ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στη Λευκωσία το κείμενο της συμφωνίας για το καλώδιο

Εκτιμήσεις για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε προχωρημένη φάση φαίνεται να βρίσκονται οι διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων πλευρών μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία επί των ανησυχιών που εκφράζει η κυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από τα βράδυ Τετάρτης η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στη Λευκωσία το τελικό κείμενο της συμφωνίας και αυτό που απομένει είναι η απάντηση της κυπριακής πλευράς. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν πως εάν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως δείχνουν δεν αποκλείεται μέχρι την Παρασκευή να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο στο Υπουργικό να πάρει πολιτική απόφαση και στη συνέχεια η ΡΑΕΚ να διαμορφώσει τα ρυθμιστικά ζητήματα που εκκρεμούν. Πηγές με γνώση των όσων συζητούνται επιβεβαιώνουν ρεπορτάζ της «Κ» των Αθηνών. Εν τω μεταξύ σε πολιτικό επίπεδο ήλθε να προστεθεί η παρέμβαση του Υπουργού Ενέργειας ο οποίος αναφέρει πως η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ και πως θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» των Αθηνών οι συζητήσεις που διεξάγονται έχουν ως αφετηρία τα όσα συμφωνήθηκαν την προπερασμένη Δευτέρα και αφορούν το γεωπολιτικό ρίσκο και τον τρόπο ανάκτησης του κόστους του έργου ύψους €125 εκατ. σε βάθος πενταετίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «η κυπριακή πλευρά φέρεται να δεσμεύτηκε να συμμετάσχει με 100 εκατ. στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και σε ποσοστό που μένει να διευθετηθεί. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, φέρεται να δεσμεύτηκε να επιμεριστεί το γεωπολιτικό ρίσκο ισόποσα στις δύο χώρες (50%-50%) και όχι σε αναλογία 37% Ελλάδα – 63% Κύπρος που προβλέπει η διασυνοριακή συμφωνία για το έργο».


Παρεμβάσεις

Η σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου προκύπτει και από τις παρεμβάσεις που έχουν εκδηλωθεί από τρίτα μέρη και όχι μόνο. Ο αμερικανικός παράγοντας τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα τρείς φορές μέσω της Αμερικανίδας πρέσβειρας στη Λευκωσία. Παρέμβαση υπήρξε και από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος καθησύχασε τις γεωπολιτικές ανησυχίες της Λευκωσίας. Η τελευταία παρέμβαση ήταν αυτή του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, παρέμβαση που σαφέστατα αναμένεται να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη Λευκωσία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση