ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σεντώνας-Κουκουμάς: Το νέο αίμα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Τα δύο νέα στελέχη των μεγάλων κομμάτων αναλύουν τους λόγους που κατέρχονται στην μάχη των ευρωεκλογών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τους λόγους για τους οποίους κατέρχονται στην μάχη των ευρωεκλογών αναλύουν σε συνέντευξή τους στην «Κ» ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Σεντώνας και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς. Μιλούν για το τι λύση θέλουν στο κυπριακό, ποια Ευρώπη οραματίζονται, όπως επίσης και για ποιο λόγο οι νέοι μπορούν να επιστρέψουν στην κάλπη.
Για ποιο λόγο οι νέοι απέχουν από την κάλπη και πως μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε μία διαχρονικά αδιάφορη εκλογική μάχη είναι το ερώτημα που επικρατεί.

Οι καθαρές κουβέντες
«Πολλοί νέοι βαρέθηκαν τις γενικολογίες, ή τις μεγαλόστομες διακηρύξεις» αναφέρει ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Σεντώνας. Όπως λέει δεν θέλουν λόγια κενά περιεχομένου. «Οι πολίτες αναζητούν κάτι διαφορετικό, προσέχουν την πολιτική του συγκεκριμένου. Θέλουν καθαρές κουβέντες, καθαρές συνεννοήσεις. Τα ίδια πιστεύω και εγώ. Οι εκλογές αυτές θεωρώ, ειδικά σε σχέση με τους νέους ανθρώπους αλλά και όχι μόνο, θα είναι οι εκλογές του συγκεκριμένου ενάντια στο γενικό, του ορθολογικού ενάντια στο λαϊκίστικου και του αληθινού ενάντια στο ψεύτικο. Οι νέοι θέλουν συγκεκριμένες εισηγήσεις στα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και τους πονούν. Έμαθα μέσα από την αλληλεπίδραση μαζί τους τα τελευταία χρόνια, ότι έχουν και πολλά να πουν, να εισηγηθούν και να συμβάλλουν στην υλοποίηση τους. Είμαι εξ αυτών που πιστεύουν στην συλλογική σοφία».

Policies than politics
«Policies than politics» είναι η λύση που προτείνει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς μιλώντας στην «Κ». Η αδιαφορία όπως λέει «μπορεί να αλλάξει αν καταφέρουμε να συζητήσουμε για θέσεις και προτάσεις που ανταποκρίνονται στα σύγχρονα προβλήματα και ανάγκες της γενιάς μας. Και αυτό είναι αδιαμφισβήτητα μια ευθύνη που πέφτει στους ώμους των πολιτικών δυνάμεων». «Να συζητήσουμε για παράδειγμα» αναφέρει «τι υποστήριξαν και τι υποστηρίζουν τα κυπριακά κόμματα, οι υποψήφιοι και οι ευρωκοινοβουλευτικές τους ομάδες για την ανάγκη πανευρωπαϊκής επέκτασης της άδειας μητρότητας και της άδειας πατρότητας, ένα αίτημα απόλυτα ώριμο και καθολικό. Τι λένε για την προάσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο; Αυτές είναι οι συζητήσεις που πρέπει να γίνουν. Policies than politics. Και όσο πιο ουσιαστικά συζητούμε, τόσο θα αλλάζει το ενδιαφέρον όχι μόνο των νέων αλλά ολόκληρης της κοινωνίας».

Η Αριστερά νικά όταν είναι ο εαυτός της
Ζήτημα τίθεται για το ΑΚΕΛ, κατά πόσο βρίσκεται κοντά στην Ευρώπη, δεδομένου ότι επικρατεί το αφήγημα ότι το ΑΚΕΛ βλέπει μάλλον καχύποπτα τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Σύμφωνα με τον κ. Κουκουμά δεν τυχαίο που σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες καταγράφονται κινητοποιήσεις, απεργίες και κινήματα ενάντια στις ανισότητες, την ακρίβεια, τη φτώχεια. «Όταν οι πολιτικές της ΕΕ «παράγουν» 110 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια ή στον κίνδυνο φτώχειας και 16 εκατομμύρια άνεργους, τότε αυτοί που πρέπει να λογοδοτούν είναι όσοι τις στήριξαν και τις χειροκροτούν. Όχι όσοι προειδοποίησαν για αυτές και επαληθεύτηκαν. Και στην Κύπρο, αυτοί, είμαστε εμείς. Αντίθετα, η μοναδική περίπτωση που ο ΔΗΣΥ διαφώνησε σε ο,τιδήποτε με την ΕΕ ήταν όταν η Κομισιόν έκανε τις πρόσφατες παρατηρήσεις για τη «βιομηχανία των διαβατηρίων» και εξανέστη ο Πρόεδρος που μάλλον το πήρε προσωπικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας κατά πόσο Αριστερά και Ευρώπη πάνε μαζί, ο κ. Κουκουμάς σημειώνει πως τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη, αλλά και εδώ, είναι ενθαρρυντικά. «Πιστεύω ότι η Αριστερά νικά όταν είναι ο εαυτός της. Δηλαδή όταν είναι συνεπής στην ιδεολογία και την ιστορία της, εξωστρεφής, ανοιχτή στους νέους ανθρώπους, δεμένη με τον κόσμο που εκπροσωπεί».

Δεν θα χαϊδέψω καμιάς τάσης τα αυτιά
Υπό τη σκιά των επικρίσεων για την πολυφωνία που επικρατεί στον ΔΗΣΥ και τις διάφορες σχολές σκέψης, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Σεντώνας ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος ανήκει στην σχολή της αλήθειας. «Θέλω να μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας. Ήρεμα και καθαρά. Και να ακούω τους άλλους. Έχουν και αυτοί τη δική τους αλήθεια. Η δημιουργία της χρήσιμης πολιτικής πρότασης και η επωφελής πολιτική πράξη έρχεται μέσα από την σύνθεση. Δεν θα χαϊδέψω τα αυτιά καμίας τάσης και τάξης. Θέλω να ακούω, να μελετώ, να κρίνω και να αποφασίζω με γνώμονα το κοινωνικό καλό. Αυτό συνήθως επιτυγχάνεται μέσα από καθαρές κουβέντες, διάλογο, σύνθεση και ανατροφοδότηση. Έτσι έμαθα από το σπίτι μου, έτσι ξέρω στη δουλειά μου και με τους φίλους μου και έτσι θα συνεχίσω σε όποια θέση και αν βρεθώ».

Το κυπριακό η ΔΔΟ και τα περί δύο κρατών
Κληθείς ο κ. Σεντώνας να σχολιάσει ποια μορφή λύσης προσδοκεί ξεκαθάρισε την προσήλωσή του στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Γεννήθηκα μεγάλωσα και ζω στους Τρούλλους της επαρχίας Λάρνακας. Οι Τρούλλοι δεν είναι απλά στην νεκρά ζώνη είναι μέσα στη νεκρά ζώνη. Στην ουσία είναι νεκρά ζώνη. Μεγάλωσα βλέποντας στα γυμνά βουνά που περιβάλλουν το χωριό την τουρκική σημαία και δεν θέλω ο τόπος μου να γίνει ένα οδυνηρό σύνορο με την Τουρκία. Γι αυτό πιστεύω βαθιά πως πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρούμε λύση στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας το συντομότερο δυνατό. Έτσι υπηρετούμε την πατρίδα έτσι δίνουμε προοπτική στο μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Σεντώνας.
Για το κυπριακό τοποθετήθηκε και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς σχολιάζοντας το κατά πόσο ήταν λάθος του ΑΚΕΛ να συμπορευθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μέχρι και το Κραν Μοντανά ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπήρξε συμπόρευση. Υπήρξε στήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία στη βάση των πάγιων και αναλλοίωτων θέσεων του ΑΚΕΛ για ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρο, για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού, για αποστρατιωτικοποίηση και απόρριψη του ΝΑΤΟ, για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Λάθος θα ήταν αν αλλάζαμε αρχές και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να μας προσάψει κανείς. Αντίθετα, ο κ. Αναστασιάδης, τα τελευταία 6 χρόνια έχει αλλάξει 3-4 φορές πολιτική και τακτική στο Κυπριακό. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί γιατί εδώ και μήνες ο κ. Αναστασιάδης αρνείται να διαψεύσει ότι συζητά «άλλες λύσεις», πέραν της ομοσπονδίας και της επανένωσης. Και τότε κανένας από το ΔΗΣΥ δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε πού οδηγούνται τα πράγματα. Γνωρίζουν. Ή έστω, όφειλαν να γνωρίζουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X