ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:25
 

Πώς επέστρεψε στο τραπέζι το απευθείας εμπόριο

Στις 10 Οκτωβρίου θα συζητηθεί το πάγωμα, η ενεργοποίηση ή η απόσυρσή του από την ατζέντα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Επανέρχεται στο προσκήνιο το κεφάλαιο του απευθείας εμπορίου μεταξύ ψευδοκράτους και Ε.Ε., καθώς στις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το τι θα ισχύει. Αν δηλαδή θα παραμείνει παγωμένο, όπως ισχύει απο το 2004 μέχρι σήμερα, αν θα αποσυρθεί ή αν θα ενεργοποιηθεί.

Το ζήτημα του απευθείας εμπορίου επανέρχεται κάθε πέντε χρόνια, όταν ενόψει της διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου θα εξεταστούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που εκκρεμούν απο την προηγούμενη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε να αποσυρθεί απο την ατζέντα βασισμένο στο ότι εδώ και χρόνια η Επιτροπή Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου έκρινε λανθασμένη τη γνωμάτευση για το απευθείας εμπόριο. Οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες, ωστόσο, ζήτησαν επανενεργοποίηση της διαδικασίας έγκρισης του κανονισμού.

Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου και Λουκάς Φουρλάς ρίχνουν την ευθύνη στους Σοσιαλιστές για την επανενεργοποίηση και δηλώνουν πως θα στηρίξουν είτε για να κλείσει το θέμα είτε για να παγώσει. Απο την πλευρά τους οι Σοσιαλιστές σημειώνουν οτι η Πρόεδρος των Σοσιαλιστών ήθελε να μείνει το θέμα κλειστό, ωστόσο, ρίχνουν την ευθύνη στην ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι οτι εκείνη έθεσε θέμα ενεργοποίησης.

Το ΑΚΕΛ, πάντως, και οι ευρωβουλευτές του, οι Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργος Γεωργίου, επεσήμαναν πως κακώς άνοιξε το όλο ζήτημα και πρέπει να μείνει παγωμένο. Το όλο ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την 10η Οκτωβρίου όταν θα συζητηθεί. Στο τραπέζι υπάρχουν οι επιλογές να μείνει παγωμένο, να αποσυρθεί ή να προχωρήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X