ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόταση νόμου αίρει θέμα επαναξιολόγησης ατόμων με αναπηρίες από ιατροσυμβούλια

Η πρόταση νόμου αναμένεται να υπερψηφιστεί πριν τις 22 Απριλίου και τη διάλυση της Βουλής για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

ΚΥΠΕ

Πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι Βουλευτές Παύλος Μυλώνας, Ανδρέας Φακοντής, Μαρίνος Μουσιούττας, Γιώργος Περδίκης και Ρούλα Γεωργιάδου, αίρει θέμα επαναξιολόγησης ατόμων με αναπηρίες από ιατροσυμβούλια πλην εξαιρέσεων σε περιπτώσεις τεκμηριωμένων καταγγελιών για απάτες και καταργεί την ανωνυμία των γιατρών που αξιολογούν αυτούς τους ασθενείς.

Η πρόταση νόμου αναμένεται να υπερψηφιστεί πριν τις 22 Απριλίου και τη διάλυση της Βουλής για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, που συζήτησε το θέμα, ο Πρόεδρός της Ανδρέας Φακοντής είπε ότι άτομο με αναπηρία που έχει πιστοποιηθεί ως τέτοιο από το τμήμα ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας με μη αναστρέψιμη κατάσταση, δεν θα χρειάζεται να επαναξιολογείται.

Είπε ότι παρουσιάστηκαν φαινόμενα άτομα με εκ γενετής αναπηρία να καλούνται εκ νέου σε ιατροσυμβούλιο και αυτό δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους. Ανέφερε επίσης ότι κατά την αξιολόγηση πλέον οι γιατροί θα δηλώνουν το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά τους, ώστε να γνωρίζουν οι αιτούντες ποιοι τον αξιολογούν.

Διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις καταγγελιών για απάτες ή αν άτομα με αναπηρία θα αιτηθούν επίδομα πέραν του ΕΕΕ, το ιατροσυμβούλιο θα μπορεί να τα καλέσει σε αξιολόγηση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς δήλωσε πως θα τερματιστεί η ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι υποχρεώνονταν συχνά να περνούν από ιατροσυμβούλιο για αναπηρίες και εκ γενετής παθήσεις μη αναστρέψιμες.

Ανέφερε ότι συμπολίτες μας, εν μέσω πανδημίας και άλλων καταστάσεων, αναγκάζονταν να μεταβαίνουν συνεχώς σε συνεδριάσεις ιατροσυμβουλίων. Πρόσθεσε πως αλλάζει τώρα η διαδικασία προσέλευσης σε ιατροσυμβούλια, καθώς δεν υπήρχε καμία λογική να ταλαιπωρούνται, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα αυτά λαμβάνουν και ΕΕΕ.

Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε επίσης ότι με την πρόταση καταργείται και η ανωνυμία των γιατρών στα ιατροσυμβούλια κάτι που είναι ανθρώπινο δικαίωμα κάθε ασθενή να γνωρίζει δηλαδή την ταυτότητα του γιατρού που τον εξετάζει.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων είπε ότι με την πρόταση νόμου διορθώνονται τα κακώς έχοντα, προσθέτοντας ότι ειδικά για το θέμα της ανωνυμίας είναι ανθρώπινο δικαίωμα του κάθε ασθενούς να γνωρίζει το άτομο που τον εξετάζει. Ανέφερε ότι το Υπουργείο Υγείας συμφωνεί με την εισήγηση για κατάργηση της ανωνυμίας με την προϋπόθεση οι ασθενείς να ενημερωθούν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης στο έργο των γιατρών μετά την εξέταση, θα είναι ποινικό αδίκημα. Με αυτή τη ρύθμιση είπε, θα λήξει ένα τεράστιο πρόβλημα.

Για το θέμα της επαναξιολόγησης είπε ότι για μη αναστρέψιμες ασθένειες υπάρχει η συναίνεση του Υπουργείου για να καταργηθούν και να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες σε περίπτωση καταγγελιών για απάτες.

Η Θέμις Ανθοπούλου, γραμματέας επικοινωνίας της επαρχιακής Λεμεσού της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων δήλωσε ότι με την πρόταση νόμου για κατάργηση της ανωνυμίας που υφίστατο τα τελευταία 7 χρόνια, αποκαθίστανται τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που περιλαμβάνονται και σε σύμβαση των ΗΕ για σεβασμό της αξιοπρέπειας.

Είπε ότι η ανωνυμία παραπέμπει σε μεσαίωνα, ενώ οι επισκέψεις για επαναξιολογήσεις ατόμων με εκ γενετής αναπηρίες είναι και ψυχοφθόρες και προκαλούν πολλά άλλα προβλήματα.

Η κ. Ανθοπούλου είπε ότι γίνονται βήματα για διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των συμπολιτών μας που πολλές φορές αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας προσθέτοντας ότι κάθε ασθενής έχει δικαίωμα να γνωρίζει τον ιατρό που τον εξετάζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση