ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψάχνουν λύσεις στην βουλή για μισθούς - συντάξεις

Οι προτάσεις νόμου θα συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών πριν την έναρξη της διαδικασίας για τον κρατικό προϋπολογισμό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στις 16 Οκτωβρίου θα συζητηθούν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής οι προτάσεις νόμου που αφορούν τις συντάξεις σε ανώτατους κρατικούς πολιτειακούς αξιωματούχους και την ταυτόχρονη καταβολή μισθού.

Από πλευράς κομμάτων, όπως διαφαίνεται και με τα όσα ανέφεραν οι Βουλευτές Ανδρέας Καυκαλιάς, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Ανδρέας Αποστόλου, υπάρχει η βούληση για επίλυση του ζητήματος, με τις προτάσεις νόμου να βγαίνουν από τα συρτάρια πριν την έναρξη της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού.

Α. Καυκαλιάς - «Δεν μπορεί το ζήτημα να διαιωνίζεται και να παρακολουθούμε ως θεατές»

Για την ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ούτως ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της ταυτόχρονης καταβολής συντάξεων και μισθού στους πολιτειακούς αξιωματούχους μίλησε στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM, ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Καυκαλιάς.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε ότι δεν μπορεί αυτό το ζήτημα να διαιωνίζεται και «να παρακολουθούμε ως θεατές», ενώ πρόσθεσε πως «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσοι άλλοι αξιωματούχοι παίρνουν συντάξεις από προϋπηρεσία τους στο δημόσιο τομέα. Προφανώς ισχύει ότι κάποιοι άλλοι πέραν του Προέδρου λαμβάνουν αυτούς τους μισθούς».

Ο κ. Καυκαλιάς ξεκαθάρισε ότι βάση νομοθεσίας προφανώς δεν συζητείται κάτι παράνομο, ωστόσο προκύπτει η ηθική πτυχή του ζητήματος.

«Πρέπει εκ νέου να πετύχουμε ρυθμίσεις οι οποίες θα επιλύουν αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα. Ως Βουλή στη βάση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας το 2012, συζητήσαμε και ψηφίσαμε αυτό τον νόμο, δυστυχώς υπήρξε προσφυγή στο Ανώτατο, έπεσε ως αντισυνταγματική. Να βρούμε έναν τρόπο που και συνταγματικά θα στέκεται για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα», ανέφερε.

Για το γεγονός ότι το ζήτημα αφέθηκε εδώ και κάποια χρόνια, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι ως κόμμα απευθύνθηκαν με συγκεκριμένες ενέργειες, προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεπεραστεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας.

Αστοχία του Προέδρου και της Προεδρίας

Ο κ. Καυκαλιάς αναφορικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για το γεγονός ότι η Βουλή πρέπει να λύσει το ζήτημα, είπε ότι το πρόβλημα είναι του συντεταγμένου κράτους, καθώς επίσης πως η εκτελεστική εξουσία έχει βασικό ρόλο για να ρυθμιστεί το ζήτημα.

Σχετικά με το Πόθεν Έσχες και τη μη δήλωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάποιους Υπουργούς της καταβολής της σύνταξης, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες ενότητες για να δηλώσουμε τα εισοδήματα της εργασίας, συμμετοχή σε εταιρείες ως μέτοχοι και διάφορα άλλα. Κάπου υπάρχει και εισοδήματα από άλλες δραστηριότητες. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν υπήρχε χώρος στο Πόθεν Έσχες για τη σύνταξη που παίρνει ο Πρόεδρος και να έχουμε τη δικαιολογία ότι δηλώνεται στον φόρο εισοδήματος».

Χ. Ερωτοκρίτου: «Οι προτάσεις νόμου θα επανέλθουν στην Επιτροπή»

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ανέφερε ότι οι προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν για να αρθούν οι στρεβλώσεις θα επανέλθουν στην επιτροπή, πριν την έναρξη της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το θέμα των πολυσυνταξιούχων σε κρατικά αξιώματα αφορά εκείνους τους αξιωματούχους των οποίων η προγενέστερη υπηρεσία ήταν στην Δημόσια Υπηρεσία. Δεν αφορά όλους τους αξιωματούχους που έχουν εκτελεστική εξουσία», εξήγησε.

Η αντισυνταγματικότητα

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών πρόσθεσε ότι το 2011 η Βουλή με κρατικό νομοσχέδιο είχε ψηφίσει ένα νόμο που αφορούσε τους πολυσυνταξιούχους. Όπως είπε, επιχειρούσε να σταματήσει την κατάσταση όπου πολλές και διάφορες συντάξεις καταβάλλονταν σε ένα άτομο. Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Ερωτοκρίτου, το 2014 αυτός ο νόμος προσβλήθηκε από κάποιους που επηρεάζονταν στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να κριθεί αντιστυνταγματικός.

«Δυστυχώς αυτή ήταν η κρίση του δικαστηρίου. Ο νόμος αυτός κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει νομοθέτημα που να επηρεάζει την σύνταξη καθότι έκρινε ότι η σύνταξη είναι περιουσία και η περιουσία με βάση το σύνταγμα δεν μπορεί να αλλοιωθεί», εξήγησε.

Οι προτάσεις νόμου

Σχετικά με τις προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν για αντιμετώπιση των παράλληλων μισθών και συντάξεων, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι «το πρώτο πολιτικό κόμμα που κατέθεσε πρόταση νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών για να υπερκεράσει το πρόβλημα που προκλήθηκε με τη νομική ανάλυση και να ρυθμίσει εκ νέου τις συντάξεις ήταν το ΔΗΚΟ με πρόταση νόμου του Νικόλα Παπαδόπουλου το 2016. Ακολούθησαν παρόμοιες προτάσεις νόμου από τον ΔΗΣΥ τις οποίες υπέγραφε τότε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου».

Από το 2016 και μετά αυτές οι προτάσεις νόμου κατατέθηκαν στη Βουλή, πρόσθεσε, ενώ σχετικά με τη συζήτηση που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου ξεκαθάρισε ότι από το καλοκαίρι προγραμματίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Τι προνοούν οι προτάσεις νόμου

Αναφορικά με τις προτάσεις νόμου των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου, η κα Ερωτοκρίτου εξήγησε ότι «εάν αν κάποιος παίρνει σύνταξη 2000 ευρώ, διοριστεί Υπουργός και θα παίρνει 5000 ευρώ, τότε η σύνταξη παραμένει στις 2000 και δεν αλλοιώνεται, αλλά ο μισθός και η αντιμισθία κατεβαίνει στο επίπεδο του υπολοίπου, δηλαδή στις 3000 ευρώ για να συμπληρώνεται με τη σύνταξη στο ποσό που θα έπαιρνε αν ήταν μόνο στον μισθό ή αντιμισθία».

Ανδρέας Αποστόλου: «Η Βουλή έχει και το μαχαίρι και το ψωμί»

Θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί ανέφερε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, σχετικά με τις συντάξεις, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΠΟΡ FM95, ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

Ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι «είναι ευρύτερο το θέμα. Οι Βουλευτές δικαιούνται βάση της νομοθεσίας σύνταξη στα 60. Όταν κάποιος Βουλευτής είναι πάνω από 60 χρονών και είναι εν ενεργεία Βουλευτής δεν δικαιούται και σύνταξη και μισθό. Παίρνει τον μισθό του Βουλευτή και τη σύνταξη θα την πάρει όταν ολοκληρωθεί η θητεία του».

«Θεωρώ ότι υπάρχει λογική. Από τη στιγμή που αναγκάζονται να αφήσουν τη θέση τους στο δημόσιο, για να πάρουν ένα δημόσιο αξίωμα, δικαιούνται να παίρνουν τη σύνταξη μέχρι την ηλικία που βάζουν εισφορές μετά που θα φύγουν από το αξίωμα». Αυτό θα μπορεί να γίνεται μετά από την ολοκλήρωση στο δημόσιο αξίωμά τους, πρόσθεσε.

«Είναι δύο θέματα τα οποία έχω ισχυρή άποψη. Αυτό το θέμα που ανέφερα πρέπει να συζητήσουμε και να ρυθμίσουμε. Έχει μία ουσία η τοποθέτηση του Προέδρου. Η Βουλή έχει το μαχαίρι και το ψωμί, μας αφορά και εμάς ως Βουλευτές», είπε ο Κ. Αποστόλου, ενώ παράλληλα ανέδειξε και το θέμα του ασυμβίβαστου της βουλευτικής ιδιότητας, για όσους έχουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα και εκλέγονται βουλευτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση