ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Γώγος Παρασκευαΐδης. Η ιστορία του»

Με ρίζες από τη μαγευτική Λάπηθο της Κύπρου έως τα πέρατα του κόσμου

ΚΥΠΕ

Παρουσιάστηκε σήμερα στη Λεβέντειο Πινακοθήκη το βιβλίο του Γεώργιου Π. Μαλούχου «Γώγος Παρασκευαΐδης. Η ιστορία του» από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Στην παρουσίαση του βιβλίου παρευρέθηκε ο συγγραφέας και η κ. Λιβάνη, εκ μέρους του εκδοτικού οίκου.

Ο συγγραφέας στην παρουσίαση του βιβλίου έκανε λόγο για τον άνθρωπο Γώγο Παρασκευαΐδη, τον «μάστρο» όπως τον αποκαλούσαν. Ο Γ. Παρασκευαΐδης έζησε μια συναρπαστική ζωή και ό,τι κατάφερε το κατάφερε με την επιμονή του να θέλει να πετυχαίνει πάντοτε τον στόχο του. Η ζωή του, όπως τόνισε ο συγγραφέας όσο και αν μοιάζει με μυθιστόρημα, είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Γ. Παρασκευαΐδης, για πάντα Κύπριος

Ο Γ. Παρασκευαΐδης, με ρίζες από τη μαγευτική Λάπηθο της Κύπρου, γεννήθηκε το 1916 στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στον τόπο του. Μετέβη στο Μιλάνο του Μεσοπολέμου για να σπουδάσει αρχιτέκτονας. Με το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, διαφεύγει στο Λονδίνο και από εκεί επιστρέφει στην Κύπρο, όπου το 1941 ιδρύει μαζί με τον Στέλιο Ιωάννου την εργοληπτική εταιρεία J&P, μία από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά τα κρίσιμα έργα για τους Συμμάχους στα χρόνια του πολέμου, η J&P είναι εκείνη που δημιουργεί τις πρώτες μεγάλες υποδομές στην Κύπρο, για να επεκταθεί, από τη δεκαετία του 1960 και μετά, διεθνώς, ξεκινώντας από τη Λιβύη, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία και εξαπλώνοντας τις δραστηριότητές της σε μια μακρά σειρά από χώρες και στους πιο σύνθετους κατασκευαστικούς τομείς. Το 1974, στην εθνική τραγωδία του Αττίλα, ο Γώγος και η J&P διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας την πιο κρίσιμη στιγμή και κατόπιν στη δημιουργία του λεγόμενου κυπριακού οικονομικού θαύματος. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν ο Γώγος πρωταγωνίστησε στις διεθνείς προσπάθειες για την επίλυση του εθνικού ζητήματος, ιδίως στις ΗΠΑ, με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή του, συνεισφέροντας καθοριστικά σε κομβικές στιγμές του Κυπριακού.

Στο βιβλίο του Γεωργίου Μαλούχου, αναδεικνύονται συναρπαστικές άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες του «μάστρου»: ενός οραματιστή δημιουργού, γλυκού ανθρώπου και μεγάλου πατριώτη, που τα έργα και οι ημέρες του ξετυλίγονται για πρώτη φορά, παράλληλα με την ιστορία του Κυπριακού και της Κύπρου.

Ο συγγραφέας

Ο Γεώργιος Π. Μαλούχος είναι δημοσιογράφος και έχει εργαστεί στο περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος, στις εφημερίδες Καθημερινή και Ελεύθερος Τύπος και έγραφε στις κυπριακές εφημερίδες Αλήθεια και Φιλελεύθερος. Εχει συνεργαστεί, επίσης, με τον ΣΚΑΙ σε σειρά ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ. Το 2012 συνέγραψε τα κείμενα και είχε την ευθύνη για την ιστορική δεκάτομη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ 90 Χρόνια για την 90ή επέτειο από την έκδοση της ιστορικής εφημερίδας, της οποίας είναι σύμβουλος εκδόσεως και αρθρογράφος. Συνεργάστηκε με τον πρώην βασιλέα των Ελλήνων Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, στη συγγραφή των απομνημονευμάτων του «Χωρίς Τίτλο», (2015), σε 3 τόμους, από Το Βήμα. Τα βιβλία του «Πορεία δυτικά», «Εγώ, ο Ιάκωβος», «Δικηγορικό Γραφείο Λυκουρέζου 1910 / 2010 – Το χρονικό μιας οικογένειας νομικών» και «Η επιστροφή του Ράιχ – Η ελληνική χρεοκοπία ως μοχλός μιας γερμανικής Ευρώπης» έχουν εκδοθεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, όπως και οι δύο πρώτες εκδόσεις του βιβλίου του «Μίκης Θεοδωράκης – Άξιος Εστί» και το βιβλίο του «Η άνοδος και η πτώση της γερμανικής Ευρώπης» από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση