ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΑΜ: Ενίσχυση στις υποδομές ναυτικής και αεροπορικής βάσης

Οι υποδομές στο μέλλον θα συνεισφέρουν στην πολιτική που έχουμε μέσω της PESCO, δήλωσε ο Σάββας Αγγελίδης

Newsroom K

Την ευκαιρία να ενημερώσει τη Γαλλίδα ομόλογό του για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, είχε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Σάββας Αγγελίδης και Florence Parly, επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών.

Μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ το πρωί της Πέμπτης, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, εξήγησε ότι κατά τη χθεσινή ημέρα, υπέγραψαν έγγραφο διαβεβαίωσης της πρόθεσης για συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Γαλλίας.

Πρόσθεσε πως «η συνεργασία με τη Γαλλία χρονολογείται, και έχουμε θέσει ως στόχο την αναβάθμιση των υποδομών τόσο της ναυτικής όσο και της αεροπορικής βάσης. Οι υποδομές στο μέλλον θα μπορούν να συνεισφέρουν στην πολιτική που έχουμε μέσω της PESCO σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Κατά καιρούς έχω αναφέρει ότι υπάρχουν συζητήσεις αλλά και επισκέψεις των αρμοδίων της Γαλλίας για αξιολόγηση της κατάστασης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σάββας Αγγελίδης, ενώ δήλωσε πως «Οφείλαμε να επιβεβαιώσουμε την πρόθεση για συνέχιση της συνεργασίας και για την ενίσχυση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, αλλά και για τις ναυτικές δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, για ενίσχυση της ναυτικής βάσης, μετά και τις αξιολόγηση που έγινε από αρμόδιους, έπρεπε να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό με βάση τις σωστές προδιαγραφές. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο γι’αυτό και θεωρήθηκε ως η κατάλληλη στιγμή να επιβεβαιωθεί και εγγράφως η πρόθεση των δύο χωρών για τη συνεργασία.

Εξηγώντας τον όρο «νομοθετικό πλαίσιο», ο Υπουργός εξήγησε πως «όταν γίνονται υποδομές, είτε πολιτικής είτε στρατηγικής φύσεως, υπάρχουν νομοθετικά πλαίσια τα οποία διέπουν αυτές τις διαδικασίες. Για να μπορούμε να προχωρήσουμε με σχεδιασμό της βάσης, θα έπρεπε να επιβεβαιώσουμε την πρόθεση της Γαλλίας για συνεργασία με την Κύπρο».

Δε θα πετύχουμε τον σκοπό των Τούρκων

Ερωτηθείς εάν η αποφασιστική αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις τουρκικές προκλήσεις, εκφράστηκε από όλους τους Υπουργούς Άμυνας που συμμετείχαν στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, ο κ. Αγγελίδης δήλωσε πως «η ενημέρωση έγινε ενώπιον όλων των υπουργών. Διαδικαστικά, εάν κάποιος έχει ένσταση, είναι το κατάλληλο στάδιο να το αναφέρει. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε κάποιος υπουργός που να μην καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις».

Ο σκοπός της Τουρκίας είναι η δημιουργία αποσταθεροποίησης στην περιοχή, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας.

«Τα μέτρα που συζητούμε είναι πολιτικής και οικονομικής φύσεως. Συζητώντας μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία σε διμερές επίπεδο, έχει ξεκαθαρίσει ότι έχουν ενδιαφέρον και για τα ζητήματα που αφορούν τις ενέργειες των εταιρειών τα οποία είναι δικών τους συμφερόντων», δήλωσε.

Ο Υπουργός Άμυνας κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες είχε κατ’ιδίαν συναντήσεις με τις ομολόγους του από Ιταλία και Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X