ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Pressing σε Χάρη από κόμματα

Ζητούν παραίτησή του ή παύση του από τον Πρόεδρο, ενώ ο ΔΗΣΥ εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε στενωπό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο Χάρης Γεωργιάδης, μετά και τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που του αποδίδονται στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Τα κόμματα ζητούν μεταξύ άλλων την παραίτησή του ή την παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο το Προεδρικό επί του παρόντος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα εξαιτίας και της επίσκεψης που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση. «Χωρίς περιστροφές η Επιτροπή επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού» αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

«Το Πόρισμα αποδίδει στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης τη διαχείριση του Συνεργατισμού, βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που ‘κατ’ αναλογία είναι παρόμοιες με τις ευθύνες του όποιου μεγαλομέτοχου ιδιωτικής εταιρείας, η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου’» αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ.

Όπως σημειώνει είναι η κυβέρνηση που διόρισε διευθυντές και συμβούλους στο Συνεργατισμό, είναι η κυβέρνηση που στο διάστημα μέχρι την κατάρρευση του Συνεργατισμού παραπληροφορούσε την κοινωνία και τη Βουλή για την κατάσταση στο Συνεργατισμό. Είναι η κυβέρνηση που ξεπούλησε το Συνεργατισμό σε μια ιδιωτική τράπεζα στο πλαίσιο μιας κάκιστης συμφωνίας.

«Η πρώτη αντίδραση του Υπουργού Οικονομικών στο Πόρισμα δεν είναι απλά απογοητευτική. Είναι έκφραση μιας πολιτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού, η οποία ποτέ και για τίποτα δεν έδειξε ευθιξία να αναλάβει έστω και μια φορά ευθύνη για κάτι. Οι κυβερνώντες πάντοτε επιχειρούν να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες και εκεί που δεν το μπορούν προσπαθούν να αποποιηθούν ευθυνών με το συμψηφισμό και την ισοπέδωση» ανέφερε.

Ευθύνες και στον Πρόεδρο

«Σημειώνουμε ότι το Πόρισμα αποδίδει και στον Πρόεδρο ευθύνες. Πρώτο, γιατί δεν απάλλαξε τον Υπουργό από τα καθήκοντά του και δεύτερο, γιατί ήταν ενήμερος κι όμως ο «Πρόεδρος αποσιώπησε πλήρως τις δραματικές εξελίξεις οι οποίες λάμβαναν χώραν την περίοδο αυτή», όπως σημειώνει το Πόρισμα. Οι εκλογές και η επανεκλογή του, βλέπετε, ήταν πιο σημαντικές για τον Πρόεδρο παρά η τύχη του Συνεργατισμού» σημειώνει ο κ. Στεφάνου προσθέτοντας πως ο υπουργός Οικονομικών οφείλει να παραιτηθεί «και αν όχι, ο Πρόεδρος οφείλει να τον παύσει. Η παραίτησή του βέβαια δεν εξιλεώνει την κυβέρνηση για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα που διενεργήθηκαν στον τόπο μας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι συλλογικές και δεν μπορούν να παραγραφούν».

Παραπλάνηση βουλής

Θέμα παραίτησης του Χάρη Γεωργιάδη θέτει και το ΔΗΚΟ μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Παύλου Μυλωνά. Όπως αναφέρεται προκύπτουν βαρύτατες ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών επιβεβαιώνοντας όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ που ζητούσε την παραίτησή του από το καλοκαίρι.

Το ΔΗΚΟ υπογραμμίζει και την πολιτική ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «γιατί ενώ γνώριζε από τον Σεπτέμβριο του 2017 για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού, όχι μόνο δεν παρενέβη για να αλλάξει η πολιτική που ακολουθούσε η Κυβέρνηση του,αλλά αντίθετα, ακόμη και τον Ιανουάριο του 2018 παραπλανούσε την κοινή γνώμη για την πραγματική κατάσταση στο Συνεργατισμό». Ο κ. Μυλωνάς έθεσε ζήτημα παραπλάνησης της βουλής από την κυβέρνηση σε σχέση με την πραγματική κατάσταση του Συνεργατισμού προβάλλοντας μια υπεραισιόδοξη εικόνα που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα.

«Θεωρούμε μεγάλο κενό του πορίσματος, ότι δεν αποδίδει ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το κούρεμα του 2013 και την «λύση» που μας επέβαλαν» αναφέρει ο κ. Μυλωνάς ο οποίος υπογραμμίζει πως η κατάρρευση έγινε κάτω από την πίεση των ΜΕΔ .

«Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί όλες οι ευθύνες που αναφέρονται στο πόρισμα να αποδοθούν στους υπεύθυνους» ανέφερε ο κ. Μυλωνας ξεκαθαρίζοντας πως το ΔΗΚΟ απαιτεί την παραίτηση του Χάρη Γεργιάδη και σε αντίθετη περίπτωση «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να παύσει πάραυτα τον Υπουργό του».

ΕΔΕΚ: Να αναληφθούν το συντομότερο οι πολιτικές ευθύνες

Ανάληψη των πολιτικών ευθυνών απαιτεί η ΕΔΕΚ μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε υπογραμμίζοντας πως «η επίσης διαπίστωση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα και διενέργεια ενδεχομένως πειθαρχικών και ποινικών ερευνών σε βάρος όλων όσων εμπλέκονται σε αυτές».

«Ευχόμαστε και ελπίζουμε» αναφέρεται «ότι αυτού του μεγέθους σκάνδαλο, όπως είναι η κατάρρευση και πώληση του Συνεργατισμού, δεν θα έχει την ίδια τύχη που είχε το σκάνδαλο του Χρηματιστήριου, το σκάνδαλο των Κυπριακών Αερογραμμών και το σκάνδαλο της οικονομίας το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα».

Παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη ζητούν και οι Οικολόγοι σημειώνοντας πως το πόρισμα εκθέτει την παρούσα κυβέρνηση. «Αν ήμουν προσωπικά στην θέση του Υπουργού Οικονομικών θα έθετα την παραίτηση μου στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αν ήμουν ο Πρόεδρος θα την έκανα δεκτή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιώργος Περδίκης υπογραμμίζοντας πως «εναπόκειται πάντως στην Κυπριακή Δημοκρατία να αποδείξει ότι εκεί που υπάρχουν θέματα ποινικών ευθυνών, αυτή η πολιτεία ότι μπορεί να τιμωρεί».

Το πόρισμα της έρευνας για Συνεργατισμό χρήζει αναλυτικής μελέτης. Αλλά υπάρχουν στοιχεία που είναι καταπέλτης τόσο για τον Υπουργό Οικονομικών όσο και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος ενώ γνώριζε όπως το πόρισμα αναφέρει, ότι οι χειρισμοί του Υπουργού του δεν ήταν οι σωστοί, δεν τον έπαυσε. Η Συμμαχία Πολιτών μέσω ανακοίνωσης καταγγέλλει τον Χάρη Γεωργιάδη για διορισμό Συναγερμικών φίλων και συμμαθητών με αμφισβητούμενη πείρα και ικανότητες αλλά και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για «αναποτελεσματική διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Ταράπεζας».

«Απαιτούμε όπως ο Υπουργός Οικονομικών είτε παραιτηθεί είτε παυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας θέτοντας ζήτημα ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κακοδιαχείριση προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Εμπιστοσύνη σε Χάρη από ΔΗΣΥ

Πάντως ο Δημοκρατικός Συναγερμός αν και υπογράμμισε τον σεβασμό του απέναντι στα ευρήματα του πορίσματος ξεκαθάρισε πως υπάρχει ετεροβαρής προσέγγιση της επιτροπής την περίοδο πριν το 2013 όταν συντελέστηκε η κατάρρευση του Συνεργατισμού και της μετά το 2013 περιόδου. Εξέφρασε εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών και στην κυβέρνηση ενώ χαρακτηρίζοντας το πόρισμα ως ένα έγγραφο που αξιολογεί περίπλοκα νομικά τεχνικά λογιστικά και οικονομικά ζητήματα, θα προχωρήσει σε διορισμό ολιγομελούς ομάδας και στη συνέχεια θα προβεί σε τελική τοποθέτηση.

«Αποτελεί πάγια θέση αρχής του Δημοκρατικού Συναγερμού ο σεβασμός στις εργασίες και τα πορίσματα όλων των ερευνητικών επιτροπών. Αυτό ασφαλώς δεν μας αποστερεί το δικαίωμα να αξιολογήσουμε τα οποιαδήποτε ευρήματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Μελετώντας συγκεκριμένα αποσπάσματα του πορίσματος, τις δηλώσεις του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής και παρακολουθώντας την πορεία της ακροαματικής διαδικασίας της Επιτροπής, ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιθυμεί να προβεί στις ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Εκ πρώτης όψεως καταγράφεται μια ετεροβαρής προσέγγιση της Επιτροπής μεταξύ της προ του 2013 περιόδου, όταν και συντελέστηκε η Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος και της μετά το 2013 περιόδου όταν η πολιτεία ανέλαβε:

· Να διασώσει τις αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων μικροκαταθετών.
· Να διασφαλίσει την σταθερότητα της Κυπριακής οικονομίας και
· να προστατεύσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Συνεργατισμό.

2. Είναι η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι:

· Έχουν επιτευχθεί πλήρως οι πιο πάνω στόχοι, που οδήγησαν στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα της Κυπριακής οικονομίας.
· Αποτελεί αναντίλεκτο γεγονός ότι η κορυφαία αιτία κατάρρευσης του Συνεργατισμού, η ασύδοτη πολιτική χορηγήσεων που οδήγησε σε ένα μη βιώσιμο για τον Συνεργατισμό πορτοφόλιο Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, παραχωρήθηκαν στο σύνολο τους στην προ του 2013 περίοδο.

3. Εμείς λαμβάνουμε υπόψη τα πραγματικά πολιτικά και οικονομικά δεδομένα που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού. Δεν υποτιμούμε τις πελώριες ευθύνες που αφορούν την προ του 2013 περίοδο.

4. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση, που με τις αποφάσεις ευθύνης που έχουν λάβει έχουν οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και αναβάθμιση της αξιοπιστίας μας διεθνώς.

5. Άλλωστε, οι διεθνείς αγορές και οι ξένοι επενδυτές έχουν ήδη κρίνει θετικά τις αποφάσεις της Κυβέρνησης στο τραπεζικό μας σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση