ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μία ψυχοθεραπεία... στον Πενταδάκτυλο

Η Τ/κ καλλιτέχνιδα Nurtane Karagil μιλάει στην «Κ» για τη φωτογραφία της που έγινε viral στα ΜΚΔ

Της Ιωάννας Κυριάκου

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε πριν από μερικές ημέρες μια εικόνα του Πενταδακτύλου πάνω στον οποίο, αντί για τις σημαίες, βρίσκεται αναγραμμένη η φράση «We all need therapy». Πρόκειται για μια φωτογραφία η οποία μετρά χιλιάδες likes στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η οποία προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, καθώς πολλοί έσπευσαν να την κοινοποιήσουν στους δικούς τους λογαριασμούς, ενώ αναπαράχθηκε και σε αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τη φωτογραφία επεξεργάστηκε και ανάρτησε στο Instagram η εικαστική καλλιτέχνιδα Nurtane Karagil, η οποία μίλησε στην «Κ» για το μήνυμα που κρύβεται πίσω από αυτή αλλά και για την πηγή έμπνευσής της.

Ένα ντοκιμαντέρ για την Κύπρο στο youtube υπήρξε η αφορμή για την επεξεργασία της εικόνας, καθώς πριν από μερικούς μήνες ένας διάσημος youtuber ταξίδεψε στην Κύπρο προκειμένου να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για την εισβολή του 1974 και τα Βαρώσια. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, κατά τη διάρκεια του βίντεο o youtuber μιλούσε με απόλυτη χαλαρότητα για το θέμα προβάλλοντας γραφικές εικόνες, ενώ σπόνσορας του βίντεο ήταν μια εταιρεία διαδικτυακής ψυχικής θεραπείας.

H καλλιτέχνιδα Nurtane Karagil.

Μήνυμα και περιεχόμενο

«Αυτό που βλέπουμε στο διαδίκτυο είναι μια ανάρτηση για το Instagram, ούτως ώστε να δημιουργήσω το portfolio μου, να μοιραστώ τις ιδέες μου και μέσα από τις δημιουργίες μου να καταγράψω στιγμές της ζωής και να επικοινωνήσω συγκεκριμένα συναισθήματα», λέει η Nurtane εξηγώντας ότι το μήνυμα πίσω από τη φωτογραφία έχει να κάνει με την ανανέωση των προοπτικών της ζωής στο νησί και με την επικοινωνία των συναισθημάτων μας.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να τοποθετήσει τη φράση στον Πενταδάκτυλο, η καλλιτέχνιδα εξηγεί ότι ο Πενταδάκτυλος είναι βουνό της Κύπρου και η όψη του είναι μια καλά χαραγμένη εικόνα στη μνήμη μας. Τονίζει ότι δεν έσβησε τις σημαίες από το μυαλό της, αντιθέτως, χρησιμοποίησε αυτό τον τρόπο για να ξυπνήσει τη μνήμη ότι οι σημαίες είναι εκεί. «Όταν βάζεις μια εικόνα στα social media, ο κόσμος βλέπει μόνο μια πτυχή αυτής της εικόνας. Πολλοί θα τη μεταφράσουν διαφορετικά, σε κάποιους θα αρέσει και σε άλλους όχι», προσθέτει.

Καρτ ποστάλ αφιερωμένα στην Κύπρο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτογραφία είναι μέρος μιας σειράς από καρτ ποστάλ που η καλλιτέχνιδα ετοίμασε για το «Zahra Box Christmas Market» τον Δεκέμβριο του 2021 και η οποία αποτελείται από οκτώ διαφορετικές κάρτες που αφορούν διάφορες παρατηρήσεις αλλά και συναισθήματα για την Κύπρο. Όπως μας ανέφερε, της αρέσει να ασχολείται με τη δημιουργία μικρών αντικειμένων, όπως καρτ ποστάλ, αυτοκόλλητα και ημερολόγια, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν εύκολα. Για την ίδια είναι συγκινητικό όταν οι δημιουργίες της βρίσκουν σπίτια σε διάφορα μέρη, καθώς μέσα από αυτές νιώθει ότι μοιράζεται κάποιου είδους σύνδεση με τον αγοραστή. Αναφέρθηκε επίσης και στον ρόλο που διαδραματίζει η τέχνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, τονίζοντας ότι η τέχνη όπως και η εκπαίδευση, η επιστήμη και η ίδια η ζωή μας φέρνει πιο κοντά εδώ και χρόνια. Επισημαίνει τέλος ότι η τέχνη στην Κύπρο δίνει την δυνατότητα σε πολλούς καλλιτέχνες να «μιλήσουν», μέσα από διάφορα κανάλια, για σοβαρά θέματα τα οποία επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων και ως εκ τούτου να βάλουν το λιθαράκι τους ούτως ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ