ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε διαδικασία διαβουλεύσεων και ονομάτων το ΑΚΕΛ

Ο συνωστισμός πρωτοκλασάτων στη Λευκωσία, οι αποχωρήσεις και οι Νέες Δυνάμεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μεγάλο στοίχημα θεωρείται για το ΑΚΕΛ η επικείμενη εκλογική μάχη, καθώς αυτή θα καταδείξει αν το κόμμα ξεπερνά την εσωστρέφεια που το περιβάλλει την τελευταία οκταετία και αν μπορεί να βάλει τις βάσεις για να καταστεί ξανά κόμμα εξουσίας. Για τον λόγο αυτό στην Εζεκία Παπαϊωάννου επιδιώκουν πρώτα και κύρια να σχηματίσουν ένα ψηφοδέλτιο που θα καλύπτει όλες τις εκφάνσεις και πτυχές της Αριστεράς επαναπατρίζοντας τις χιλιάδες ψήφους που έχασαν κατά το δύσκολο για το ΑΚΕΛ έτος του 2016.

Φιλοδοξούν βεβαίως να αλιεύσουν ψήφους και από τον ενδιάμεσο χώρος ο οποίος δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο και ιδιαίτερα από την ΕΔΕΚ και την Συμμαχία Πολιτών, όμως δεν είναι και ο,τι πιο εύκολο. Η Εζεκία Παπαϊωάννου έχει ήδη ξεκινήσει τις πρώτες διαβουλεύσεις, στήνοντας ψηφοδέλτιο με αρκετούς κομματικούς και ελπίζοντας κυρίως σε δυνατά ονόματα που θα αποτελούν τις Νέες Δυνάμεις.

Τα βλέμματα στη Λευκωσία

Η Λευκωσία για το ΑΚΕΛ, όπως και στον ΔΗΣΥ αποτελεί το κύριο μελίσσι των πρωτοκλασάτων στελεχών οι οποίοι συνωστίζονται και διεκδικούν υποψηφιότητα. Οι υφιστάμενοι βουλευτές Στέφανος Στεφάνου, Γιώργος Λουκαϊδης, Άριστος Δαμιανού Ειρήνη Χαραλαμπίδου θεωρούνται δεδομένοι, όπως επίσης πολύ πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητα του επιλαχόντα σε σταυρούς προτίμησης κατά το 2016, επαρχιακού γραμματέα Λευκωσίας Χρίστου Χριστοφίδη. Τη δική της σημασία έχει η σειρά κατάταξης για τη διάδοχη κατάσταση στο ΑΚΕΛ δεδομένου ότι ο Άντρος Κυπριανού θα αποχωρήσει σύντομα.

Πολύ πιθανή θεωρείται πάντως η υποψηφιότητα του γ.γ της ΕΚΑ Πανίκου Χάμπα ο οποίος διεκδίκησε και στο παρελθόν και διετέλεσε για ένα μικρό χρονικό διάστημα βουλευτής, ενώ το όνομα του επικεφαλής του γραφείου οικονομικών Χάρη Πολυκάρπου συζητείται εντόνως. Ο κ. Πολυκάρπου θεωρείται το νέο αίμα του κόμματος και είχε διεκδικήσει υποψηφιότητα και στις ευρωεκλογές του 2014 με καλό αποτέλεσμα.

Στο ΑΚΕΛ επιδιώκουν να κλειδώσουν δυνατές προσωπικότητες της ευρύτερης Αριστεράς αλλά και του Κέντρου

Το ενδεχόμενο επαναδιεκδίκησης του δημοτικού συμβούλου Στροβόλου Μάριου Χαννίδη απομακρύνεται, ωστόσο το κόμμα της Αριστεράς ψάχνει αγωνιωδώς ένα δυνατό όνομα από την ευρύτερη Αριστερά και τον σοσιαλιστικό χώρο. Στα πηγαδάκια ακούγεται το όνομα της γ.γ του Ομίλου για Προβληματισμό και Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας Θεανώς Καλαβανά η οποία  στήριξε την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά. Η υποψηφιότητά της, θεωρείται πως θα φέρει κοντά ένα προοδευτικό ακροατήριο που δεν ανήκει στον σκληρό πυρήνα του ΑΚΕΛ. Ακούγεται έντονα και το όνομα του αρχηγού αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη, είτε για την επαρχία Λευκωσίας είτε για την Επαρχία Πάφου.

Η συνέντευξή του την περασμένη βδομάδα στην «Χαραυγή» όπου στην ουσία άφηνε εκτεθειμένο τον Νίκο Νουρή για το θέμα της τρομοκρατίας και άνοιγε το θέμα των παρακολουθήσεων, θεωρήθηκε η πρώτη του πολιτική παρέμβαση. Το αν οι τελευταίες εξελίξεις και τοποθετήσεις γύρω από τον χειρισμό του νυχτερινού κέντρου στον Πρωταρά –για τον οποίο δέχτηκε δριμύτατες κριτικές από πρωτοκλασάτα στελέχη του ΑΚΕΛ- απομακρύνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φανεί βεβαίως στην πορεία.

Φεύγει ο Αδάμου

Έντονες διεργασίες γίνονται στην επαρχία Λεμεσού με τον ανταγωνισμό να εντείνεται δεδομένου ότι ο βουλευτής των Νέων Δυνάμεων Αδάμος Αδάμου δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της Αριστεράς έχει καταφέρει να λάβει τέσσερις οι οποίες θεωρούνται συμπτωματικό ότι λήφθηκαν λόγω της ιδιαιτερότητας του συστήματος.

Ενδεικτικό ότι ο ΔΗΣΥ είχε λάβει υψηλότερο ποσοστό από το ΑΚΕΛ στη Λεμεσό και έχει τρεις έδρες. Δεδομένες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των νυν βουλευτών, του επαρχιακού γραμματέα Γιώργου Γεωργίου, Άντρου Καυκαλιά και Κώστα Κώστα. Έντονα ακούγεται το όνομα της Μαρίνας Νικολάου η οποία ήταν υποψήφια στις απερχόμενες ευρωεκλογές, λαμβάνοντας ένα ιδιαίτερα ψηλό ποσοστό. Μαζί ακούγεται και το όνομα της δικηγόρου Αργεντούλας Ιωάννου, η οποία έχει ήδη επιτελέσει ένα σημαντικό ακτιβιστικό έργο στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Ακούγεται παράλληλα και το όνομα του στελέχους της επαρχιακής Λεμεσού Πέτρου Κλεάνθους.

Η αδυναμία της Λάρνακας

Η Λάρνακα θεωρείται η αχίλλειος πτέρνα του ΑΚΕΛ από πλευράς στελεχών και όχι ποσοστών. Η μετακίνηση του Γιώργου Γεωργίου στις Βρυξέλλες, θεωρείται πως θα αποτυπωθεί στο εκλογικό ποσοστό του 2021, με το κόμμα να ψάχνει αγωνιωδώς δυνατά ονόματα. Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν βουλευτή Ανδρέα Πασιουρτίδη και της Ευανθίας Σάββα, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η υποψηφιότητας επαρχιακού γραμματέος Χρυστάλλα Αντωνίου. Στα πηγαδάκια ακούγεται εντόνως το όνομα του δημοτικού συμβούλου Λάρνακος Άθου Καζατζή, αλλά και του πρώην επαρχιακού της ΕΚΑ Κωστάκη Παντελή.

Ο Καραγιάννης, οι Κουκουμά και ο Παπακώστα

Διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και στην επαρχία Αμμοχώστου. Δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του νυν βουλευτή Νίκου Κέττηρου, ερώτημα ωστόσο αποτελεί ακόμα το κατά πόσο θα βάλει υποψηφιότητα τόσο ο Χριστάκης Τζιοβάνη όσο και η Σκεύη Κουκουμά. Το όνομα του Γιώργου Κουκουμά ο οποίος ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές και αποτελεί νέο αίμα του κόμματος πάντως συζητείται.

Δεν πρόκειται να διεκδικήσει ο Τουμάζος Τσελεπής ενώ πολύ πιθανή είναι και η υποψηφιότητα του επαρχιακού γραμματέα Αμμοχώστου Χρύσανθου Ζαννέτου. Στα πηγαδάκια, συζητούν το ενδεχόμενο να κατέλθουν στο πλαίσιο των Νέων Δυνάμεων ο Νικόλας Παπακώστας (γιος του πρώην βουλευτή και υπουργού άμυνας Κώστα Παπακώστα) ενώ πολλοί αναφέρουν και το όνομα του Σώτου Κτωρή, πρώην στελέχους της ΕΔΕΚ ο οποίος συζητήθηκε και στις τελευταίες εκλογές. Ερώτημα παραμένει το τι θα κάνει ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές.

Ανοίγει ο δρόμος στην Πάφο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επικρατεί στην επαρχία της Πάφου, δεδομένου ότι ο για τρεις θητείες Αντρέας Φακοντής δεν επαναδιεκδικεί. Αυτό ανοίγει τον δρόμο και σίγουρα τον ανταγωνισμό. Ακούγεται ήδη το όνομα του στελέχους του κόμματος Κώστα Δίπλαρου, του δημοσιογράφου Μάριου Ιγνατίου ο οποίος έβαλε και το 2016 αλλά και ο γιατρός Κώστας Μαυρομμάτης.

Ανοικτό για Χριστόφια

Συζητήσεις επικρατούν και για την επαρχία Κερύνειας. Ήδη στο κόμμα εκφράζεται ανησυχία ότι στις βουλευτικές του 2016, το ποσοστό του κόμματος δεν ήταν ικανοποιητικό. Πολύ πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα της νυν βουλευτού Ελένης Μαύρου, ενώ έντονα ακούγεται και το όνομα του γ.γ της ΕΔΟΝ Χρίστου Χριστόφια. Κάτι τέτοιο θεωρείται πως θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και δη τα ποσοστά του κόμματος στην εν λόγω επαρχία, δεδομένου ότι ο κ. Χριστόφιας έχει ένα δυνατό έρεισμα πλέον.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  Εκλογές  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση