ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ένα μακρύ παιχνίδι πόκερ ο Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με καθαρά κομματική γλώσσα μπαίνει πρώτος στο παιχνίδι των προεδρικών εκλογών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ενόσω ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφραζε τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι έχανε τον στενό του συνεργάτη Νίκο Χριστοδουλίδη από το υπουργικό σχήμα με την αναφορά ότι όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις, δεν του επετρέπετο άλλη από την επιλογή αποδοχής της παραιτήσεως του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέβαλλε και επίσημα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, έχοντας στο πλευρό του τον Χάρη Γεωργιάδη και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη. Η υποψηφιότητά του κάθε άλλο παρά αιφνίδια ήταν, ωστόσο όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα θα προτιμούσαν όλο αυτό να ξεκινήσει λίγο αργότερα και υπό διαφορετικές συνθήκες. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μπαίνει στην ουσία πρώτος στην κούρσα των προεδρικών εκλογών και έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά προκλήσεων. Από σήμερα μέχρι και το καλοκαίρι, τρεις φαίνεται να είναι οι κύριοι στόχοι του Αβέρωφ Νεοφύτου:

• Η αποδυνάμωση της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη
• Το κλείδωμα συνεργασιών με άλλα κόμματα και ιδιαίτερα με το ΔΗΚΟ
• Η βελτίωση των ποσοστών δημοτικότητας που επί του παρόντος –βάσει δημοσκοπήσεων- είναι ιδιαίτερα χαμηλά

Εσωκομματικό ξεκαθάρισμα

«Αν καθαρίσω εσωκομματικά, τότε καθαρίζω και εξωκομματικά» έλεγε σε πηγαδάκια μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του τον μήνα που πέρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Και η αλήθεια είναι πως η Πινδάρου έχει δώσει προτεραιότητα στο να αποδυναμώσει την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη. Βεβαίως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είναι ο μόνος που πρέπει να τον ανησυχεί. Στην Πινδάρου δεν περνούν καθόλου απαρατήρητες οι κινήσεις Νίκου Αναστασιάδη ούτε έχει φύγει από το κάδρο των συζητήσεων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευνοεί στην ουσία μία υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Όλο αυτό βεβαίως το εσωκομματικό μπέρδεμα στον ΔΗΣΥ γίνεται παραγνωρίζοντας στην ουσία το τι πρόκειται να κάνει η αντιπολίτευση. Το αν αυτό γίνεται καθώς εκτιμούν ή έχουν εις γνώσιν πως η όποια συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ είναι ιδιαίτερα δύσκολη ή αν θεωρούν μεγαλύτερο τον εσωκομματικό κίνδυνο, θα διαφανεί στη συνέχεια. Το σίγουρο βεβαίως είναι πως ελλοχεύει ο κίνδυνος για το κόμμα να υποβαθμίσει την δυναμική μίας συνεργασίας της αντιπολίτευσης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επί του παρόντος μιλά με καθαρά κομματική γλώσσα. Έδωσε έμφαση στην κομματική πειθαρχία, συνείδηση και νομιμοφροσύνη. Έθεσε πρώτα την αγάπη στην παράταξη και μετά στον τόπο. Σε μία περίοδο ωστόσο που οι δεσμοί των πολιτών με τα κόμματα που στηρίζουν είναι ιδιαίτερα χαλαροί, θεωρείται πως είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Και αυτό γιατί ο ΔΗΣΥ και σίγουρα τα υπόλοιπα κόμματα μαζί του, δεν έχουν το έρεισμα αλλοτινών εποχών. Άλλος ο ΔΗΣΥ με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Γλαύκο Κληρίδη και άλλος ο ΔΗΣΥ σήμερα, όπου διατηρεί την πρωτιά αλλά καταγράφει ιστορικά χαμηλό ποσοστό. Αυτό βεβαίως που λένε στελέχη είναι ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται προκριματικές. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα πρέπει να κερδίσει τον Συναγερμικό κόσμο στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί κομματικά και στην συνέχεια να αποκτήσει μία υποψηφιότητα που να επιχειρεί να αγκαλιάσει και τους υπόλοιπους πολίτες. Το πως θα κινηθεί ο Συναγερμός, αν δηλαδή θα έχει μία ή δύο υποψηφιότητες μέχρι τέλους, θα κρίνει σίγουρα και το πως θα κινηθεί τελικώς η αντιπολίτευση.

Οι βολές στην κυβέρνηση

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να ενταθεί ο πόλεμος εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η κίνηση Αβέρωφ Νεοφύτου να χαρακτηρίσει χρυσόψαρο τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης του, καταδεικνύει και το γεγονός ότι κανείς δεν πρόκειται να στηρίξει τις πολιτικές Χριστοδουλίδη στο εν λόγω υπουργείο. Επιβεβαιώθηκε και το πρωί της Δευτέρας, όταν ο Μιχάλης Σοφοκλέους κληθείς να τοποθετηθεί αν θα διαδεχτεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε ελπίδα καθώς όπως είπε θα βελτιωθεί η αξιοπιστία της χώρας η οποία όπως άφησε να νοηθεί χάθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό βεβαίως αποτελεί και μήνυμα προς τον Νίκο Αναστασιάδη, πως αν δεν στηρίξει ξεκάθαρα τον Αβέρωφ Νεοφύτου, έναντι της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη το κόμμα δεν θα διστάσει να πάρει αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική. Το κατά πόσο βεβαίως αυτό ωφελεί την κυβερνώσα παράταξη ή όχι θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Επόμενος στόχος του Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να κερδίσει συμμαχίες. Κύριος στόχος είναι το Δημοκρατικό Κόμμα, όχι μόνο γιατί αποδυναμώνει την υποψηφιότητα της αντιπολίτευσης αλλά και γιατί αποδυναμώνεται η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι αρκετοί ΔΗΚΟϊκοί βλέπουν θετικά ένα σενάριο υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη στην περίπτωση που ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν είναι υποψήφιος. Θετικά βλέπουν τον Χριστοδουλίδη και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ. Το πόσο εύκολο βεβαίως είναι να κερδίσει μία συμμαχία με το ΔΗΚΟ είναι ακόμα δύσκολο να διαπιστωθεί. Πριν από ένα χρόνο ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ ως την πιο διεφθαρμένη και καταψήφιζε τον προϋπολογισμό. Θα είναι δύσκολο συνεπώς να πείσει πως η υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου είναι η κατάλληλη. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο στενός περίγυρος του Νικόλα Παπαδόπουλου, θεωρεί τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως την τελευταία επιλογή, σύμφωνα μάλιστα με τοποθετήσεις στα συλλογικά όργανα.

Η χαμηλή δημοτικότητα

Αυτό βεβαίως μπορεί να διορθωθεί, αν ο Συναγερμικός Πρόεδρος καταφέρει να πείσει πως αποτελεί επιλογή νίκης. Στο ΔΗΚΟ είναι πλέον αποφασισμένοι πως πρέπει να βρίσκονται με κάθε τρόπο στην εξουσία. Μία υποψηφιότητα που θεωρείται νικηφόρα, ενδεχομένως να πείσει και τους πιο δύσκολους ΔΗΚΟϊκούς για την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου. Το ερώτημα είναι λοιπόν αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να συσπειρώσει πρώτα το κόμμα του, στη συνέχεια να φέρει κοντά ένα ευρύτερο ακροατήριο και να βελτιώσει την αχίλλειο πτέρνα του, που δεν είναι άλλη από τη χαμηλή δημοτικότητά του βάσει και των δημοσκοπήσεων. Αν τα ποσοστά του δεν διορθωθούν, θεωρείται ακόμα και εντός του ΔΗΣΥ, δύσκολο το ενδεχόμενο συνέχισης της υποψηφιότητας. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει άλλωστε υπογραμμίσει πως σημαντικός παράγοντας είναι εκλεξιμότητα. Δεν αποκλείεται συνεπώς αν τα ποσοστά ή οι συνεργασίες δεν ευνοούν τον Αβέρωφ Νεοφύτου, να ζητήσει από τον τελευταίο να κάνει πίσω όπως άλλωστε ήταν το πλάνο του και να στηρίξει την επιλογή Χριστοδουλίδη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση