ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον Λόφο για συντονισμό ΔΗΣΥ-υπουργικό

Ο Πρόεδρος παρέθεσε γεύμα όπου διαπιστώθηκε κακή εικόνα της κυβέρνησης και κακός συντονισμός μεταξύ Πινδάρου-υπουργών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Και κυβέρνηση και κόμμα, θα κριθούμε στις βουλευτικές εκλογές» διαπίστωσαν κυβέρνηση και κοινοβουλευτική ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού στο γεύμα που τους παρέθεσε ο Πρόεδρος στο Προεδρικό το μεσημέρι της Τετάρτης. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο αποφάσισαν πως θα πρέπει έστω και τώρα να τεθεί ένα τέρμα στην κακή εικόνα που παρουσιάζει η κυβερνώσα παράταξη και να προωθηθεί το κυβερνητικό έργο. Δόθηκε έμφαση και στον κακό συντονισμό που υπάρχει μεταξύ υπουργών και βουλευτών και λήφθηκε η απόφαση για δημιουργία επιτροπής που θα συντονίζει την κατάσταση. Το ποιοι θα απαρτίζουν την επιτροπή θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το γεύμα όπως αναφέρουν συναγερμικά στελέχη ήταν παραγωγικό και σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς βεβαίως να αποφευχθεί να πάρει προεκτάσεις ψυχοθεραπείας. Και λέμε ψυχοθεραπείας καθώς στελέχη κυρίως από τον Δημοκρατικό Συναγερμό έθιξαν τι πάει λάθος. Αυτό που φέρεται πως έκανε αίσθηση είναι πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαπίστωσε πως υπάρχει πρόβλημα δεδομένων των τοποθετήσεών του. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έθιξε το γεγονός ότι θα πρέπει να γίνει μία ευρεία συζήτηση για τις εξελίξεις στο κυπριακό, μεταξύ κυβέρνησης και ΔΗΣΥ.

Σπασμένο τηλέφωνο υπουργών βουλευτών

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπογράμμισε την απουσία συντονισμού μεταξύ υπουργών και βουλευτών. Όπως είπε πολλές φορές έρχονται στη βουλή νομοσχέδια για τα οποία το κόμμα και οι βουλευτές δεν είναι ενημερωμένοι. Έθιξε βέβαια και το γεγονός ότι και βουλευτές παίρνουν πολλές φορές προτάσεις νόμου χωρίς να ενημερώσουν τα αρμόδια υπουργεία. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο αποφασίστηκε να υπάρχει συχνότερη επικοινωνία των βουλευτών που είναι συντονιστές σε επιτροπές με τους αρμόδιους υπουργούς.

Πρεμιέρα Χάρη και επικοινωνιακή τακτική

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, στελέχη του ΔΗΣΥ έθιξαν ότι υπάρχει κακή εικόνα προς τα έξω. Τέθηκε και το ζήτημα ότι ενώ η κυβέρνηση παράγει έργο, αυτό δεν προωθείται προς τα έξω. Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του αναπληρωτή προέδρου Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος έκανε πρεμιέρα, ως κομματικό στέλεχος. Όπως είπε αστειευόμενος «παρόλο που δεν είμαι ούτε βουλευτής ούτε υπουργός βρήκα θέση στο τραπέζι». Θεώρησε πως υπάρχει ζήτημα στην επικοινωνιακή πολιτική σημειώνοντας πως το κυβερνητικό έργο θα πρέπει να προωθηθεί προς τα έξω.

Η κακή εικόνα και το αφήγημα

Η «Κ» είχε αναφέρει στις αρχές του μήνα πως το Προεδρικό προσπαθεί να διορθώσει την κακή εικόνα που έχει. Όπως σημειώθηκε τότε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας είχαν αναλάβει να παρουσιάσουν εισηγήσεις και προτάσεις για την βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας.

Οι άξονες στους οποίους βασίζονται οι εισηγήσεις τους είναι οι εξής:
1. Θετική ατζέντα προβάλλοντας το έργο που υλοποιεί κάθε υπουργείο
2. Καλύτερος συντονισμός υπουργείων-Προεδρικού
3. Έμφαση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης
4. Δομημένες συναντήσεις κάθε πρωί για χάραξη της επικοινωνιακής πολιτικής

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεύμα της κυβερνώσας παράταξης καθώς πέραν του συχνότερου συντονισμού βουλευτών-υπουργών και τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει αυτό το συντονισμό, λήφθηκε η απόφαση όπως τα δύο επιτελεία επικοινωνίας (Προεδρικού-Πινδάρου) να συντονίζονται καλύτερα και πιο συχνά. Ο βουλευτής Αμμοχώστου Ονούφριος Κουλλά έθιξε το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πιο απλοποιημένο αφήγημα, με το οποίο συμφώνησε και ο Χάρης Γεωργιάδης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, υποστήριξε πως πέραν της επικοινωνίας, χρειάζεται να υπάρξει συγκεκριμένο αφήγημα το οποίο θα υιοθετούν όλοι αλλά και πιο ξεκάθαροι στόχοι για το που πάει η κυβέρνηση.

Μήνυμα προς αντιπροέδρους από Αναστασιάδη

Πάντως στο γεύμα δόθηκε και η αφορμή στον Πρόεδρο να στείλει το δικό του μήνυμα για τις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ. Ο Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως ο ίδιος δεν παρεμβαίνει στα εσωτερικά του Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2013 και ούτε πρόκειται να το κάνει σήμερα. Προειδοποίησε και τους υπουργούς του να μείνουν εκτός της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται πως την 1η Φεβρουαρίου το ανώτατο συμβούλιο του ΔΗΣΥ οδηγείται στην κάλπη για να πληρώσει τις θέσεις των δύο αντιπροέδρων, δεδομένου του ότι οι Στέλλα Κυριακίδου και Νίκος Νουρής έχουν παραιτηθεί από το πόστο τους. Η τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε αίσθηση στους παρευρισκομένους, με συναγερμικά στελέχη να θεωρούν πως οι αποδέκτες ήταν οι Αντρέας Κυπριανού και Ευθύμιος Δίπλαρος. Δεν περνά απαρατήρητο στους Συναγερμικούς πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κουμπάρος του κ. Δίπλαρου, ούτε ότι ο Αντρέας Κυπριανού έχει προχωρήσει σε αναρτήσεις από τις επαφές του με υπουργούς και πρώην συναγερμικά στελέχη όπως με τον Νίκο Νουρή και τον Πρόδρομο Προδρόμου. Καθόλου τυχαία συνεπώς δεν θεωρείται η παρέμβαση του Προέδρου με όσα διαμείβονται το τελευταίο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X