ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χριστοδουλίδης – Τατάρ: Συνάντηση για σπάσιμο πάγου

Άτυπο, κοινωνικής γνωριμίας και με χαμηλές προσδοκίες το πρώτο τετ-α-τετ

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας θα συναντηθούν, την επόμενη Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση κλείδωσε έγκαιρα, πριν καν ο κ. Χριστοδουλίδης αναλάβει επίσημα καθήκοντα Προέδρου με τον Τ/κ ηγέτη να είχε, στο παρελθόν, δηλώσει -και διαμηνύσει προς τα ΗΕ στη Κύπρο- πως δεν έχει αντίρρηση να συναντηθεί με τον επόμενο ΠτΔ. Πρόκειται, φυσικά, για άτυπη συνάντηση που όπως καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ», αφορά σε γνωριμία, ανταλλαγή απόψεων και απόπειρα σπασίματος του πάγου, κι ως εκ τούτου θα έχει «κοινωνικό» χαρακτήρα. Η συνάντηση έρχεται μάλιστα σε ένα χρονισμό που οι σεισμοί της 5ης Φεβρουαρίου στη Τουρκία άφησαν και το δικό τους αποτύπωμα στη Κύπρο -με νεκρούς κι αγνοούμενους μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Χαμηλές προσδοκίες

Από τη συνάντηση δεν αναμένεται να προκύψει κάτι προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών και ο χαρακτήρας θα είναι αυτός της βολιδοσκόπησης της άλλης πλευράς μέσω της ανταλλαγής απόψεων ενώπιον του κ. Στιούαρτ. Διπλωματικές πηγές εξάλλου αναφέρουν προς την «Κ» πως οι δύο άνδρες γνωρίζονται λόγω της θητείας του κ. Χριστοδουλίδη στο ΥΠΕΞ και πως μένει να διαφανεί και πως θα αναπτυχθεί η χημεία μεταξύ των δεδομένης και της «θητείας» Τατάρ έως το 2025 στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ως εκ τούτου, ο τελευταίος παραμένει της σκληρής γραμμής των δύο κρατών/κυριαρχικής ισότητας με το ζευγάρι Τατάρ-Χριστοδουλίδη να προσομοιάζει -σε έμπειρους παρατηρητές του Κυπριακού- με αυτό της διετίας 2013-2015 μεταξύ Έρογλου κι Αναστασιάδη, κατά την πρώτη θητεία της προεδρίας του απερχόμενου Προέδρου. Παρά την σκληρή γραμμή Έρογλου τότε σε σειρά θεμάτων, υπήρξε πρόοδος στον διάλογο με αποκορύφωμα το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, που οδήγησε τα πράγματα μετά την εκλογή Ακιντζί στην κορύφωση του διαλόγου την περίοδο 2016-2017. Βέβαια, έκτοτε το Κυπριακό παραμένει στάσιμο και εκτός της απουσίας διαλόγου και της εκ διαμέτρου αντίθετης αφετηριακής θέσης στο ζήτημα της λύσης Ομοσπονδίας VS αυτής των δύο κρατών, το εσωτερικό επίπεδο έχει κι αυτό σημασία δεδομένου πως ο κ. Χριστοδουλίδης στηρίζεται από κόμματα που παραδοσιακά έχουν σκληρή γραμμή στο Κυπριακό (βλέπε ΔΗΚΟ κι ΕΔΕΚ).

Θα υπάρξει τεστάρισμα;

O σεισμός στη Τουρκία έχει αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό στη Τουρκία με την κυβέρνηση Ερντογάν να έχει εισέλθει σε μια διαδικασία διαχείρισης της τεράστιας ανθρωπιστικής κατάστασης που έχει προκύψει, η οποία πηγαίνει μέχρι το σενάριο της μετατόπισης των εκλογών για το 2024. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί κάποιου είδους τεστάρισμα της νέας κυβέρνησης Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό στη βάση απόπειρας νέων τετελεσμένων:

• Mε φόντο την ΑΟΖ και ένα νέο γύρο έκνομων γεωτρήσεων εκ μέρους της ΤΡΑΟ

• Στο θέμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και

• Σε πτυχές που άπτονται του δημογραφικού χαρακτήρα των Κατεχομένων δεδομένης και της παρουσίας, πλέον, 2 εκατ. αστέγων στη Τουρκία. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση