ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:18
 

Συμφώνησαν και υπέγραψαν το καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum

«Η συνεργασία μεταξύ παραγωγών, αγοραστών και διαμετακομιστικών χωρών είναι απαραίτητη για να φθάσουν τα γηγενή κοιτάσματα φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης

Newsroom K

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης συμμετείχε την Πέμπτη, στην 3η Υπουργική Συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), στο Κάιρο, κατά την οποία οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, συμφώνησαν στο τελικό κείμενο και μονόγραψαν το Ιδρυτικό Καταστατικό του Forum.

Σε παρέμβασή του κατά τη Συνάντηση, στην παρουσία και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το γεγονός πως τα ιδρυτικά μέλη του EMGF, για να επιτύχουν αυτό το σημαντικό ορόσημο, αποφάσισαν να παραμερίσουν πολιτικές διαφορές και να ξεπεράσουν τις όποιες ευαισθησίες, αποτελεί απτή απόδειξη ότι το κοινό μας ενεργειακό όραμα για την Ανατολική Μεσόγειο εξυπηρετείται καλύτερα με τη δημιουργία συνεργιών και συνεργασίας μεταξύ των γειτονικών χωρών». Με δεδομένο, εξήγησε, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο από όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν την προσπάθεια, η συνεργασία μεταξύ παραγωγών, αγοραστών και διαμετακομιστικών χωρών είναι απαραίτητη για να φθάσουν τα γηγενή κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής στις περιφερειακές, τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς αγορές, ενώ αποτελεί επίσης και την προϋπόθεση για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία.

Παράλληλα, ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις εξελίξεις αναφορικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», καθώς και για το επερχόμενο ερευνητικό πρόγραμμα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κατάληξη σε Ιδρυτικό Καταστατικό καθιστά δυνατή τη μετατροπή του EMGF σε διεθνή οργανισμό και το κείμενο, ως έχει συμφωνηθεί σήμερα, θα τεθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έλεγχο, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και κανονισμούς, προτού επικυρωθεί επίσημα με τις υπογραφές των επτά ιδρυτικών μελών.

Κατά τις εργασίες της 3ης Υπουργικής Συνάντησης του EMGF πραγματοποιήθηκαν, επίσης, παρουσιάσεις τόσο της μελέτης που ετοίμασε η Παγκόσμια Τράπεζα για σταδιακή δημιουργία υποδομών για ένα διάδρομο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas – A Master Concept for a Phased Infrastructure Corridor), όσο και των Κανονισμών και Διαδικασιών για λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Forum, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της Βιομηχανίας Φυσικού Αερίου (Gas Industry Advisory Committee).

Η Συνάντηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση Κοινής Διακήρυξης.

Ο κ. Λακκοτρύπης επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΟΖ  |  Ασία  |  ΗΠΑ  |  Γαλλία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ευρωβαρόμετρο: Δυσπιστούν έναντι των κομμάτων οι Κύπριοι

«To ίδιο ποσοστό θα λάμβανε η ερώτηση αν εμπιστευόμαστε τις συντεχνίες που για χάρη των ψήφων όλες οι ...»
ΑΚΑ  |  09:42

Κυπριακό και έκνομες ενέργειες Τουρκίας στη συνάντηση Προέδρου - Φον Ντερ Λάιεν

«Η ΕΕ μας δουλεύει κανονικά και εμείς τον χαβά μας!!! Σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφέροντα και ...»
ΑΚΑ  |  09:38

Σε αφαίρεση του όρου 4.11, προχωρεί άμεσα ο ΟΧΣ

«Ωραία είδηση για τον όρο 4.11. Αλήθεια τι λέει αυτός ο όρος; »
Χ  |  19:28

Σε αφαίρεση του όρου 4.11, προχωρεί άμεσα ο ΟΧΣ

«Ωραία είδηση για τον όρο 4.11. Αλήθεια τι λέει αυτός ο όρος; »
Χ  |  19:27

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X