ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρωσική εισβολή: Γιατί απείχε από το ψήφισμα του ΕΚ ο Γιώργος Γεωργιου

Αιτιολόγηση αποχής από τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Με 637 ψήφους υπέρ από όλες τις πολιτικές ομάδες και μόλις 13 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το ψήφισμα αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου του σώματος στις Βρυξέλλες. 

Με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν να χαρακτηριστεί η Ουκρανία υποψήφια προς ένταξη χώρα και ταχεία πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, ζητούν τον περιορισμό των εισαγωγών των σημαντικότερων προϊόντων που εξάγει η Ρωσία, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τονίζουν πως οι κυρώσεις πρέπει να πλήξουν στρατηγικά τη ρωσική οικονομία και βιομηχανία, ζητούν γρηγορότερη παροχή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία και ζητούν αποκλεισμό και της Λευκορωσίας από το σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT. 

Από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, οι Λουκάς Φουρλάς, Λευτέρης Χριστοφόρου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Κώστας Μαυρίδης και Δημήτρης Παπαδάκης (S&D) και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ (Αριστερά) ψήφισαν θετικά, ενώ ο Γιώργος Γεωργίου (Αριστερά) τήρησε αποχή καταθέτοντας σχετική αιτιολόγηση η οποία παρατίθεται στη συνέχεια.

Αιτιολόγηση αποχής από τον Γιώργο Γεωργίου

Καταθέτοντας στο Κοινοβούλιο αιτιολόγηση για την ψήφο του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου υπογράμμισε ότι, «απερίφραστα καταδικάζω την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς και την αναγνώριση ανεξαρτησίας των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, η οποία συνιστά παραβίαση της αρχής της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας των κρατών». Τονίζει πως «απαιτείται ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος και η διασφάλιση της ζωής, των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Ουκρανίας ανεξάρτητα από το χώρο όπου κατοικούν».

Ο ευρωβουλευτής εκφράζει τη διαφωνία του για το ότι το ψήφισμα «προάγει την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της ΕΕ, την αύξηση των αμυντικών δαπανών, τη χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «κάθε προηγούμενη εμπειρία υπογραμμίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι φορέας ειρήνης και ότι η γενικευμένη χρήση των όπλων που προκρίνει το ψήφισμα αναπαράγει τον πόλεμο εις βάρος όλων των λαών».

Επίσης προσθέτει πως το ψήφισμα «είναι ετεροβαρές σε ότι αφορά την επίρριψη ευθυνών για μη εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ επί εφταετία, ενώ δεν γίνεται καμιά αναφορά για τη συνεχή προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, παραβιάζοντας με αυτό τον τρόπο τις συνθήκες του ΟΑΣΕ για εξασφάλιση της ασφάλειας και σταθερότητας όλων των κρατών», και πως «είναι ακραία υποβαθμισμένος ο ειρηνευτικός ρόλος που θα έπρεπε να διαδραματίσει η ΕΕ».

Για τους πιο πάνω ο ευρωβουλευτής προσθέτει «δεν μπορώ να υιοθετήσω συνολικά το ψήφισμα, το οποίο δείχνει το δρόμο της περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης. Πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο μόνος δρόμος για διέξοδο από την κατάσταση είναι η επιστροφή στη διπλωματία και το διάλογο και όχι η περαιτέρω κλιμάκωση, θα απέχω».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση