ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΒ: Επιβάλλεται διαρκής αγώνας για να κερδίσουμε επανένωση της Κύπρου

Tόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει καθημερινά απροκάλυπτα και απτόητη τις εντάσεις

ΚΥΠΕ

Επιβάλλεται διαρκής αγώνας, για να κερδίσουμε το αυτονόητο, την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθώς και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της, διεμήνυσε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η οποία τόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει καθημερινά απροκάλυπτα και απτόητη τις εντάσεις προσπαθώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα σε θάλασσα και στεριά.

Σε ομιλία της κατά Ειδική συνεδρία της Ολομέλειας, για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, η κ. Δημητρίου δήλωσε πως η Τουρκία επιβουλεύεται συνεχώς ξένη ιδιοκτησία και με το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας καιροφυλακτεί, προκαλεί και προσβάλλει κάθε αρχή νομιμότητας, για να σημειώσει πως χρειάζεται «να επιστρατεύσουμε όλη την επιμονή μας για την άσκηση πιέσεων από την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, για να αποτραπούν οι τουρκικοί επεκτατισμοί και οι κατάφωρες παραβιάσεις, αλλά και για να δοθούν επιτέλους απαντήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους, που ακόμη περιμένουν, δίνοντας πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους σε στρατιωτικά αρχεία, ώστε να ολοκληρωθούν οι εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες».

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, «η Άγκυρα, καταστρατηγώντας πλήρως τις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δίκαιου, συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της παραβιάζοντας την αποκλειστική οικονομική ζώνη, σφετεριζόμενη βασικά και απαράγραπτα δικαιώματα, προβαίνοντας την ίδια στιγμή σε έκνομες ενέργειες, που αποσκοπούν στον πλήρη εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, στη δημιουργία στρατιωτικής και ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Καρπασία, στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας».

Συμπλήρωσε πως «ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί ως πάγια πολιτική τη ρητορική διχόνοιας, προτάσσοντας σε πλήρη συντονισμό με την τουρκοκυπριακή ηγεσία τη λύση δυο κρατών στηριγμένη στην κυριαρχική ισότητα, μη επιδεικνύοντας την παραμικρή θέληση για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ούτε τη συνέχιση της όποιας προσπάθειας, αφού και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απορρίφθηκαν α πριόρι».

«Βιώσιμη λύση», τόνισε η ΠτΒ, «είναι μόνο η λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων».

Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου, «απέναντι στις σημερινές κρίσιμες συγκυρίες, που προκύπτουν καταιγιστικές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή επιβάλλεται να λειτουργήσουμε μέσα από τη σύμπνοια, την ενότητα και τη συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά μας».

Επιπλέον, είπε πως «επιβάλλεται διαρκής αγώνας, για να κερδίσουμε το αυτονόητο, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, καθώς και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της», για να προσθέσει πως η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα πάψει στιγμή να αγωνίζεται, αξιοποιώντας στο μέγιστο κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα που της προσφέρεται, μέσα από την ενίσχυση διμερών και πολυμερών σχέσεων, αλλά και την ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καλώντας παράλληλα την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, για να μην είναι η Κύπρος το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος, που τελεί υπό καθεστώς κατοχής.

«Οι εταίροι μας», τόνισε, «επιβάλλεται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταθούν στο πλάι μας υψώνοντας ασπίδα στις Τουρκικές επιβουλές, για την προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έπραξαν δυναμικά και στην περίπτωση της Ουκρανίας».

Εξάλλου, σημείωσε ότι «ως Ευρωπαίοι πολίτες ζητάμε να επικρατήσουν στο νησί μας συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας», ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα, ώστε να σεβαστεί την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τερματίσει τις παράνομες μεθοδεύσεις της και να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Επιπροσθέτως, είπε ότι η Βουλή και η πολιτεία δεν θα κουραστούν να καταδικάζουν το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974, τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και την εντεινόμενη επεκτατική πολιτική της Άγκυρας, καθώς και την προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο επί του εδάφους όσο και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκραατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είπε πως «αυτό συνιστά αυτονόητη υποχρέωση μας, ως πολιτική ηγεσία», για να συμπληρώσει πως «το πιο δύσκολο, ωστόσο, και συνάμα το πιο καθοριστικό για το μέλλον μας, είναι η υπόσχεση που οφείλουμε στους ήρωες και τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας, αλλά κυρίως στις μελλοντικές γενιές».

«Να καταφέρουμε ν’ αφήσουμε πίσω μας φαντάσματα και σκιές του παρελθόντος και μέσα από τη σύμπλευση και την ενότητα να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές, που θα οδηγήσουν στην επανένωση και την απελευθέρωση της πατρίδας μας», σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «ιδιαίτερα σήμερα, που οι διεθνείς ισορροπίες προβάλλουν επικίνδυνες όσο ποτέ άλλοτε, η ενότητα είναι θέμα εθνικής επιβίωσης», για να προσθέσει ότι «ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε είναι να απαλλαχθούμε από τα βαρίδια της διχόνοιας και του διχασμού».

Επίσης, ανέφερε ότι η πολιτεία έχει κουράσει, με τη νέα γενιά να τους γυρίζει την πλάτη, όχι γιατί αδιαφορεί για τα δίκαια του λαού, αλλά γιατί έχει κουραστεί από το κλίμα της αντιπαράθεσης, των αντεγκλήσεων και την εμμονική προσκόλληση στο παρελθόν για λόγους μικροπολιτικής.

Η Αννίτα Δημητρίου τόνισε πως «ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και επιβάλλεται ν’ αλλάξουμε μαζί του», για να σημειώσει πως πρέπει «να εκσυγχρονίσουμε τον πολιτικό μας λόγο, να απεγκλωβιστούμε από διχαστικούς τακτικισμούς και να δούμε τα πράγματα έξω απ’ το στενό περίγραμμα των σκοπιμοτήτων».

«Οφείλουμε», συμπλήρωσε, «να δημιουργήσουμε προοπτική και να δώσουμε ελπίδα στα παιδιά μας. Να τους δώσουμε όραμα ξεκάθαρο, χωρίς παρενθέσεις και αγκυλώσεις. Όραμα για να αγωνιστούν μέχρι την τελική δικαίωση, για μια πατρίδα ενωμένη, ελεύθερη, ειρηνική και ευημερούσα».

Καταληκτικά είπε πως «αυτό το μέλλον αξίζει στον τόπο και αυτό το μέλλον δε θα πάψουμε στιγμή να οραματιζόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση