ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος στο Βloomberg: Μόνο η Γαλλία ανέλαβε ενεργό ρόλο στην περιοχή

Ο κύριος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις λεπτές ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, αναφέρθηκε στις λεπτές ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου την ίδια στιγμή όπου η Τουρκία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί με τις κινήσεις της τόσο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όσο και στα εδάφη της Συρίας και της Λιβύης.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), για να πιέσει για μεγαλύτερη επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, όπου και οι περισσότερες άλλες χώρες, της περιοχής, δεν έχουν αντιδράσει, δήλωσε ο Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

«Η Τουρκία δεν αισθάνεται οποιουσδήποτε περιορισμούς, λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ, να διατηρήσουν τη χώρα στη δυτική συμμαχία», πρόσθεσε ο Πρόεδρος στη συνέντευξή του στη Λευκωσία.

«Aν και η φιλονικία μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, έχει περιπλέξει τις σχέσεις στο 29μελές στρατιωτικό σύμφωνο, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, επιμένουν ότι η διατήρηση της χώρας στη συμμαχία είναι προς το συμφέρον όλων. O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί συνεπώς να αισθάνεται ότι έχει ελευθερία κινήσεων», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας την συνέντευξη του στο Bloomberg, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως «Η διεθνής κοινότητα δεν ενήργησε για να αντικρούσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας ή στο τουρκικό σχέδιό για διάνοιξη της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων».

«Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο της σύγκρουσης», ανέφερε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η Γαλλία, είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε ενεργό ρόλο στην περιοχή.

Το Bloomberg σημείωσε πως οι γαλλικές και κυπριακές στρατιωτικές δυνάμεις, πραγματοποίησαν ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στα τέλη του περασμένου έτους. Ακόμη το Παρίσι απέστειλε ναυτικές δυνάμεις στη Συρία και ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή.

«Η ισχυρή γαλλική παρουσία δίνει την ελπίδα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο, στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι εντάσεις στην περιοχή διακυβεύουν και εμπορικά ζητήματα, προσθέτοντας ότι, η υπόσχεση Τούρκου προέδρου να στείλει τούρκικα στρατεύματα για την ενίσχυση της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνησης της Λιβύης, έχει αναστατώσει τις λεπτές ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή, σε μία περίοδο όπου οι χώρες στριμώχνονται γύρω από προσοδοφόρα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, στα ύδατα γύρω από τη Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ναυτική συμφωνία, που υπέγραψε ο Ερντογάν τον Νοέμβριο με τη Λιβύη, ώθησε την Τουρκία να διεκδικήσει ναυτικά δικαιώματα σε ορισμένες ναυτικές ζώνες, όπου η Αθήνα λέει ότι είναι ελληνικές -- κάτι που αποτελεί πρόκληση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη --. Η Κύπρος, θα προχωρήσει με το πρόγραμμα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. «Οι διεθνείς εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στο νησί, θα δράσουν για την προστασία των συμφερόντων τους», δήλωσε ο Πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι το έργο θα προχωρήσει.

«Η επανένωση του νησιού, το οποίο παραμένει διαιρεμένο από την εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο τρίτο του, το 1974, θα εξασφαλίσει τη μελλοντική ειρήνη και θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X