ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Περδίκης για Cypra: Παράνομες κατασκευές και υπεράντληση νερού από δημόσια φράγματα

Πάρα πολλά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, πάρα πολλές οι επιστολές, πολύ λίγα τα αποτελέσματα, ανέφερε ο βουλευτής των Οικολόγων

ΚΥΠΕ

Για “ρύπανση, παράνομες κατασκευές, εκπομπές αέριων ρύπων, παράνομη άντληση και χρήση νερού από δημόσια φράγματα» έκανε σήμερα λόγο αναφερόμενος στην υπόθεση Cypra, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του εξερχόμενος συνεδρίας της Ερευνητικής Επιτροπής για θέματα που αφορούν τις εταιρείες CYPRA Ltd και/Η CYPRA BIOENERGY Ltd, στην οποία κλήθηκε να καταθέσει ως δεύτερος μάρτυρας.

Ο κ. Περδίκης προσήλθε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», όπου συνεδριάζει η τριμελής Επιτροπή, προσκομίζοντας ένα φάκελο που περιείχε μια μακροσκελή αλληλογραφία του καθώς και ανακοινώσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το θέμα του σφαγείου Cypra από όταν ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με την υπόθεση, με την πρώτη καταγγελία, όπως ανέφερε να φθάνει κοντά του το 2008. Επιστολές του κ. Περδίκη προς Υπουργούς και άλλους αξιωματούχους – όπως Γενικό Ελεγκτή και Γενικό Εισαγγελέα - καθώς και σε κρατικούς υπαλλήλους, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που υπέβαλε για το θέμα καθώς και σχετικές ανακοινώσεις του Κινήματος Οικολόγων κατατέθηκαν ως τεκμήρια στην Επιτροπή. Η κατάθεσή του, που άρχισε στις 11.00 το πρωί και διακόπηκε λίγο πριν τις 2.00 μετά το μεσημέρι, με ένα σύντομο διάλειμμα, θα συνεχιστεί την Τετάρτη στις 09.30 καθότι δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί σήμερα.

Ο κ. Περδίκης έκανε μια αναδρομή στην ενασχόλησή του με το θέμα, και στην αλληλογραφία την οποία είχε καθώς και στις απαντήσεις που του δόθηκαν από Υπουργούς και άλλους αξιωματούχους, σημειώνοντας πως οι όποιες παρεμβάσεις του για το θέμα έγιναν έπειτα από παράπονα και διαμαρτυρίες των κατοίκων της Κάτω Μονής την οποία επισκέφθηκε επανειλημμένα. Σημείωσε, διαβάζοντας απαντήσεις που έλαβε από αρμόδιους Υπουργούς, τη διαπίστωση παρανομιών που, όπως είπε, έγιναν και που ακόμη όπως έχει διαπιστώσει υφίστανται όπως, στην περίπτωση ανέγερσης παράνομων, όπως ανέφερε, υποστατικών.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως σε απαντητική επιστολή που έλαβε στις 10 Ιουνίου 2013 από το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχει μια λεπτομερής αναφορά σε παρανομίες «που κατά τη διοίκηση υπήρχαν». Στην επιστολή συγκεκριμένα αναφερόταν, μεταξύ άλλων, πως η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας είχε προχωρήσει σε λήψη δικαστικών μέτρων για «αυθαίρετες αναπτύξεις» που αφορούσαν ανέγερση προκατασκευασμένων κατοικιών», πως εκδόθηκε διάταγμα κατεδάφισης και επιβλήθηκε πρόστιμο 200 ευρώ. Επίσης σημειωνόταν η ανέγερση πέντε ψυκτικών θαλάμων για τους οποίους εκδόθηκε διάταγμα κατεδάφισης και επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ. «Έχω την εντύπωση ότι τα υποστατικά αυτά ακόμα υπάρχουν, δεν έχουν κατεδαφιστεί», είπε ο κ. Περδίκης, σημειώνοντας επίσης τις αποφάσεις της πολεοδομικής αρχής να αρνηθεί την χορήγηση πολεοδομικής άδειας για αριθμό αναπτύξεων της εταιρείας.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμη πως στις 12 Νοεμβρίου του 2013 έλαβε απαντητική επιστολή από τον τότε Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη με την οποία επιβεβαιώνεται, όπως είπε, η υπεράντληση από το σφαγείο CYPRA ποσοτήτων νερού από το φράγμα Ξυλιάτου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Προέδρου, Χάρη Πογιατζή, και των μελών της Επιτροπής, Κύπρου Μιχαηλίδη και Λεμονιάς Καουτζάνη, ο κ. Περδίκης είπε ακόμη πως για το θέμα των οσμών διαπίστωσε από τις επισκέψεις του στην περιοχή λειτουργίας του σφαγείου και του σταθμού επεξεργασίας των αποβλήτων του σφαγείου πως όντως υπήρχε πολύ έντονη δυσοσμία. Πρόσθεσε πως οι ίδιες οι υπηρεσίες που έκαναν τις μετρήσεις «εντόπισαν παραβιάσεις των ορίων σε ότι αφορά τις εκπομπές του σφαγείου και του σταθμού».

Ανέφερε πως ο ίδιος εντόπισε προσωπικά πολλά από αυτά που κατάγγελλαν οι κάτοικοι ότι ήταν πραγματικότητα. Είπε επίσης πως ο κοινοτάρχης Μενοίκου τον κάλεσε και πήγε επί τόπου και του έδειξε συγκεκριμένες δεξαμενές λυμάτων από το σφαγείο, οι οποίες είχαν διαρροές που έφθαναν μέχρι την κοινότητά του. Πρόσφατα επίσης του κατήγγειλαν οι κάτοικοι της Ορούντας, είπε, ότι σε συνεργασία με χοιροστάσια της περιοχής είχε τοποθετηθεί ένας αγωγός λυμάτων για μεταφορά τους από τα χοιροστάσια προς το σφαγείο Cypra για αξιοποίησή τους, κάτι που αντιλαμβάνονται έγινε χωρίς άδεια και χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές, όπως ανέφερε.

Είπε επίσης πως στις 13 Απριλίου 2016 είχε στείλει επιστολή στον κ. Κουγιάλη για παράνομη επέμβαση σε κοίτη ξεροπόταμου και χωματουργικές εργασίες από την εταιρεία Cyprus. Όπως είπε ο κ. Περδίκης, η εταιρεία είχε κατασκευάσει φράγμα για διαχείριση των λυμάτων από το σφαγείο μέσα σε κρατική γη. Η ίδια επιστολή, ανέφερε, στάλθηκε επίσης στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο και στον Έπαρχο Λευκωσίας, Μάριο Παναγίδη.

Σημείωσε πως το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του απάντησε στις 26 Ιουλίου 2016 αποστέλλοντάς του μια αεροφωτογραφία της περιοχής και ζητώντας του να σημειώσει ο ίδιος τα τεμάχια στα οποία υπήρξε επέμβαση για να μπορέσουν να προβούν με ακρίβεια σε επί τόπου έρευνα. Ο ίδιος, όπως είπε, έστειλε στις 29 Αυγούστου 2016 τους αριθμούς των τεμαχίων όπου είχε εντοπίσει παράνομες παρεμβάσεις από την εταιρεία Cyprus. "Εκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη και η παρέμβαση παραμένει", ανέφερε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και αναφερόμενος στη σύζυγο του διευθυντή της εταιρείας Cypra Ltd, Γιώργου Γεωργίου, Γενική Λογίστρια, Ρέα Γεωργίου, ο κ. Περδίκης είπε πως «εγώ ουδέποτε στα τόσα χρόνια που έχω εμπλοκή με την υπόθεση Cypra είχα οποιαδήποτε παρέμβαση ή παρατήρηση ή επικοινωνία με την κ. Γεωργίου. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να ήταν ο ίδιος ο σύζυγός της πιο προσεκτικός στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και να μην εμπλέκεται σε δημόσιες εργασίες και να φέρνει σε δύσκολη θέση μια λειτουργό η οποία μέχρι τότε τουλάχιστον δεν είχε καμία κατηγορία» εναντίον της.

Σε δηλώσεις του μετά τη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Περδίκης είπε πως «έχουμε καταθέσει όλα τα στοιχεία τα γραπτά έντυπα και τα έγγραφα που υπάρχουν μιας μακράς πορείας που ξεκινά από το 2008 σε σχέση με τις πολεοδομικές παρανομίες και τα περιβαλλοντικά σκάνδαλα της συγκεκριμένης επιχείρησης που έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σε σοβαρές απειλές για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής».

Ανέφερε «πως οι πολεοδομικές παρανομίες φαίνεται εκ των πραγμάτων, επί του εδάφους, ότι η πολιτεία τις ανέχτηκε και δεν κατάφερε να τις αποτρέψει και να τις ανατρέψει».

Ο κ. Περδίκης σημείωσε πως «η ευθύνη της Ερευνητικής Επιτροπής είναι να ερευνήσει τις πιθανές ευθύνες και να τις κατανέμει σε σχέση με αυτούς που όφειλαν να αντιμετωπίσουν αυτές τις παρανομίες και την περιβαλλοντική απειλή και να άρουν την παρανομία και αυτές τις απειλές που φαίνεται ότι δεν το έκαναν. Μέχρι εκείνη την κακή ημέρα που αυτό το εργοστάσιο έγινε πηγή μόλυνσης, γιατί δεν τύγχανε και πάλι κατάλληλου ελέγχου, με την επιμόλυνση σε σχέση με τον COVID-19».

Κληθείς να πει αν πιστεύει πως θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ο κ. Περδίκης είπε πως δεν μπορεί να προδικάσει ποιο θα είναι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, ούτε πώς θα το χειριστεί η Κυβέρνηση.

Σημείωσε πως ο ίδιος έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή που υποχρεώνει την εκάστοτε Κυβέρνηση να υιοθετεί και να υλοποιεί τις εισηγήσεις των Ερευνητικών Επιτροπών. «Δυστυχώς το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Κύπρο είναι ότι έχουν γίνει Ερευνητικές Επιτροπές, έχουν καταλήξει σε πορίσματα και σε εισηγήσεις και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό με τον Συνεργατισμό, αλλά η Κυβέρνηση και μάλιστα η νυν Κυβέρνηση αρνήθηκε να υλοποιήσει και αρνήθηκε να αξιοποιήσει αυτά τα πορίσματα», ανέφερε.

Το θέμα είναι κατά πόσον η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το πόρισμα της Επιτροπής και τα συμπεράσματά της, είπε, και σημείωσε πως «η τελευταία εμπειρία με το πόρισμα Αρέστη για τον Συνεργατισμό είναι πάρα πολύ καλή ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιστολές και κοινοβουλευτικές του ερωτήσεις προς Υπουργούς διαφόρων Κυβερνήσεων για το θέμα του Cypra και τα όσα προέκυψαν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που ασχολείται με το θέμα ο κ. Περδίκης απάντησε: “Ρύπανση, παράνομες κατασκευές, εκπομπές αέριων ρύπων, παράνομη άντληση και χρήση νερού από δημόσια φράγματα. Πάρα πολλά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, πάρα πολλές οι επιστολές, πολύ λίγα τα αποτελέσματα. Για αυτό και εξακολουθεί αυτή η επιχείρηση να δραστηριοποιείται με αυτό τον τρόπο και δικαίως ονομάζεται πλέον και θα περάσει στην ιστορία ως σκάνδαλο Cypra”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X