ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στεφάνου:Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Προέδρου για την ανισοτιμία των φύλων

«Αποτελούν έκφραση οπισθοδρομικών και συντηρητικών αντιλήψεων για την ισοτιμία των φύλων και τα θέματα των γυναικών»

Newsroom K

Για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Δεν μπορούμε να μην ψέξουμε τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προχθεσινή εκδήλωση στο Προεδρικό για τη Μέρα της Γυναίκας. Είναι αναφορές επιεικώς απαράδεκτες. Και, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος προκαλεί αντιδράσεις με δηλώσεις του για τη γυναίκα και το ρόλο της. Η μια φορά αναγνωρίζεται ως λάθος και γλωσσικό ολίσθημα. Όταν, όμως, είναι επαναλαμβανόμενο το φαινόμενο, ως τι μπορεί να λογιστεί;

Οι προχθεσινές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τη γυναίκα και το ρόλο της στην κοινωνία αποτελούν έκφραση οπισθοδρομικών και συντηρητικών αντιλήψεων για την ισοτιμία των φύλων και τα θέματα των γυναικών. Την ίδια ώρα οι προεδρικές δηλώσεις αναδεικνύουν την ελλειμματική και προβληματική πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα ισοτιμίας των φύλων και του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία «Τώρα είναι η Ώρα»

Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την πρωτοβουλία «Τώρα είναι η Ώρα» και τη μαζική συμμετοχή σ’ αυτή. Το ΑΚΕΛ καλεί όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες, να κάνουμε πραγματικότητα την ισοτιμία των φύλων μετατρέποντας τη σημερινή «Τώρα είναι η Ώρα» σε κάθε ώρα, σε κάθε μέρα, ολόχρονα και πάντα. Καλούμε να κάνουμε τις διακηρύξεις και τους νόμους, ζωή και πράξη.

Ο αγώνας για την ισοτιμία των φύλων δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά πάλη ενάντια στο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση και τις ανισότητες, ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές που συνθλίβουν διπλά τις γυναίκες, τις πατριαρχικές δομές και τις συντηρητικές αντιλήψεις που τις συνοδεύουν.

Για την ισοτιμία των φύλων χρειάζονται πρώτα από όλα πολιτικές που να εμπεδώνουν την ισότητα στην εργασία, την καταπολέμηση της ανισομισθίας, τη γυναικεία εργασία με πλήρεις και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Για την ισοτιμία των φύλων απαιτείται πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που καταπατά την εργατική νομοθεσία για τη μητρότητα και εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας.  Απαιτείται συνολικά μια ριζικά διαφορετική κοινωνικο-οικονομική πολιτική, η οποία να περιλαμβάνει μέτρα και υποδομές που να στηρίζουν τη μητρότητα ως κοινωνική ευθύνη.

Στα θέματα έμφυλης βίας η κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει τις επιφυλάξεις/εξαιρέσεις που έθεσε στην εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στη χώρα μας.  Απαιτούνται δράσεις για την οριζόντια καταπολέμηση των στερεότυπων αντιλήψεων για τα φύλα στην Παιδεία, στα ΜΜΕ, στον αθλητισμό και στους θεσμούς. Για πλήρη κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση