ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε βήματα Μητσοτάκη, ο Αναστασιάδης

Αμείλικτη η πολιτεία με τους παραβάτες, ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος κλείνοντας εκδρομικούς χώρους και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στα ακριβή βήματα του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κινήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά το διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας, τόσο σε ο,τι αφορά το περιεχόμενο όσο και σε ο,τι αφορά τα μέτρα. Κάνοντας λόγο για έναν αόρατο εχθρό και έναν πόλεμο που κερδίζεται μόνο αν μείνουμε στα καταφύγια, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως αν και λήφθησαν σκληρά μέτρα εγκαίρως από την κυβέρνηση, που πλήγωσαν συμπολίτες, η απειθαρχία συγκεκριμένων πολιτών οδηγεί στην λήψη σκληρότερων μέτρων.

Η μέθοδος του Σοκ

Η αλήθεια είναι πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία. Ήταν αναμενόμενα μετά το ρεκόρ κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, τους επαγγελματίες υγείας που νοσούν ο ένας μετά τον άλλο, αλλά και τα όσα ανακοινώθηκαν στις υπόλοιπες χώρες. Είναι κάτι το οποίο συζητείται και απαιτείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ιδιαίτερα από ομάδες πολιτών και επαγγελματιών υγείας. Η τοποθέτηση του Προέδρου, ότι τυχόν ανεξέλεγκτη διασπορά μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του γενικού συστήματος υγείας και η αναφορά στο τι εξελίσσεται στην Ισπανία και την Ιταλία, δεν ήταν καθόλου τυχαία, αλλά προσπάθεια όπως όλα δείχνουν είτε να συνετιστεί η μερίδα των πολιτών που μέχρι τώρα δεν υπάκουε στους κανόνες, είτε να τρομοκρατηθεί. Έκανε μάλιστα και αναφορά σε όσους πλήγωσαν τα σκληρά μέτρα των προηγούμενων ημερών και εννοούσε κυρίως τους φοιτητές και τους γονείς των φοιτητών που σπουδάζουν σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα. Ομάδα που προκάλεσε μεγάλη πίεση και στο Προεδρικό αλλά και στην Πινδάρου. Καθόλου τυχαίο ότι χαρακτήρισε την απόφαση «οδυνηρή, αλλά αναγκαία τόσο για τη δική τους ασφάλεια και υγεία όσο και για το σύνολο του πληθυσμού». Διαβεβαίωσε μάλιστα πως θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Τα μέτρα που λήφθησαν και οι απαγορεύσεις είναι οι εξής:
1. Απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων, από τις 06.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου, εκτός εάν πρόκειται για:

i. Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας.

ii. Μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις ή καταστήματα που η λειτουργία τους επιτρέπεται και εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους.

iii. Επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο.

iv. Μετάβαση σε τράπεζα εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή.

v. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).

vi. Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις, και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.

vii. Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.

Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, όσοι κυκλοφορούν να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησής τους. Λεπτομέρειες και ο τρόπος ελέγχου θα ανακοινωθούν αύριο.

2. Επίσης, από τις 6 μετά μεσημβρία της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου κλείνουν και οι ακόλουθοι χώροι:

i. Πάρκα.

ii. Παιδότοποι.

iii. Ανοιχτοί χώροι αθλήσεως.

iv. Δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες.

3. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους, πλην των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνονται σε σχετικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας από τον Υπουργό Υγείας.

4. Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, παζαράκια και η πλανοδιοπώληση.

5. Τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια, πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

6. Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.

7. Απαγόρευση του εθίμου της “λαμπρατζιάς” με άμεση απομάκρυνση της ξυλείας ή άλλων υλικών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς τον σκοπό αυτό. Την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης φέρουν οι τοπικές Αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Η απειθαρχία έφερε μέτρα

Τόσο η αναφορά στις λαμπρατζιές όσο και το κλείσιμο πάρκων πλατείων εκδρομικών χώρων κ.ο.κ, συνδέεται με τις δραστηριότητες των πολιτών το τελευταίο Σαββατοκυρίακο, οι οποίοι σύμφωνα με ρεπορτάζ και φωτογραφίες συνωστίζονταν στα πάρκα, στον Μόλο Λεμεσού και στις δημοτικές αγορές. Ο Πρόεδρος έκανε αναφορά και σε αναστολή επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, ωστόσο επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες επιχειρήσεις αφορούν, καθώς δεν έχουν ήδη ανακοινωθεί. Σημαντική και η ξεκάθαρη τοποθέτησή του για απαγόρευση προσέλευσης πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας. Μία απαγόρευση που δεν ήταν ξεκάθαρη κατά το πρώτο διάγγελμά του.

Σε σχέση με το προηγούμενο

Πάντως, αν και τα μέτρα δεν προκάλεσαν έκπληξη σε κανέναν, το διάγγελμα του Προέδρου, ήταν σίγουρα πολύ πιο σαφές και κατανοητό από το πρώτο. Το πρώτο θεωρήθηκε ακόμη και από το υπουργικό συμβούλιο ως αχρείαστο και οδήγησε τελικώς τον Πρόεδρο στο να βγάλει μπροστά τους υπουργούς του και να κάνει ο ίδιος ένα βήμα πίσω. Σε αντίθεση με το πρώτο διάγγελμα κατά το οποίο είχε καθυστέρηση μισή και πλέον ώρα και στο οποίο επικεντρώθηκε στα μέτρα που είχαν ληφθεί από τον Φεβράρη, παρά να εμπνεύσει και να εξηγήσει τι διαμείβεται, το βράδυ της Δευτέρας, προσπάθησε να δώσει ένεση στο σύστημα υγείας με την αξιοποίηση τελειόφοιτων από τις ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές των κυπριακών πανεπιστημίων. Σε αντίθεση με το προηγούμενο διάγγελμα, ο Νίκος Αναστασιάδης, φρόντισε να δώσει και μία ξεκάθαρη νότα ελπίδας, ευχαριστώντας τους επαγγελματίες υγείας για την προσφορά τους, αλλά και διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι με το να μείνουν «στα καταφύγιά τους θα τα καταφέρουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση