ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:04
 

Πρώτα Πάσχα και μετά Προεδρικές για τον Ενδιάμεσο

Κοινή συνάντηση των πέντε, ανέλαβε με πρωτοβουλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Λίγο οι εξελίξεις στο Κυπριακό, λίγο οι γιορτές του Πάσχα, έχουν φρενάρει τους έξαλλους ρυθμούς με τους οποίους εκινείτο το τελευταίο διάστημα ο ενδιάμεσος χώρος για τις προεδρικές του 2018. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, ο οποίος και αναμενόταν να εξαγγείλει εντός της βδομάδας, βάζει στον πάγο την εξαγγελία του εξαιτίας των συνομιλιών. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η περιβόητη συνάντηση των πέντε, κατόπιν πρωτοβουλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Η εν λόγω συνάντηση δεν πραγματοποιείται κάτω από τους καλύτερους οιωνούς, καθώς έχουν προηγηθεί καταγγελίες –τουλάχιστον από πλευράς της Συμμαχίας Πολιτών- για προειλημμένες αποφάσεις, μυστικές συνεννοήσεις και προαποκλίσεις. Συνεπώς, είτε θα οδηγήσει σε μία κοινά αποδεχτή υποψηφιότητα ή θα γράψει και επισήμως το τέλος άλλης μιας προσπάθειας να οδηγηθεί ο εν λόγω χώρος συνενωμένος στις επικείμενες εκλογές. Όπως όλα δείχνουν, πάντως με δεδομένο ότι ο Γιώργος Λιλλήκας δεν θέτει υπό αίρεση την υποψηφιότητά του αλλά και αν ισχύει η φημολογία, που θέλει ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύη να έχουν ήδη επιλέξει τον Νικόλα Παπαδόπουλο ως τον εκλεκτό για το 2018, προμηνύεται η αρχή του τέλους και η διάσπαση του χώρου.

Αναλαμβάνει ρόλο ο Σιζόπουλος

Πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση του Ενδιάμεσου, ανέλαβε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος, σε επιστολή του, κάλεσε τους πέντε αρχηγούς να συναντηθούν με στόχο τις προεδρικές εκλογές την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη. Πρώτος θετικά στην επιστολή απάντησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αντιπροτείνοντας 24 ή 25 Απριλίου, καθώς θα βρίσκεται στο εξωτερικό. «Ειλικρινής επιθυμία της ΕΔΕΚ είναι να συμβάλει στην επιτυχή κατάληξη το συντομότερο δυνατό. Με βάση τα πιο πάνω έχουμε εκτιμήσει ότι τώρα είναι η ώρα να αναληφθεί η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να διερευνηθούν οι δυνατότητες ολοκλήρωσής της.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι όλοι θα προσέλθουν με ειλικρινείς προθέσεις και με θετικό πνεύμα, ώστε να ικανοποιήσουμε ένα αίτημα χρόνων, μίας σημαντικής μερίδας συμπατριωτών μας, οι οποίοι εύλογα ανησυχούν για την πορεία τόσο των θεμάτων της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής και των μεγάλων επιπτώσεών τους σε σημαντικό μερίδιο του λαού, όσο και για την πορεία που ακολουθείται στο Κυπριακό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ. Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί πως την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και όχι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος λόγω και του –κομματικού μεγέθους- ,αναμενόταν να αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο.

Η ΕΔΕΚ επιδιώκει να αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, ιδιαίτερα τη στιγμή που ο Μαρίνος Σιζόπουλος δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την προεδρία, ούτε έχει βάλει όρους και προϋποθέσεις για τη συνένωση του χώρου. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι, με αυτό τον τρόπο η ΕΔΕΚ αποκτά τον ρόλο κλειδί –ενδεχομένως και συντονιστή- για τις επικείμενες επαφές. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε προσπαθεί να αποσείσει από πάνω της τις καταγγελίες, ό,τι ήδη έχει κλείσει συμφωνία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Τι θα περιλαμβάνει

Πάντως στην εν λόγω συνάντηση αναμένεται να τεθεί το πολιτικό πλαίσιο και οι συγκλίσεις με τις οποίες θα οδηγηθεί ο ενδιάμεσος στις προεδρικές εκλογές. Αναμένεται παράλληλα να μπουν τα κριτήρια του κατάλληλου υποψηφίου, χωρίς να αποκλείεται να πέσουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ονόματα. Από πλευράς της, πάντως η Συμμαχία Πολιτών αναμένεται να θέσει τα ζητήματα που έβαλε στην τελευταία επιστολή. Κριτήρια καταλληλότητας αλλά και πολιτικό πλαίσιο θέσεων, υπογραμμίζοντας την απόρριψη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Βλέπει Νικόλα η ΕΔΕΚ

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πάντως πως παρά τις επίσημες τοποθετήσεις της ΕΔΕΚ, στην πρόσφατη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, συζητήθηκε το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου από μέλη του Πολιτικού Γραφείου ως τον κατάλληλο υποψήφιο για τον Ενδιάμεσο, με στελέχη να υπογραμμίζουν πως το κόμμα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να συμπορευθεί με τον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο το συντομότερο.

Σε κλίμα ψυχροπολεμικό

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί η αναμενόμενη συνάντηση των πέντε πολιτικών αρχηγών για συνεργασία και το τι θα συζητηθεί. Και αυτό γιατί η συνάντηση αναμένεται να γίνει υπό τη σκιά των καταγγελιών στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών, κατά την Πολιτική Σύγκλητο, για προαποφασισμένη από ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου αλλά και τις καταγγελίες περί εξαγοράς έμμισθου προσωπικού της Συμμαχίας Πολιτών και εργοδότησή τους στο επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στελέχη του ΔΗΚΟ, κληθέντα να σχολιάσουν τις κατηγορίες στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών, επεσήμαναν πως δεν είναι οι αρμόδιοι να σχολιάσουν τις αποχωρήσεις στελεχών από τη Συμμαχία Πολιτών. Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας επέλεξε να κλείσει το όλο ζήτημα σε δηλώσεις του την Τρίτη το μεσημέρι. «Τέτοιες ενέργειες δεν συμβάλλουν για να δημιουργηθεί το καλύτερο κλίμα που είναι αναγκαίο σε μια συνεργασία.

Τέτοιες πράξεις πληγώνουν και πλήγωσαν τα αισθήματα του κόσμου της Συμμαχίας Πολιτών. Όμως δεν θέλω να το σχολιάσω περαιτέρω γιατί δεν θέλω να συμβάλω, αν θέλετε, στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. Εμείς είμαστε θετικοί στην προοπτική να υπάρξει μια συνεργασία και πιστεύουμε ότι αν υπάρχει ειλικρίνεια και πολιτική βούληση στην επόμενη συνάντηση των πέντε κομμάτων μπορούμε να καταλήξουμε στα ουσιώδη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλλήκας.

Πάντως, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στην επικείμενη συνάντηση, ο Γιώργος Λιλλήκας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει με την υποψηφιότητά του. Πέραν της παρουσίας του στην πορεία Μισιαούλη-Καβάζογλου, η οποία ερμηνεύεται από κάποιους ως γέφυρα προς το ΑΚΕΛ, ο ίδιος ετοιμάζει ταξίδι στη Μόσχα, όπου με τις επαφές και τις συναντήσεις του επιδιώκει να αυξήσει το πολιτικό του βάρος, λίγο πριν από την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X