ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο παράγοντας που έγειρε την πλάστιγγα σε Χριστοδουλίδη

Η άγνωστη επόμενη μέρα για τον ΔΗΣΥ οδήγησε την ΔΗΠΑ στον τέως ΥΠΕΞ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν την εβδομάδα που πέρασε, τα συλλογικά σώματα της ΔΗΠΑ αποφάσιζαν ομόφωνα σύμπλευση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η πρώην βουλεύτρια του ΔΗΚΟ και από τα πρώτα στελέχη που διέγραψε από το κόμμα το 2018 ο Νικόλας Παπαδόπουλος, έγραφε στο λογαριασμό της στον facebook στίχους από γνωστό ποίημα του Καβάφη. «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως τη θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστο όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις» σημείωνε με νόημα. Προφανώς ο ποιητικός της οίστρος δεν ήταν τυχαίος με τη χρονική συγκυρία, καθώς οι στίχοι του Καβάφη είχαν ως αποδέκτη ξεκάθαρα τον Μάριο Καρογιάν και την απόφασή του να στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι αντιδράσεις δεν περνούν απαρατήρητες μεταξύ στελεχών που ανησυχούν ότι το ΔΗΚΟ θα αφομοιώσει τη ΔΗΠΑ, αν τα δύο κόμματα βρίσκονται με την ίδια πλευρά.

Η Αθηνά Κυριακίδου ήταν από τα λίγα στελέχη της ΔΗΠΑ που είχαν ταχθεί δημοσίως και νωρίς υπέρ της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου, όμως αυτή η οργή της δεν περιορίζεται στο ποιο από τα δύο πρόσωπα είναι το καταλληλότερο. Έχει ως προέκταση τη μεγάλη ανησυχία που επικρατεί εντός της Δημοκρατικής Παράταξης αν με την επιλογή Χριστοδουλίδη το κόμμα θα σβηστεί απότομα από τον χάρτη. Όχι μόνο γιατί ακολουθεί τελευταίο τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου, που προφανώς έκαναν τις αντίστοιχες συμφωνίες με τον υποψήφιο για την Προεδρία, αλλά και γιατί η επιβίβαση ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ σ’ ένα κοινό άρμα εξουσίας, ίσως τελικά να αναιρεί την ύπαρξη κάποιου εκ των δύο.

Στο μυαλό του Καρογιάν

Σύρθηκε συνεπώς ο κ. Καρογιάν σε μία απόφαση που τον εξευτελίζει, όπως υπονοεί η Αθηνά Κυριακίδου ή υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για την επόμενη μέρα; Με δεδομένο ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος διάλεξε από νωρίς να μπει στο άρμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο Μάριος Καρογιάν μελετούσε τις υπόλοιπες εναλλακτικές. Κύρια προσπάθειά του ήταν η απόσυρση της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου για την από κοινού άλλη ευρείας αποδοχής επιλογή, που θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο και να είναι νικηφόρα και να αφήσει εκτός της πίτας το ΔΗΚΟ. Συζήτηση που δεν έκοψε ο Αβέρωφ Νεοφύτου είτε γιατί σκεφτόταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είτε για να καθυστερήσει τις όποιες αποφάσεις της ΔΗΠΑ. Ο χρόνος που πέρασε ωστόσο, με τον Μάριο Καρογιάν να μετακινεί συνεχώς την ημερομηνία τελικής απόφασης, δεν εμπόδισε στελέχη να δείξουν δημοσίως την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πρώτοι αλλά διακριτικοί ήταν οι Βασίλης Πάλμας και Κυριάκος Κενεβέζος. Ο πρώτος, ενώ ακούστηκε από νωρίς πως θα έχει σημαίνοντα ρόλο στο επιτελείο, απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως σεβόμενος τις τελικές αποφάσεις της ΔΗΠΑ. Υπήρξαν όμως και στελέχη που μιλούσαν στο παρασκήνιο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς αντιλαμβάνονταν πως η βάση της ΔΗΠΑ επιθυμεί σύμπλευση με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών. Η περίπτωση του Γιώργου Λακκοτρύπη είναι τέτοια με την περιβόητη φωτογραφία που έγινε viral στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αλλά κυρίως του Άγγελου Βότση, ο οποίος πρόλαβε να ανακοινώσει τη στήριξή του στον Χριστοδουλίδη λίγο προτού αποφασίσει επίσημα το κόμμα, ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε εντός της ΔΗΠΑ, υπέρ του τέως ΥΠΕΞ αλλά και ενδεικτική του ότι ο Μάριος Καρογιάν έχανε πλέον το παιχνίδι.

Ότι χάθηκε χρόνος και κατ’ επέκταση ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης έχασε το παιχνίδι των εκλογών είναι κάτι που διαψεύδουν βεβαίως τα στελέχη της παράταξης. Όπως σημειώνεται ο ίδιος θέλησε να μιλήσει με ολόκληρη τη βάση της ΔΗΠΑ –οργανώνοντας παντού επαρχιακές διασκέψεις– προτού καταλήξει στην απόφαση που θα τους βρίσκει σύμφωνους και θα απέφευγε έντονες διαφωνίες. Υπάρχουν όμως και οι κύκλοι που σημειώνουν πως ήθελε να δώσει μία ακόμη ευκαιρία στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Είτε για ν’ αποσυρθεί βρίσκοντας τα δύο κόμματα από κοινού άλλον υποψήφιο είτε για να τον στηρίξει, αν οι δημοσκοπήσεις του Σεπτέμβρη ήταν υπέρ του. Υπάρχει ωστόσο και η περιρρέουσα που θέλει ρόλο και λόγο σε όλο αυτό να έχει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, και για την καθυστέρηση του να πάρει θέση η ΔΗΠΑ αλλά και για την τελική της απόφαση σήμερα. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που έδειχναν με διαφορά φαβορί τον Νίκο Χριστοδουλίδη από τους άλλους δύο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η βάση της ΔΗΠΑ στήριζε αναφανδόν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έγειρε την πλάστιγγα.

Οι παραφωνίες

Υπάρχει όμως ομοφωνία μπροστά σε όλο αυτό ή εντός της ΔΗΠΑ επικρατεί Βαβυλωνία; Σήματα παραφωνίας είχαν παρουσιαστεί όταν το κάθε στέλεχος λάμβανε τη δική του απόφαση ως μονάδα. Περαιτέρω σύγχυση προκάλεσε και ο περιβόητος μηχανισμός επίλυσης που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννος Λακκοτρύπης και ανέλυσε εις βάθος ο Αλέκος Τρυφωνίδης για να την αποσύρει στη συνέχεια. Μια πρόταση που όπως λέγεται δεν ισχύει. Αυτό που προτίθεται όπως λένε να κάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν εκλεγεί, είναι συνεννόηση με όλα τα κόμματα. Το πώς αυτό θα επιτευχθεί είναι βεβαίως ανοικτό. Ο Γιάννος Λακκοτρύπης το παρουσίασε ως μηχανισμό επίλυσης διαφορών και ο Αλέκος Τρυφωνίδης αποφάσισε, όπως λένε, να διανθίσει με τη φαντασία του όλο αυτό, προκαλώντας αναστάτωση και στη ΔΗΠΑ αλλά κυρίως στο επιτελείο Χριστοδουλίδη. Αυτό που συζητείται είναι κατά πόσο ο Μάριος Καρογιάν δεν ήθελε τη σύμπλευση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και προωθούσε διακριτικώς τη συμμαχία με τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στελέχη του στενού του περιβάλλοντος, όπως οι Γιάννος Λακκοτρύπης και Μαρίνος Κλεάνθους έγερναν προς τη συμμαχία με τον ΔΗΣΥ. Ο Γιάννος Λακκοτρύπης είχε ζητήσει να πάρει παράταση το κόμμα, ενώ ο Μαρίνος Κλεάνθους προτού ληφθεί η ομόφωνη απόφαση υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη θέλησε να σημειωθεί πως ο ίδιος έβλεπε θετικά μία συμμαχία με τον ΔΗΣΥ με υποψήφιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο ίδιο πλαίσιο η Αθηνά Κυριακίδου, ο Γιάννης Ιωάννου που και οι δύο τοποθετήθηκαν δημοσίως.

Ο κύριος φόβος που επικρατεί εντός της ΔΗΠΑ είναι το ενδεχόμενο η νεοσυσταθείσα παράταξη να αφομοιωθεί πλέον από το ΔΗΚΟ. Από τη στιγμή που και οι δύο θα βρίσκονται στην ίδια πλευρά, δεν θα υπάρχει, όπως λένε, λόγος ύπαρξης ενός εκ των δύο. Και με δεδομένο ότι το ΔΗΚΟ είναι μεγαλύτερο, η ηττημένη από όλο αυτό θεωρείται πως θα είναι η ΔΗΠΑ. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχουν διασφαλίσει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι όλες οι δυνάμεις που θα τον στηρίξουν θα έχουν την ίδια ισχύ ανεξαρτήτως ποσοστών. Το πώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό, τυγχάνει πολλών ερμηνειών.

Πού στοχεύει ο Καρογιάν και ο Πρόεδρος

«Και η περίπτωση στήριξης του Νίκου Αναστασιάδη το 2013 ήταν μία δύσκολη απόφαση για τον Μάριο Καρογιάν, όπως και αυτή σήμερα» λένε στελέχη του κόμματος. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως τα πράγματα σήμερα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, καθώς η σύμπραξη ενέχει τον κίνδυνο να καταστήσει τον Καρογιάν σε αυτή την εξίσωση όχι τόσο αναγκαίο όπως άλλες φορές. Στελέχη της ΔHΠA διαφωνούν και σημειώνουν πως ο κ. Καρογιάν έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει σε μία κυβέρνηση παρά ο Νικόλας Παπαδόπουλος, που, όπως εκτιμούν, μπορεί να φύγει με την πρώτη διαφωνία. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που θεωρούν πως ο κύριος ρόλος που θα παίξει ο Μάριος Καρογιάν είναι αυτός του γεφυροποιού μεταξύ της ενδεχόμενης κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και των άλλων κομμάτων. Έναν ρόλο που έπαιζε μέχρι πρόσφατα στη Βουλή ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε ένα τέτοιο σενάριο του liaison μεταξύ Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ (αν τελικά δεν συγκυβερνήσουν) ο Μάριος Καρογιάν θα είναι ιδιαίτερα αναγκαίος στον κ. Χριστοδουλίδη για να περνούν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, η οποία χωρίς τη στήριξη ενός από τα μεγάλα κόμματα στη Βουλή, δεν θα μπορεί να υλοποιεί έργα.

Υποσχέθηκε συγκυβέρνηση ο Αβέρωφ

Όπως σημειώνουν κομματικές πηγές για την επιλογή Χριστοδουλίδη δεν πανηγυρίζουν. Σημειώνουν πως υπήρχε εδώ και καιρό μία μεγάλη συζήτηση του Μάριου Καρογιάν προσωπικά με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, όπου ο τελευταίος, σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ στα στελέχη, υποσχέθηκε στη ΔΗΠΑ συγκυβέρνηση και στρατηγικό πλάνο αποδυνάμωσης του Νικόλα Παπαδόπουλου. Ένα Υπουργικό Συμβούλιο όπου το 50% θα αποτελείτο από στελέχη της ΔΗΠΑ και το άλλο 50% από τον ΔΗΣΥ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τον ΔΗΣΥ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αν και ο Μάριος Καρογιάν έκανε νύξη διαμοιρασμού εξουσίας στον Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τις πολύωρες συζητήσεις, ο τελευταίος δεν του έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις, σημειώνοντας πως δεν έχει ακόμη εικόνα της κατάστασης. Σημειώνουν, ωστόσο, ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα θέλει νέα πολιτικά πρόσωπα, νέα ηλικιακά πρόσωπα και γυναίκες στο Υπουργικό και βάσει αυτού θα εμβολιάσει η ΔΗΠΑ και τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης. Το πόσο κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό λαμβάνοντας υπόψη και το DNA της ΔΗΠΑ που θέλει ρόλο στην κυβέρνηση, εναπόκειται στον καθένα. Ιδιαίτερα όταν η αντιπρόταση Αβέρωφ έδιδε γη και ύδωρ.

Η εσωστρέφεια στον ΔΗΣΥ

Αυτό που έγειρε την πλάστιγγα όπως λέγεται εντός της Δημοκρατικής Παράταξης είναι η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ. Στη Δημοκρατική Παράταξη παρακολουθούν εδώ και καιρό τα όσα εκτυλίσσονται στον Συναγερμό και συγκεκριμένα τους δελφίνους που συνωστίζονται για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές. Όπως σημειώνουν η μεγάλη ανησυχία της ΔΗΠΑ ήταν ότι στο σενάριο που ο Αβέρωφ Νεοφύτου χάσει –είτε ο ίδιος για να παραμείνει στην εξουσία είτε η κατάσταση που θα τον διαδεχθεί– θα γινόταν μία συμφωνία ΔΗΣΥ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να συγκυβερνούν. Κίνηση που θα άφηνε τη Δημοκρατική Παράταξη εκτός της συγκυβέρνησης. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο η ΔΗΠΑ απέφυγε να ρισκάρει και επέλεξε ασφαλώς να συμπλεύσει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τα άλλα κόμματα του Κέντρου.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Προεδρικές 2023: Τελευταία Ενημέρωση

Στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, η χρήση του όρου αποστασία δεν μυρίζει μόνο ναφθαλίνη, αποτελεί μια κομματικά ανιστόρητη παραδοξότητα ...
 |  ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023