ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάταξη εικονικών υιοθεσιών και καταναγκαστικών γάμων με τροποποίηση νομοθεσίας

O Νίκος Τορναρίτης αποφάσισε ότι θα στείλει συγκεκριμένες θέσεις εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Στην πάταξη των εικονικών υιοθεσιών με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση προσώπων, όπως επίσης και των καταναγκαστικών γάμων, αποσκοπεί η τροποποίηση που προωθείται στην νομοθεσία για την εμπορία προσώπων, κατόπιν οδηγίας της ΕΕ. Το θέμα τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία, όπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρός της, Νίκος Τορναρίτης, αποφάσισε ότι θα στείλει συγκεκριμένες θέσεις εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Τορναρίτης εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία αφορά στην πρόληψη για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, όπως επίσης και την προστασία των θυμάτων της εμπορίας. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει και λόγο και ρόλο στα θεσμικά κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «μπορεί να είμαστε μικρό κράτος και σε πληθυσμό και σε έκταση, όμως έχουμε την υποχρέωση από τη στιγμή που είμαστε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταθέτουμε τις απόψεις μας αν είναι δυνατόν για κάθε θέμα».

Σημείωσε, ακόμα, ότι με τη συνδρομή επίσημων φορέων και μη κρατικών οργανώσεων, θα υπάρξει μία κωδικοποίηση των εισηγήσεων και η Κύπρος μέσω της Επιτροπής Νομικών θα καταθέσει τις δικές τις απόψεις για την οδηγία, που αναφέρεται στη συμπερίληψη του καταναγκαστικού γάμου και της παράνομης υιοθεσίας στη ρητή αναφορά σε αδικήματα εμπορίας προσώπων, στις υποχρεωτικές κυρώσεις και για νομικά πρόσωπα που μετέρχονται τέτοιων πράξεων, στη θέσπιση εθνικών μηχανισμών παραπομπής για έγκαιρο εντοπισμό των θυμάτων και για παροχή βοήθειας σε αυτά.

Επιπρόσθετα, εξήγησε, με την τροποποίηση αυτή καθίσταται ποινικό αδίκημα για τα άτομα εκείνα που εν γνώσει τους χρησιμοποιούν «τις υπηρεσίες» που παρέχονται από θύματα εμπορίας προσώπων. «Τέλος θα υπάρχει ετήσια συλλογή δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, δηλαδή θα γίνει ένα μικρό Schengen και για τούτο το πολύ τραγικό έγκλημα, στο οποίο μετέρχονται δυστυχώς κάποιοι εξευτελίζοντας ανθρώπινες ψυχές», είπε ο κ. Τορναρίτης.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ενημέρωση για το βαθμό στον οποίο διαπράττονται τέτοια εγκλήματα στην Κύπρο, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι θα ζητηθεί ενημέρωση στο πλαίσιο της συζήτησης που θα συνεχιστεί στην Επιτροπή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του για το θέμα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, έκανε λόγο σε «νοσηρό φαινόμενο της εμπορίας προσώπων», σημειώνοντας ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και της τήρησης των διεθνών μας και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων».

«Όσοι εμπλέκονται με το νοσηρό και απάνθρωπο αυτό φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυνατές ποινές ενώπιον δικαστηρίων, γι’ αυτό πέρα από την πρόληψη είναι πολύ σημαντική και η πάταξη, αλλά και η παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο», δήλωσε.

Πρόταση για αλλαγή στη σειρά αγόρευσης συνηγόρων κατηγορούμενου και κατηγόρου

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, Νίκος Τορναρίτης, κατατέθηκε πρόταση εκ μέρους των Βουλευτών Κωστή Ευσταθίου και Πανίκου Λεωνίδου, ώστε να μπορεί ο συνήγορος του κατηγορουμένου να αγορεύει τελευταίος σε μία δικαστική διαδικασία. «Σήμερα κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα και θα το οδηγήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής», είπε ο κ. Τορναρίτης.

Ανέφερε, ακόμα, ότι από έρευνα που διεξήγαγαν οι υπηρεσίες της Βουλής, διαπιστώθηκε ότι σε 22 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η νομοθεσία προβλέπει ότι μιλά τελευταίος ο κατηγορούμενος. Ο κ. Τορναρίτης εξέφρασε την άποψη ότι αυτό υπηρετεί καλύτερα το δίκαιο και ότι υπάρχει στην κατεύθυνση αυτή και η συνεισφορά της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία στην αρχή ήταν αρνητική.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε, ακόμα, ότι στην Επιτροπή συζητήθηκε και πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Πανίκος Λεωνίδου, η οποία αφορά τους εγγυητές που μπαίνουν στη διαχείριση της περιουσίας κάποιου αποθανόντα. Όπως είπε ο κ. Τορναρίτης, η πρόταση του κ. Κουλία λέει ότι πρέπει να περιοριστεί σε ένα ο αριθμός των εγγυητών, αλλά και ότι υπήρξαν διάφορες απόψεις, γι’ αυτό θα συνεχίσει να συζητείται το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση