ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Ξεκίνησαν προετοιμασίες για ενεργειακή σύνδεση με τα Κατεχόμενα

Οι πρώτες πληροφορίες της «Κ» από την Τουρκία κάνουν λόγο για νέα σχέδια της γειτονικής χώρας, τα οποία ακόμη βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την πληροφορία ότι η Τουρκία ξεκίνησε προετοιμασίες για την μελλοντική ενεργειακή σύνδεση με τα Κατεχόμενα, έδωσε στην δημοσιότητα και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας. 

Ο Φατίχ Ντονμέζ έκανε αναφορά στα νέα σχέδια της κυβέρνησης του για τα Κατεχόμενα, στα πλαίσια της τοποθέτησης του στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

Ο κ. Ντονμέζ δήλωσε τα εξής: «Οι εργασίες συνεχίζονται. Οι εργασίες τόσο για το καλώδιο όσο και για τον αγωγό και τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού συνεχίζονται. Το ημερολόγιο δεν είναι ακόμα σαφές».

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται στο προσκήνιο την στιγμή που ο τουρκικός τύπος, με αφορμή μια εκδήλωση στα Κατεχόμενα που είχε στο επίκεντρο της τα ενεργειακά θέματα, μεταδίδει την πληροφορία ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί έχουν ως τερματικό σταθμό το 2025.

Οι πρώτες δε, πληροφορίες της «Κ» από την Τουρκία κάνουν λόγο για νέα σχέδια της γειτονικής χώρας, τα οποία ακόμη βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο

Τατσόι: Μπορεί να φτάσει στα κατεχόμενα το 2025

Στο πρωτοσέλιδο της η Μιλλιέτ με τίτλο “Αγωγός φυσικού αερίου στην ‘τδβκ’”, η Μιλιέτ γράφει ότι “Τουρκία και ‘τδβκ’ ετοιμάζονται για μια κρίσιμη κίνηση”, προσθέτοντας ότι δόθηκε το σύνθημα για ένα σημαντικό βήμα μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ο Χασάν Τατσόι προέβη στην ‘πρώτη επίσημη δήλωση’ για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων σε συμπόσιο για το φυσικό αέριο στα κατεχόμενα.

Στο ίδιο συμπόσιο ο Τούρκος Καθηγητής πανεπιστημίου Μπογάζιτσι Γκιουρκάν Κουμπάρογλου είπε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου μπορεί να είναι παράλληλος με αγωγό νερού, 80 χλμ μήκος, από Μερσίνα κατευθείαν στα κατεχόμενα. Ο Τούρκος καθηγητής ανέφερε ότι ο αγωγός μπορεί να γίνει διπλής κατεύθυνσης, ούτως ώστε το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί από την ανατολική Μεσόγειο να μπορεί να σταλεί στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ευρώπη. Ανέφερε ακόμη ότι επειδή η θάλασσα δεν είναι πολύ βαθιά θα είναι φτηνό το κόστος του αγωγού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση