόμενη Λευκωσία (σ.σ. ο υποψήφιος του, Σαντίκ Γκαρντιγιανόγλου έλαβε μόλις το 22.5% των ψήφων) εισπράττοντας ουσιαστικά την απογοήτευση των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων για τις μεταρρυθμίσεις -σε δημοτικό επίπεδο- που προωθεί η «κυβέρνηση» Τατάρ.

Απώλειες για την Δεξιά

Το αποτέλεσμα ειδικά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έχει ξεχωριστή ανάγνωση μιας και ο υποψήφιος δήμαρχος του CTP, Dr. Süleyman Uluçay έθεσε στον προεκλογικό του, εμφατικά, την αντίθεση στο άνοιγμα και εποικισμό των Βαρωσίων συγκρουόμενος έντονα με το UBP, την «κυβέρνηση» Τατάρ αλλά και την παρουσία -όπως αναφέρουν Τ/κ ΜΜΕ- αξιωματούχων του AKP που εργάστηκαν για την υποψηφιότητα της τουρκοκυπριακής Δεξιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως στην κατεχόμενη Αμμόχωστο σημειώθηκε και η μεγαλύτερη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων -τάση που ήταν και εκ των ποιοτικών χαρακτηριστικών των «δημοτικών εκλογών» σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2018 (αλλά και τις «γενικές εκλογές» του 2022). Το UBP απώλεσε και την Λεύκα, περιοχή που η ψήφος, παραδοσιακά, κινείται πάντα προς την κατεύθυνση της τουρκοκυπριακής Δεξιάς.

Η μεγάλη εικόνα

Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που αξίζει κανείς να παραθέσει ως προς την ανάλυση της μεγάλης εικόνας των «δημοτικών εκλογών» στα Κατεχόνενα -μιας διαδικασίας η οποία δεν απασχόλησε ιδιαίτερα σε πολιτικό ή σημειολογικό επίπεδο τις δημόσιες συζητήσεις στις ελεύθερες περιοχές:

  • Tην εκλογική ενίσχυση του TDP που πλέον ελέγχει μεγάλους δήμους και εισέρχεται σε μια διαδικασία κατάδειξης του υποψηφίου σε μελλοντικές «εκλογές» για την ανάδειξη του νέου Τ/κ ηγέτη. Σινιάλο που αφορά κυρίως το CTP και την ηγεσία της τουρκοκυπριακής Αριστεράς ως προς την προοπτική του να κατέλθει, με αξιώσεις για συντριβή του Ερσίν Τατάρ, υποψήφιος για την ηγεσία της Τ/κ κοινότητας ο Μεχμέτ Χαρμαντζί
  • Πως οι προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων που αντιτίθενται στη λύση δύο κρατών δεν έχουν ακόμη πει την τελευταία τους λέξη παρά την ισχυρή πίεση της Άγκυρας για πολιτικό, οικονομικό και θρησκευτικό μετασχηματισμό των Κατεχομένων και
  • Πως το 2023, χρονιά εκλογών σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, μπορεί να καταστεί και χρονιά «εκλογών» στα Κατεχόμενα -που τα τελευταία χρόνια, με συχνότητα μοτίβου, οι συγκυβερνήσεις δεν άντεχαν. Αυτό δυνητικά ανοίγει τον δρόμο για απομάκρυνση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα του Ερσίν Τατάρ από την ηγεσία της Τ/κ κοινότητας, πτυχή που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να ανοίξει τον δρόμο στα τέλη του 2023 για ακόμη μια προσπάθεια συνομιλιών -με προοπτικές- στο Κυπριακό.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση