ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μόλις 20 λεπτά κράτησε η συνεδρία στη Θεσμών - Οι τροπολογίες κρίνουν την τύχη των τεσσάρων συμβούλων χωρίς πτυχίο

Αναπάντητα από την κυβέρνηση ερωτήματα

Του Παύλου Νεοφύτου

Παρατείνεται μέχρι τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, τη μεθεπόμενη Πέμπτη, το ξεκαθάρισμα του τοπίου, για το νομοσχέδιο που αφορά τους συμβούλους - συνεργάτες του ΠτΔ και υπουργών, υφυπουργών ή και του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ολοκληρώθηκε χωρίς αποτελέσματα, 20 λεπτά μετά την έναρξη. Μέχρι τότε θα παραμείνει ως ερωτηματικό η στάση που θα κρατήσει ο ΔΗΣΥ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από ενημερωμένες πηγές υπάρχουν πιέσεις για να στηρίξει τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ και των βουλευτών Μαρίνου Μουσιούττα (ΔΗΠΑ) και Ανδρεά Θεμιστοκλέους (ανεξάρτητος), με τις οποίες εισάγονται μεταβατικές διατάξεις, που εξαιρούν τους νυν συμβούλους από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Εάν αυτές οι τροπολογίες εξασφαλίσουν πλειοψηφία, θα παραμείνουν στις θέσεις τους τέσσερις σύμβουλοι, οι οποίοι δεν διαθέτουν πτυχίο. Οι δύο δουλεύουν με σύμβαση στο Προεδρικό και οι άλλοι δύο σε Υφυπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, όπου αναμενόταν να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις του ΔΗΣΥ, προέκυψε μετά την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου στη συνεδρία της ολομέλειας (15 Φεβρουαρίου), απόφαση που λήφθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, κατόπιν εισήγησης της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου.

Τα δύο ερωτήματα πολιτικής φύσεως του Δ. Δημητρίου

Η άλλη πτυχή που δεν φωτίστηκε στη σημερινή συνεδρία ήταν τα δύο ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, προς την υφυπουργό Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ζητώντας πολιτική τοποθέτηση.

Πρώτον, αν η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που εξεφράστηκε κατ’ επαναληψη, ότι δηλαδή ουδείς μη πτυχιούχος πρέπει να εργάζεται ως σύμβουλος - συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπουργών, γιατί η εκτελεστική εξουσία δεν αξιοποίησε τόσους μήνες την πρόνοια του συμβολαίου που έχει υπογράψει μαζί τους και να τερματίσει τη σύμβαση μαζί τους με 30 ημέρες προειδοποίηση;

Δεύτερον, αν, έστω, παρά τη θέση του Προεδρικού, η πλειοψηφία της Ολομέλειας την άλλη Πέμπτη ψηφίσει υπέρ της μεταβατικής διάταξης, η εκτελεστική εξουσία έχει πρόθεσει να αξιοποιήσει αυτή την πρόνοια ή όχι;

Τόσο η κα Πική, όσο και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δεν τοποθετήθηκαν, μετά από παρεμβάσεις και αιτήματα του ανεξάρτητου βουλευτή, Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Ο ανεξάρτητος βουλευτής διερωτήθηκε με ποια ιδιότητα η κα Πική θα τοποθετηθεί για τις τροπολογίες και γιατί η εκτελεστική εξουσία να διατυπώσει τη θέση της επί του θέματος, από τη στιγμή που είναι γνωστή. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους το αίτημά του, διαδικαστικής φύσεως, είναι ότι δεν μπορεί να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τις τροπολογίες. Τότε η κα Πική ανάφερε ότι η θέση της εκτελεστικής εξουσίας περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο και συνεπώς δεν έχει τίποτα άλλο να προσθέσει. Από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου αποφάσισε να λήξει η συνεδρίαση, δεδομένου ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί η κα Πική και η Νομική Υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι για τους συμβούλους χωρίς πτυχία, θέμα που έθιξε κατ’ επανάληψη ο Γενικός Ελεγκτής, η κυρία Πική έχει επανειλημμένως δηλώσει δημόσια ότι το μέλλον τους θα κριθεί από τις τροπολογίες των κομμάτων. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κα Πική, δεν προνοεί αναδρομικότητα.

«Ο καθένας να τοποθετηθεί ενώπιον της Ολομέλειας»

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε ότι έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για αυτό το θέμα και ότι ενδεχομένως να ήταν αχρείαστη η σημερινή συνάντηση. «Από τη στιγμή που κατατέθηκαν κάποιες τροπολογίες και υπάρχει το νομοσχέδιο εκεί, νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να τοποθετηθεί ενώπιον της Ολομέλειας. Το να ξαναρχίσουμε πάλι τη συζήτηση, είναι κουραστικό».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, συμφώνησε με τον κ. Λεωνίδου, ότι η σημερινή συνεδρία ίσως να ήταν αχρείαστη όσον αφορά την ουσία, από τη στιγμή που συζητήθηκαν τα θέματα και η κυβέρνηση τοποθετήθηκε σε ξεκάθαρη ερώτηση σε συνεδρία της Επιτροπής για το πώς θέλει να προχωρήσει με το συγκεκριμένο θέμα. «Από τη στιγμή που οδηγήθηκε το κείμενο στην Ολομέλεια, πλέον οτιδήποτε κάνουμε εδώ, θεωρώ ότι εξαντλείται σε μία φιλολογική συζήτηση, διότι την τοποθέτησή του ο καθένας, που είναι δικαίωμά του, όπως είναι και δικαίωμά του να υποβάλει και προφορικές τροπολογίες -αν θέλει-, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις στην Ολομέλεια, θα την κάνει στην Ολομέλεια. Ο καθένας θα τοποθετηθεί και θα ψηφίσουμε. Εκείνες που θα συνενώσουν πλειοψηφία, θα ενσωματωθούν, εκείνες που θα καταψηφιστούν, δεν θα ενσωματωθούν. Τώρα, αν θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τη θέση της κυβέρνησης που εκφράαστηκε, ακόμη μια φορά, να την επιβεβαιώσουμε. Από εκεί και πέρα το θέμα που θέσατε πολύ σωστά κ. Πρόεδρε της Επιτροπής, είναι ένα πολιτικό ζήτημα, είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να εξασκήσει τον όρο του συμβολαίου ή όχι, που έχει αυτή τη στιγμή ή και μετά την ψήφιση, επαφίεται αποκλειστικά στη δική τους αρμοδιότητα. Ούτε εμείς θα τους υποδείξουμε πώς θα εξασκήσουν τα δικαιώματα που προκύπτουν από το συμβόλαιο, ούτε τις υποχρεώσεις. Αυτή είναι η άποψή μου και θεωρώ ότι η συζήτησή αυτή δεν θα έπρεπε να αγγίξει ξανά την ουσία», ανάφερε ο κ. Πασιουρτίδης.

Τον διορισμό τεσσάρων συμβούλων, οι οποίοι δεν διαθέτουν πτυχίο, αποκάλυψε έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Τα ευρήματα του ελέγχου περιλαμβάνονται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η εργοδότηση των τεσσάρων αυτών συμβούλων είναι παράνομη και ως εκ τούτου θα πρέπει να διακοπεί το συμβόλαιό τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση