ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το μήνυμα του νέου ανασχηματισμού

Από τον χώρο του Συναγερμού και της ευρύτερης δεξιάς τα νέα πρόσωπα και όχι προσωπικότητες ευρείας αποδοχής

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο τελευταίος ανασχηματισμός είναι αυτός που πραγματοποιεί όπως όλα δείχνουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθώς με αυτόν θα πορευθεί μέχρι και το τέλος της δεύτερης και τελευταίας όπως διατείνεται θητείας του. Αυτή η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος θα αποτελεί εν πολλοίς και αντανάκλαση στο έργο της τελευταίας διετίας.

Αρχικός στόχος ήταν να είναι ένας σχηματισμός ευρείας αποδοχής, με τη συμμετοχή στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Ο Αδάμος Αδάμου, ο οποίος θεωρείτο δεδομένος για την θέση του υπουργού υγείας έκανε την τελευταία στιγμή πίσω καθώς όπως λέγεται έλαβε υπόψη τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη βάση από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη. Τη θέση του αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας εγκεκριμένος λογιστής, πρώην πρόεδρος της Ανόρθωσης, του οποίου η πρόταση έγινε λίγη ώρα πριν τις τελικές ανακοινώσεις και αποδέχθηκε. Τον πρότεινε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και προέρχεται από τον χώρο του ΔΗΣΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομά του ακούστηκε και για την προεδρία της ΚΕΔΙΠΕΣ, ωστόσο οικονομικοί κύκλοι σημειώνουν πως το όνομά του είχε προταθεί μόνο για μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΙΠΕΣ.

Η Στέφη Δράκου αναλαμβάνει τη θέση της υπουργού δικαιοσύνης, η οποία διετέλεσε γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου. Προέρχεται από τον χώρο του ΔΗΣΥ ενώ με τη δημοσιοποίηση του ονόματός της είχαν αρχίσει αντιδράσεις, δεδομένων και των αντιδράσεων που είχε η ίδια στο ΓεΣΥ από την προηγούμενη θέση που κατείχε.

Στο υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας διορίζεται η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Υγείας Αναστασία Ανθούση η οποία θεωρείται το δεσμείν και το λύειν του υπουργείου Υγείας και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για όσα έγιναν στο ΓεΣΥ.

Ολικό λίφτινγκ στο Προεδρικό

Πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος η μεγάλη αλλαγή των παροικούντων στο Προεδρικό. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων, Πρόεδρος του ΚΟΑΓ, Μάριος Πελεκάνος ενώ αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος η επικεφαλής δημοσίων σχέσεων του ΚΕΒΕ Νιόβη Παρισσινού. Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου αναλαμβάνει ο Ανδρέας Ιωσηφ, οικονομολόγος και υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας του ΔΗΣΥ. Η διαρροή πάντως του ονόματος του κ. Πελεκάνου για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στον χώρο του ΔΗΣΥ καθώς οι θέσεις του στο Μεταναστευτικό, θεωρούνταν αμφιλεγόμενες για το φιλελεύθερο και προοδευτικό ακροατήριο. Μάλιστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έκαναν έρευνα για το πτυχίο του, καθώς κομματικοί κύκλοι διέρρεαν ότι υπήρχε θέμα με το πτυχίο του και δεν ήθελαν να επαναληφθεί η περίπτωση Γιαννάκη. Για να διοριστεί βεβαίως στην εν λόγω θέση, σημαίνει πως δεν υφίσταται και οποιοδήποτε θέμα. Υπενθυμίζεται πως για το εν λόγω πρόσωπο, επέμειναν ιδιαίτερα ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου Πέτρος Δημητρίου.

Το γεγονός ότι αποχωρούν από τον Λόφο, οι Κυριάκος Κούσιος, Παναγιώτης Σεντώνας και Βίκτωρας Παπαδόπουλος τυγχάνει διαφόρων ερμηνειών. Η πρώτη είναι πως ο Πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη της όποιας ατυχούς εικόνας στους τρεις με αποτέλεσμα και την αντικατάστασή τους. Το γεγονός ότι ο κ. Σεντώνας μετακινείται στη θέση του επιτρόπου εθελοντισμού δεν επιβεβαιώνει μία τέτοια ερμηνεία, δεδομένου ότι σύμφωνα με πηγές χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Πρόεδρο. Η δεύτερη ερμηνείας είναι ότι στη σύγκρουση που υπάρχει εδώ και καιρό στο Προεδρικό και τις δύο ομάδες και την είχε καταγράψει η «Κ» προ μηνών, Πέτρος Δημητρίου, Παντελής Παντελίδης, Λοϊζος Αντωνίου από τη μία και Κυριάκος Κούσιος Παναγιώτης Σεντώνας και Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επικράτησε η πρώτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση