ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Κόρτο Μαλτέζε» του Ούγκο Πρατ

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από τη Read Library

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιμέλεια της Ανδρονίκης Λασηθιωτάκη

ΟΥΓΚΟ ΠΡΑΤ (1927-1995)
«Κόρτο Μαλτέζε»
εκδ Μικρός Ήρως

«Έχω δεκατρείς τρόπους να λέω την ιστορία της ζωής μου, αλλά δεν ξέρω καν αν ένας από αυτούς είναι ο αληθινός ή αν είναι πιο αληθινός από τους άλλους. Ο Πεσσόα έλεγε ότι έχουμε δύο ζωές, αυτή που νομίζουμε ότι είναι η αληθινή και αυτή που ζούμε στα όνειρά μας».

Ο Ούγκο Πρατ, Ιταλός σχεδιαστής και σεναριογράφος κόμικς, συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους δημιουργούς παγκοσμίως και θεωρείται ένας από τους πρώτους που έφεραν τον λογοτεχνικό αέρα στον κόσμο των κόμικς. Το έργο του Πρατ έχει χαρακτηριστεί ως εξπρεσιονιστικό και αφαιρετικό. Στις περισσότερες ιστορίες του, απουσιάζει το χρώμα και ο ίδιος αναγνωρίζεται ως ένας έξοχος βιρτουόζος του ασπρόμαυρου σχεδίου. Όσον αφορά το σενάριο, έκανε έντονη χρήση εσωτερικού μονολόγου και τα κείμενά του θεωρούνται υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας.

Πολλά από τα κόμικς του, με διασημότερη τη σειρά «Κόρτο Μαλτέζε», διακρίνονται από τον συνδυασμό κινηματογραφικής αφήγησης με εκτεταμένη ιστορική έρευνα. Ο Πρατ έτρεφε μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια και είχε επισκεφτεί δεκάδες χώρες του κόσμου. Εκτός από δημιουργός κόμικς ήταν και συγγραφέας, καθώς είχε γράψει ορισμένα μυθιστορήματα, ιδιαίτερα προς το τέλος της ζωής του.

To 1967, ταξιδεύοντας στην Καραϊβική, εμπνεύστηκε τον Κόρτο Μαλτέζε, τον πιο δημοφιλή χαρακτήρα του. Το ίδιο έτος, ο Φλορέντσο Ιβάλντι, ένας κτηματομεσίτης από τη Γένοβα, του πρότεινε να χρηματοδοτήσει ένα νέο έντυπο, το οποίο τελικά ονομάστηκε Il Sergente Kirk. Από τον Ιούλιο του 1967, στο πρώτο τεύχος του περιοδικού, έως και τον Φεβρουάριο του 1969 δημοσιεύτηκε σε συνέχειες «Η Μπαλάντα της Αλμυρής Θάλασσας», όπου έκανε την εμφάνισή του ο Κόρτο Μαλτέζε. Η ιστορία αυτή δεν έλαβε την αναγνώριση που θα είχε μεταγενέστερα, ο Πρατ όμως κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ιταλού Σχεδιαστή στο πέμπτο Salone Internazionale del Comics.

Το 1970 αποδεχόμενος την πρόταση για συνεργασία του αρχισυντάκτη του γαλλικού περιοδικού Pif Gadget, στο φεστιβάλ της Λούκα, μετακόμισε στο Παρίσι δημιουργώντας είκοσι μία σύντομες ιστορίες με τον Κόρτο Μαλτέζε, οι οποίες δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1970 και 1973. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε η σειριοποίηση της ιστορίας «Η κρυφή αυλή του μυστηρίου» (1974) στο ιταλικό περιοδικό Linus. Σταδιακά, η σειρά γίνεται ολοένα και πιο γνωστή, φτάνοντας σήμερα να έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.

Το τελευταίο επεισόδιο του «Κόρτο Μαλτέζε», το οποίο ονομάζεται Μου (Mu) και ξεφεύγει από τον ρεαλισμό των προηγούμενων ιστοριών, ξεκίνησε να δημοσιεύεται από το ιταλικό περιοδικό Corto Maltese το 1988 και, με κάποια διαλείμματα, ολοκληρώθηκε το 1991.

Η σειρά Κόρτο Μαλτέζε διατίθεται σε ψηφιακή μορφή από την εφαρμογή Read Library.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο https://www.read-library.com/ για περισσότερα βιβλία και πληροφορίες.

lasithiotakisa@sppmedia.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο συγγραφέας έφυγε εν μέσω καταλήψεων στο Κολούμπια, έντονων συζητήσεων γύρω από το μέλλον της Αμερικής και σ’ ένα κλίμα ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ