ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:13
 

Πώς άνοιξε νέος πόλεμος για το ΓεΣΥ

Στο στόχαστρο ο Αβέρωφ Νεοφύτου από την αντιπολίτευση, κάνουν bullying ανταπαντά ο Συναγερμικός Πρόεδρος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μία ανάρτηση του Γιώργου Παμπορίδη στο twitter για πολιτικό αρχηγό που υπονομεύει το ΓεΣΥ αλλά και ένα δημοσίευμα της «Χαραυγής» που παρουσιάζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον πολιτικό αρχηγό που καλεί ομάδες παρόχων υγείας να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, καθώς θα μεριμνήσει αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές να τροποποιήσει το Σύστημα ήταν αρκετά για να ξαναζωντανέψουν την αντιπαράθεση ΓεΣΥ προεκλογικά. Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρίσκεται ο Αβέρωφ Νεοφύτου ενώ ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά υπονόμευση του ΓεΣΥ υποστηρίζοντας ότι επικρατεί πολιτικό bullying.

Το αιχμηρό tweet

Αφορμή για την αναμόχλευση του ζητήματος, υπήρξε η αιχμηρή ανάρτηση του Γιώργου Παμπορίδη στο twitter την περασμένη βδομάδα κατά την οποία αποκάλυπτε πως πολιτικός αρχηγός λέει στους επαγγελματίες υγείας να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, υποσχόμενος ότι μετά τις ευρωεκλογές θα φέρει τροποποίηση της νομοθεσίας για να το εξουδετερώσει.

«Προς τον πολιτικό αρχηγό που λέει στους επαγγελματίες υγείας να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ υποσχόμενος ότι μετά τις ευρωεκλογές θα φέρει τροποποίηση της νομοθεσίας για να το εξουδετερώνει: Αντροπή σιόρ! Εμπήκατε τζιαμέ για τον κόσμο. Όϊ για τα ριάλια των κολλητών σας #Ξεφτίλες» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναγκάζοντας πολιτικούς αρχηγούς να διαψεύσουν το ότι αφορά τους ίδιους. Μαζί με τους Γιώργο Λιλλήκα και Γιώργο Περδίκη, διέψευσε πως τον αφορά και ο Συναγερμικός Πρόεδρος.

Ο Γιώργος Παμπορίδης δεν κατονόμασε τον πολιτικό αρχηγό, αν και δέχτηκε πιέσεις μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Η περιρέουσα ωστόσο και κύκλοι από το υπουργείο Υγείας επισημαίνουν το τελευταίο διάστημα πως πάροχοι υγείας όπως μέλη της ΠΑΣΥΝΟ και γιατροί έχουν επικοινωνήσει με το υπουργείο και τους έχουν μεταφέρει πως κάτι τέτοιο διαδίδεται το τελευταίο διάστημα από τον Συναγερμικό Πρόεδρο.

Αυτό σε συνδυασμό με το δημοσίευμα της «Χαραυγής» που θέλει τον κ. Νεοφύτου καλεί ομάδες παρόχων υγείας να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, καθώς θα μεριμνήσει αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές να τροποποιήσει το Σύστημα, προκάλεσε εντάσεις στο πολιτικό τοπίο.
Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ σε συνεδρία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου, ηγετικό στέλεχος του ΚΕΒΕ απευθυνόμενο προς τους εισαγωγείς φαρμάκων τούς παρότρυνε να μην καταλήξουν σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και να μην υπογράψουν για τη συμμετοχή των εταιρειών τους στο ΓεΣΥ, επειδή, όπως τους ανέφερε, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του. Το εν λόγω στέλεχος ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Διαψεύδει ο Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου πάντως απέρριψε αναφανδόν όλα όσα λέγονται υπογραμμίζοντας βεβαίως πως τόσο ο ίδιος όσο και ο ΔΗΣΥ ήταν υπέρ του πολυασφαλιστικού. «Εγώ παρόλο που ήθελα πολυασφαλιστικό είπα πως δεν θα το στερήσω από τους πολίτες και τους ασθενείς αυτό που δικαιούνται» σημείωσε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως είπε πρόκειται για ένα «τέλειο μονοασφαλιστικό» και ξεκαθάρισε πως ήταν ο πρώτος που όταν τέθηκε θέμα αναβολής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ούτε θέμα αναβολής ούτε αναστολής. Όπως είπε αν θα ήθελε να κάνει τροπολογίες, τότε θα στήριζε τη θέση που είχε η ΟΕΒ για αναβολή του ΓεΣΥ. «Εμείς ψηφίσαμε όλο τον προϋπολογισμό ο,τι μας ζήτησαν» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως ο ΔΗΣΥ ήταν πάντα παρών στο θέμα του ΓεΣΥ καθώς όπως είπε το οφείλουμε στους πολίτες.

Αφορμή για την αναμόχλευση του ζητήματος, υπήρξε η αιχμηρή ανάρτηση του Γιώργου Παμπορίδη στο twitter

Η ενόχληση

Πάντως δεν έκρυψε την ενόχλησή του γύρω από τις προεκτάσεις που πήρε η ανάρτηση του Γιώργου Παμπορίδη στο twitter. «Θα λέμε εξυπνοβλακείες μέσω των social media» διερωτήθηκε ο κ. Νεοφύτου προσθέτοντας πως αν ήταν τόσο μάγκας και περνά ο,τι θέλει στη βουλή γιατί δεν πέρασε το πολυασφαλιστικό πριν από ένα χρόνο. «Φτάσαμε σε ξεπεσμό» είπε χαρακτηρίζοντας το επίπεδο των ΜΜΕ της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος σε επίπεδο καφενέ. «Αυτό το πολιτικό bullying δεν θα περάσει, δεν έχει πλέον πέραση σε μία Δημοκρατία» ανέφερε δηκτικά. «Να ψάξουν αλλού για αποδιοπομπαίους τράγους» ανέφερε ο κ. Νεοφύτου ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν θα γίνει το εξιλαστήριο θύμα.

Το ίδιο σημείωσε και με το πέρας της σύσκεψης αρχηγών. «Εμείς είχαμε την άποψη ότι το πολυασφαλιστικό Γενικό Σχέδιο Υγείας, που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που είναι υποχρεωτική η ασφάλιση υγείας, είτε να το κάνει στον κρατικό οργανισμό υγείας είτε σε ιδιωτικές εταιρίες. Αυτή η θέση μας είχε 7 κόμματα ενάντια. Όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον. Εμείς δεν προτάξαμε γινάτι. Είπαμε ότι χρωστάμε ένα σχέδιο υγείας στους ασθενείς και παρόλο που είχαμε αυτή την άποψη, και δημόσια την είπαμε, θα συναινέσουμε στο μονοασφαλιστικό. Ψηφίσαμε νομοθεσίες για μονοασφαλιστικό, ψηφίσαμε προϋπολογισμούς για ΟΑΥ, ψηφίσαμε για ότι χρειαζόταν ο ΟΚΥΠΥ για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και είμαστε εδώ και στηρίζουμε αυτή την απόφαση του πολιτικού κόσμου και των κοινωνικών εταίρων. Τα οποιαδήποτε περί συνωμοσιολογιών τα αφήνω ασχολίαστα. Αποδιοπομπαίος τράγος δεν θα μετατραπώ για οποιονδήποτε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως για το δημοσίευμα της «Χαραυγής» κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ο οποίος αν και έκανε λόγο για μη ακριβές δημοσίευμα δεν διέψευσε τη συνάντηση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας πως συναντάται συχνά με πολιτικούς αρχηγούς.

Στα χαρακώματα

Η συγκεκριμένη ιστορία πάντως προκάλεσε σειρά αντιδράσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν δριμεία επίθεση στον ΔΗΣΥ για τη στάση του στο ΓεΣΥ. Ο κ. Στεφάνου εξέφρασε ανησυχία σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι σημειώνοντας πως η ουσία είναι αν θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ με τον χαρακτήρα που έχει ψηφιστεί «ή θα λέμε ότι το εφαρμόζουμε και κάποιοι να το υποσκάψουν παίρνοντάς το στο πολυασφαλιστικό». «Για μας» όπως είπε «οι αναφορές μας ανησυχούν επειδή ποτέ κυβέρνηση δεν πίστεψε σε μονοασφαλιστικό, η κυβέρνηση θα κριθεί από το πόσο στηρίζει και πόσο έχει πολιτική βούληση για το μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ» σημείωσε ο κ. Στεφάνου.
Το ΑΚΕΛ έδωσε συνέχεια με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ να επισημαίνει πως οι καταγγελίες του τέως Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη για τον πολιτικό αρχηγό που ενεργεί στο παρασκήνιο και με ανθρώπους του για να αποτρέψει τους γιατρούς -και όχι μόνο- να συμβληθούν με το ΓΕΣΥ, είναι πολύ σοβαρές και εξόχως ανησυχητικές. «Ο κ. Παμπορίδης είναι φανερό ότι φωτογραφίζει τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον αρχηγό κόμματος που στέλνει το μήνυμα στους γιατρούς να αντέξουν ως τον Ιούνιο, γιατί μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να αλλάξει την φιλοσοφία του ΓΕΣΥ» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Οι καταγγελίες αυτές ενισχύονται και από το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή, με βάση το οποίο ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης στοχεύοντας να αποτρέψει τους εισαγωγείς φαρμάκων να συμβληθούν με το ΓΕΣΥ, επικαλέστηκε δέσμευση του Αβέρωφ Νεοφύτου να ευνουχίσει το ΓΕΣΥ μετά την 1η Ιουνίου. Οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις αμφοτέρων σήμερα στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες.

Αυτά από μόνα τους επιβεβαιώνουν την πολιτική διαπλοκή με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και εξηγεί όλα όσα εξελίσσονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο ώστε να μην συμβληθούν οι πάροχοι υγείας με το ΓΕΣΥ, για να επικαλεστεί στη συνέχεια τα προβλήματα ο κ. Νεοφύτου και να επιδιώξει την ανατροπή της φιλοσοφίας του.

Ο κ. Νεοφύτου πρέπει αμέσως να τερματίσει την υπονόμευση του ΓΕΣΥ και να δεσμευτεί δημόσια και ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα, ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία ή/και να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια ευνουχισμού του ΓΕΣΥ και αλλαγής της φιλοσοφίας του μετά την εφαρμογή του.

Το αντίθετο, θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας τα οποία επικαλούνται τον κ. Νεοφύτου για να αποτρέψουν τους γιατρούς να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, να συνεχίσουν να το κάνουν με στόχο την ανατροπή του. Θα επιτρέπει όμως ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη κοινωνία να θεωρεί υπεύθυνο τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τα αυξημένα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στα πρώτα στάδια εφαρμογής του ΓΕΣΥ, τα οποία ήδη προαλείφεται να εκμεταλλευτεί για να υλοποιήσει την πρόθεσή του να κόψει τα πόδια του μονοασφαλιστικού ΓΕΣΥ, προτού καν αυτό κάνει τα πρώτα δύσκολα βήματα του. Η κοινωνία αναμένει απαντήσεις από τον κ. Νεοφύτου» ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης.

Η σύγκρουση ΑΚΕΛ -ΔΗΣΥ συνεχίστηκε και διαδικτυακά μέσω στελεχών των δύο κομμάτων και συγκεκριμένα μεταξύ του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου και του μέλους του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη 

Οι μάσκες έπεσαν

«Η εφαρμογή του ΓεΣΥ πέραν του ότι θα προσφέρει επιτέλους ποιοτική και ισότιμη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, αποκαλύπτει ταυτόχρονα το ποιόν και τις προθέσεις κάποιων πολιτικών αρχηγών. Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει» αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών δια του Δώρου Χριστοδουλίδη σημειώνοντας πως οι κατηγορίες του τέως Υπουργού Υγείας δεν έγιναν τυχαία.

«Ο κ. Νεοφύτου δεν χάνει ευκαιρία σε δημόσιες τοποθετήσεις του να αναφέρει πως ο ίδιος ήταν και είναι υπέρ του Πολυασφαλιστικού και πως αναγκάστηκε να συναινέσει στο μονοασφαλιστικό λόγο της θέσης της πλειοψηφίας. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν το πίστεψε ποτέ δεν το στηρίξετε. Γνωστή είναι και η θέση και οι πράξεις του κ. Σιζόπουλου ο οποίος ζητά την αναβολή του ΓεΣΥ βάζοντας νέες ανεφάρμοστες ιδέες στο τραπέζι. Σε κάθε ολομέλεια που συζητείται ένα νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ δεν χάνει ευκαιρία να βάλει σωρεία τροπολογιών είτε για να σταυρώσει κονδύλια είτε για να βάλει εμπόδια στην ομαλή του εφαρμογή. Είναι φανερό πως ούτε πιστεύει ούτε θέλει το ΓεΣΥ. Για άλλη μια φορά τον καλούμε να απαντήσει στο απλό ερώτημα: Όντας γιατρός και πρόεδρος κόμματος ο κ. Σιζόπουλος ο οποίος υπερψήφισε τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ θα ενταχθεί ή όχι στο ΓεΣΥ;» αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  17:39

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Αγαπητέ κύριε / μα   Καλώς ήλθατε στο σπίτι του παρόχου δανείων !!! Προσφέρουμε προσωπικά δάνεια, ...»
mr scott  |  15:44

Να μην πέσουμε στην παγίδα

«Συμφωνώ απόλυτα αλλά....... Οι παίχτες είναι πολλοί και τα συμφέροντα συγκρούονται παντού και είναι ...»
Eleftherios Solomou  |  00:46

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X