ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο τραπέζι του Προεδρικού το μέλλον των οδοφραγμάτων

Οι Τ/κ προκρίνουν τεστ για όσους περνούν, ενώ σκέψεις κάνει η κυβέρνηση για νέα μέτρα που να αφορούν πρώτα Ε/κ και Τ/κ αποκλειστικά

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει το πρωί της Παρασκευής στο Προεδρικό η επιδημιολογική ομάδα, με τη συμμετοχή του Προέδρου της δικοινοτικής επιτροπής για την υγεία Λεωνίδα Φυλακτού και μελών του υπουργικού συμβουλίου. Στο τραπέζι θα τεθεί το τι μέλλει γενέσθαι με τα οδοφράγματα, δεδομένης και της τελευταίας συνάντησης που είχε η δικοινοτική επιτροπή για την υγεία την περασμένη Τετάρτη.

Διάνοιξη με τεστ

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ», πρόθεση των Τ/κ είναι να ανοίξουν τα οδοφράγματα την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουνίου, εμπλουτίζοντας τις υφιστάμενες κατηγορίες φοιτητών, εργαζόμενων και προσώπων που προσέρχονται στις ελεύθερες περιοχές για ιατρικούς λόγους, νοουμένου ότι θα έχουν ήδη κάνει προηγουμένως ένα τεστ κορωνοϊού, όσοι θα εισέρχονται από τις ελεύθερες περιοχές στα Κατεχόμενα, είτε πρόκειται για Τ/κ είτε για Ε/κ. Πρόθεση, όπως είχε αποκαλύψει και στο παρελθόν η «Κ» είναι να ανοίξουν για τον ευρύτερο πληθυσμό την 1η Ιουλίου, μαζί με το άνοιγμα των πτήσεων.

Πρόβλημα η Τουρκία

Αυτό που απασχολεί την επιδημιολογική ομάδα για τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων είναι οι πτήσεις που θα ξεκινήσουν από Τουρκία στα Κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου. Η Τουρκία βρίσκεται στην κατηγορία Α, η οποία θέτει ως προϋπόθεση για τους τουρίστες να έχουν ήδη αρνητικό τεστ. Σύμφωνα με τον αριθμό των κρουσμάτων και την επικινδυνότητα, θα έπρεπε –σημειώνουν αρμόδιες πηγές- να βρίσκεται στην κατηγορία β ή γ.

Μελετούν διάφορα

Πάντως η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά το τι διαμείβεται γύρω από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, καθώς αυτό έχει αναπόφευκτα πολιτικές προεκτάσεις και ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την έκθεση του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τη στάση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στην «Κ» οτι η αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών δεν ήταν μόνο χλιαρή, αλλά και αρνητική εξέλιξη αφού ουσιαστικά με τις δηλώσεις που έγιναν «ενθάρρυναν» όλους αυτούς στην ΤΚ κοινότητα που λειτουργούν ενάντια στη σταδιακή επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων και εργάζονται ενάντια στην επανένωση της Κύπρου. Ήδη η κυβέρνηση μελετά διάφορες προτάσεις θα αφορούν πρώτα αποκλειστικά τους Τ/κ και Ε/κ που θέλουν να περάσουν από τα οδοφράγματα και θα κατατεθεί κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Προεδρικό.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, η δεύτερη συνάντηση της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής πραγματοποιήθηκε σε πολύ κλίμα. Όπως σημειώνεται, οι Τ/κ δεν έδωσαν ακόμη έγγραφο με τα επιδημιολογικά στοιχεία, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι έτοιμο ακόμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση