ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πρώτη Διάσκεψη Τύπου για το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας

Ένα Φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» του Δήμου Λάρνακας, η πρώτη Διάσκεψη Τύπου για το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας. ‘Ένα Φεστιβάλ το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας.

Στη Διάσκεψη παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας, ο πρόεδρος της επιτροπής πολιτιστικών του Δήμου Λάρνακας, κ. Άθως Καζαντζής, καθώς και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λάρνακας.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λάρνακας τόνισε πως «ο Δήμος Λάρνακας από την πρώτη στιγμή στηρίζει τη διοργάνωση και τις δράσεις στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, αφού αυτό θεωρείται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στα πολιτιστικά δρώμενα και θα εμπλουτίσει το συγγραφικό κεφάλαιο της πόλης». Ο Δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και ιδιαίτερα στην Πρόεδρο, κ. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου.

Στον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της επιτροπής πολιτιστικών, κ. Άθως Καζαντζής, τόνισε την αξία τέτοιων μεγάλων πολιτιστικών διοργανώσεων και επιβεβαίωσε τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Στην ομιλία της, η πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης και συγγραφέας, κ. Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«’Ήτανε για μας μια μεγάλη απόφαση η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας. Δύο σχεδόν χρόνια τώρα, η πανδημία διαβρώνει την καθημερινότητά μας, δοκιμάζει τις αντοχές, περιορίζει τις προσδοκίες μας. Χρειαζόμαστε μια ανάταση ψυχής, κάτι πέρα από τη ζοφερή εικόνα της εποχής. Και η ποίηση είναι ένα εφαλτήριο, για να ανεβαίνουμε λίγο ψηλότερα. Όταν, λοιπόν, μας έγινε η επίσημη πρόταση από τους διοργανωτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, ένα Φεστιβάλ στο οποίο έχω την τιμή να συμμετέχω τα τρία τελευταία χρόνια, ένιωσα πως άξιζε τον κόπο να επιχειρήσουμε αυτή την ποιητική γέφυρα με τον ελλαδικό και κατ’ επέκταση με τον διεθνή χώρο, σε πείσμα ίσως και του δύσκολου καιρού, του εγκλεισμού, της αποσταθεροποίησης. Άλλωστε η ποίηση στην Κύπρο, αιώνες τώρα, αποτελεί μέρος της ευρύτερης ελληνικής παραγωγής».

Η κ. Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου μίλησε και για το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, το οποίο υπήρξε και η αφορμή για τη γέννηση της ιδέας για το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, τονίζοντας ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας θα είναι δύο αδελφά Φεστιβάλ. Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας είναι ο κ. Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Με τον κ. Κωτόπουλο και τους συνεργάτες του θα υπάρχει διαρκής και γόνιμη επικοινωνία και συνεργασία.

Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων, στο τέλος της εβδομάδας της Διακαινησίμου. Χρονικά, οι εκδηλώσεις αυτές για το 2022, τοποθετούνται το διάστημα 29 Απριλίου με 1η Μαΐου 2022. Ο Δήμος Λάρνακας έχει παραχωρήσει το Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας ως κύριο χώρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Προγραμματίζονται απαγγελίες, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εικαστική έκθεση και εκθέσεις βιβλίου.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου τόνισε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας θα είναι ένα σημαντικό πολιτισμικό κεφάλαιο για τη Λάρνακα και για την Κύπρο γενικότερα, με απώτερο στόχο τη διεθνοποίηση.

Στη δική του ομιλία, ο Αντιπρόεδρος του Φεστιβάλ, ο μουσικός και μαέστρος του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας, Ανδρέας Γερολέμου, αναφέρθηκε στο καλλιτεχνικό και μουσικό κομμάτι του Φεστιβάλ, καθώς και στη συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας.

Το λογότυπο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας είναι δημιουργία του Ρένου Ασικίδη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση