ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απογειώθηκε ο εκδοτικός οίκος του «Χάρι Πότερ»

Τι θα ήταν ο «Χάρι Πότερ» χωρίς τον Bloomsbury και αντίστροφα, ο εκδοτικός οίκος χωρίς τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ;

Kathimerini.gr

Του Σάκη Ιωαννίδη

Τι θα ήταν ο «Χάρι Πότερ» χωρίς τον Bloomsbury και αντίστροφα, ο εκδοτικός οίκος χωρίς τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ; Ρητορικό το ερώτημα, καθώς η πορεία του βρετανικού εκδοτικού οίκου έχει συνδεθεί με το φαινόμενο «Χάρι Πότερ» και τις ιστορίες της Αγγλίδας συγγραφέως τα τελευταία 25 χρόνια, ιστορίες που όπως είναι γνωστό είχαν απορρίψει πολλοί άλλοι εκδότες πριν από τον «μικρό», για την εποχή του 1997, Bloomsbury. Και να, που για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο εκδοτικός οίκος παρουσίασε αύξηση 24% των πωλήσεών του και την εντυπωσιακή κατά 40% αύξηση στην ετήσια κερδοφορία του (26,7 εκατ. λίρες) για το 2021, αποδεικνύοντας ότι το βιβλίο δεν «τελείωσε» στη μεταπανδημική εποχή.

«Το ερώτημα που είχαμε όλοι στο μυαλό μας ήταν: θα συνεχιζόταν η πανδημική μανία της ανάγνωσης;» σημείωσε ο διευθυντής του εκδοτικού οίκου, Νάιτζελ Νιούτον, για να απαντήσει ότι «η ανάγνωση έχει ξαναγίνει μια συνήθεια» που δεν πρόκειται να σταματήσει. Οι κατηγορίες στις οποίες παρουσιάστηκε αυξημένη ζήτηση ήταν βιβλία μαγειρικής, γυμναστικής, ελεύθερου χρόνου, ιστορικά βιβλία και φυσικά λογοτεχνία, ενώ αυξήθηκαν οι πωλήσεις και στα επιστημονικά βιβλία του Bloomsbury. Τη χρονιά που πέρασε, ο εκδοτικός οίκος πρόσθεσε στον όμιλό του τρεις νέες εταιρείες, την ABC – Clio και τη Red Globe Press, που ειδικεύονται στα εκπαιδευτικά βιβλία, και τον ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο ιστορικών βιβλίων και ιστορικών μυθιστορημάτων Head of Zeus, που εξέδωσε πριν από μερικούς μήνες το βιβλίο του δημοσιογράφου Μπρους Κλαρκ «Athens: City of wisdom».

Ενθαρρυντικά, σύμφωνα με τον κ. Νιούτον, είναι και τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2022 για τον Bloomsbury. «Το μεγάλο κύμα της ανάγνωσης βιβλίων, που έμοιαζε να είναι το μόνο φως στα σκοτάδια της πανδημίας, ίσως τώρα αποδεικνύεται σαν κάτι μόνιμο», συμπλήρωσε.

Η επιτυχία του εκδοτικού οίκου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πρώτη έκδοση του βιβλίου «Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος». Ο Bloomsbury κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες μια ειδική επετειακή έκδοση σε σκληρό εξώφυλλο με την αρχική εικονογράφηση του Τόμας Τέιλορ. Η επέτειος συμπίπτει επίσης με τη σταδιακή «επαναφορά» της συγγραφέως Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στο προσκήνιο, η οποία ακόμη δέχεται επιθέσεις για σχόλια που έκανε στο παρελθόν σχετικά με τα τρανς άτομα και προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Γιώργος Μολέσκης αναζητεί μία διέξοδο και από το πρώτο ποίημα της τελευταίας του ποιητικής συλλογής με τον τίτλο «Ανοικτός ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΒΙΒΛΙΟ