ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πήρε διαβεβαιώσεις για ψήφισμα χωρίς εκπλήξεις η Λευκωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε με τον Βρετανό ομόλογό του για το περιεχόμενο του ψηφίσματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την διαβεβαίωση ότι στο νέο ψήφισμα που θα διαμορφωθεί, δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τη Λευκωσία έδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ήταν μία διαβεβαίωση που προκάλεσε ανακούφιση στη Λευκωσία καθώς τον περασμένο Γενάρη, διπλωματικοί κύκλοι σε Λευκωσία και Ουάσιγκτον τέθηκαν σε συναγερμό στην προσπάθειά τους να αλλάξουν μία προβληματική παράγραφο στο κείμενο του ψηφίσματος. Το κείμενο περιείχε στοιχεία που κρίνονταν προβληματικά από την Λευκωσία καθώς έστελναν το μήνυμα ομαλοποίησης του στάτους κβο, περνώντας σταδιακά από το «παράνομο» στο «μη αναγνωρισμένο». Στο κείμενο έμπαινε μάλιστα το ζήτημα των απευθείας επαφών των δύο πλευρών για όλα τα ζητήματα χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Κάτι τέτοιο, όπως λέγεται, δεν θα επαναληφθεί αυτή τη φορά, σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών. Το μεγάλο ερώτημα βεβαίως είναι η έκθεση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών και τι θα περιλαμβάνει.

Επαφές

Ήδη το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν συχνές επαφές του Υπουργείου Εξωτερικών με τις πρεσβείες των πέντε μόνιμων μελών για να ενημερωθούν για τις κινήσεις και τις επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας γύρω από κυπριακό αλλά και ειδικότερα στο θέμα του κλεισίματος των οδοφραγμάτων. Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν δυσκολίες. Περιμένουν τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα και στη συνέχεια την ανάληψη των πρωτοβουλιών για επανέναρξη των συζητήσεων.

Έψαξαν την Σπέχαρ

Το ενδιαφέρον μετακινείται στην έκθεση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, η οποία καταγράφει γεγονότα και θα καταδείξει ποια οπτική έχει ο Αντόνιο Γκουτιέρες γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και δη το κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Αυτό που ανησυχεί διπλωματικούς κύκλους είναι το ενδεχόμενο αρνητικών σημείων στην έκθεση Γκουτιέρες. Όχι μόνο για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων αλλά και για τις επικρίσεις του Προέδρου Αναστασιάδη προς την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ που δυναμίτισαν το ήδη τεταμένο κλίμα. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει οδηγίες στον Υπουργό Εξωτερικών να συντάξει επιστολή προς την κα Σπέχαρ, αλλά και προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να καταγγείλει την τελευταία δημόσια παρέμβαση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η οποία από την Κυπριακή Δημοκρατία εκλαμβάνεται ως παρότρυνση για συνεννόηση ανάμεσα στην Ε/κ πλευρά και την «κυβέρνηση» Τατάρ-Οζερσάι. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η Λευκωσία επιχείρησε να επικοινωνήσει με την κα Σπέχαρ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό καθώς η ίδια λείπει επί του παρόντος στο εξωτερικό.

Διαδικτυακές συζητήσεις

Με την επιστροφή της στις αρχές του Ιούλη, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικτυακές συζητήσεις της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για την έκθεση Γκουτιέρες κι για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η έκθεση αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου ενώ οι χωριστές συζητήσεις της κ. Σπέχαρ με τους δυο ηγέτες αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεταξύ 5 και 10 Ιουλίου διαδικτυακά, λόγω πανδημίας. Στη συνέχεια η κα Σπέχαρ θα ενημερώσει διαδικτυακά το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναμένεται να συνέλθει μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσει το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση